Son Dönem Türk Dış Politikası İAÜ'de Tartışıldı

28.03.2012

Son Dönem Türk Dış Politikası İAÜ'de Tartışıldı...

Categorie  Kategori : USAM

SON DÖNEM TÜRK DIŞ POLİTİKASI İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ’NDE TARTIŞILDI

İstanbul Aydın Üniversitesi Ulusal Güvenlik ve Strateji Araştırma ve Uygulama Merkezi (USAM) tarafından düzenlenen “Son Dönem Türk Dış Politikası” konulu konferans 28 Mart Çarşamba günü 14.00-1600 saatleri aracında Turuncu Salon’da icra edildi. Yoğun bir katılım ve medya ilgisi çeken konferansın konuşmacısı E. Dışişleri Bakanı Yaşar YAKIŞ Türk Dış Politikası ile ilgili bilgiler verdi. Yaşar YAKIŞ’a göre Türk dış politikasında büyük değişiklikler olmamakta ama her dönemde yeni fırsatlar ve büyük riskler ortaya çıkmaktadır. Yaşar YAKIŞ tarafından gündeme getirilen konulardan bazıları aşağıda özetlenmiştir.

E. Dışişleri Bakanı Yaşar YAKIŞ öncelikle dış politika oluşturma sürecinin değişen ve değişmeyen unsurları üzerinde durarak Türk Dış Politikasının Atatürk döneminden itibaren oldukça tutarlı ve istikrarlı bir çizgi izlediğini söyledi. 2002 yılında AKP kurulurken kuruluş bildirgesine dış politika ile ilgili bölümü kendisinin yazdığını ve bunun aynen hükümet programına da girdiğini ifade etti. Bu metinde Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin Cumhuriyetin kuruluşundan beri en önemli modernleşme programı olduğunu, Kıbrıs’ta inisiyatif almak gerektiğini ve başta Türki Cumhuriyetler ve ABD olmak üzere diğer ülkelerle ilişkilere değindiğini söyledi. 2004 yılında Kıbrıs’ta Kofi Annan Planı’nın hem Türk hem de Rum tarafını tam olarak tatmin etmediğinin bilincinde olarak Rumların reddetmesini beklediklerini açıkladı. Yaşar YAKIŞ’a göre tarafların eşit ölçüde memnuniyetsiz oldukları çözüm ideal çözümdür.

Yaşar YAKIŞ, Arap Baharı ile ilgili ülke ülke değerlendirmelerde bulundu. Tunus’ta En Nahta ile başlayan olumlu gelişmelerin Selefilerin boy göstermesi ile tehlikeye girdiğini, Libya’ya gereksiz yere müdahale edildiğini, muhalefete silah dağıtılmasının büyük bir hata olduğunu ve ülkenin kaos ve parçalanma tehlikesi içinde bulunduğunu söyledi. Mısır’da ise ordunun yönetimi alması ile geçişin daha az kaotik olduğunu, seçimlerden Müslüman Kardeşler’in birinci parti çıktığını ancak burada da ikinci parti olan Selefiler’in diğer bir gerilim kanadını oluşturduğunu, Müslüman Kardeşlerin Selefiler ile ittifak yapmayacaklarını beyan ettiğini ifade etti. Bahreyn’de Suudi Arabistan’ın Şii gruba karşı Sünni yönetici aileyi desteklemek üzere müdahale ettiğini, Yemen’de de ABD ve Körfez İşbirliği Konseyi’nin El Kaide’ye karşı yönetime destek olduğunu açıkladı.

Suriye konusuna odaklanan Yaşar YAKIŞ, Rusya’nın Ortadoğu’ya dönmek için altın bir fırsat yakaladığını ve bunu değerlendirmek istediğini söyledi. Suriye’de rejim devam ederse katliamlar devam edecek diyen Yakış’a göre rejim çökerse de durum daha kötü olacak, kaos ortamında Kürt ve Alevi otonom bölgeleri ortaya çıkabilecektir. Suriye’nin Annan Planı’nı kabul etmesi ile konunun çözümünün uzun bir zamana yayılacağını savunan Yakış’a göre Türkiye Suriye konusunda yumurtaları hep aynı sepete koyma hatası yaptı yani sadece Esat’ın gitmesi seçeneği yönünde tavır koydu. Esat’ın kısa sürede düşeceğini sanan Türkiye, ön plana çıkıp uluslar arası alanda beklentileri artırdı. Yaşar YAKIŞ’a göre Suriye’ye bir askeri harekat olası değildir.

İstanbul Aydın Üniversitesi, Ortadoğu ve Kafkasya Araştırma Merkezi'nin düzenlediği "Son Dönem Türk Dış Politikası" konulu Panel 28 Mart 2012 Tarihinde D Blok Turuncu Salon 14:00- 16:00 Saatleri arasında aşağıdaki katılımcıların dahilinde gerçekleşti.

USAM

Son Ziyaret :  21.11.2017 16:40