Kasım AMANJOLOV Anma Toplantısı

25.11.2011

İstanbul Aydın Üniversitesi, 100. doğum yıldönümünde Kazak Şair Kasım AMANJOLOV' u 25 Kasım 2011 tarihinde düzenlediği etkinlikle andı.

Categorie  Kategori : TOPLANTI

İstanbul Aydın Üniversitesi, 100. doğum yıldönümünde Kazak Şair Kasım AMANJOLOV’ u 25 Kasım 2011 tarihinde düzenlediği etkinlikle andı.

İstanbul Aydın Üniversitesi, TÜRKSOY Genel Sekreterliği, Avrasya Yazarlar Birliği ve Türk Edebiyatı Vakfı işbirliği ile düzenlenen anma toplantısının açış konuşmalarını İstanbul Aydın Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip KARAKAŞ, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İZMİRLİ, Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ile İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa AYDIN yaptılar.

Prof. Dr. Şuayip KARAKAŞ, Türk dünyası edebiyatı açısından değerlendirdiği Kasım AMANJOLOV’ un şiirlerinde Kazak olduğu için gurur duyduğuna ve tüm dünyaya: “Bana bakın ben Kazak’ım!” diye çekinmeden kimliğini ilan ederek Sovyet dönemindeki sıkı denetimle sansüre boyun eğmediğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Yadigâr İZMİRLİ, Türk dünyasının ses bayraklarından olan Kasım AMANJOLOV’ un doğumunun 100.yılı vesilesiyle yapılan anma toplantısına İstanbul Aydın Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını dile getirdi. Kazak şiirinin gür ve hür sesi Kasım Amanjolov’ un 44 yıllık hayatını derin bir vatan ve millet sevgisi, mağrur bir özgürlük ve yiğitlikle doldurabildiğine dikkat çekti.

Konuşmasına TÜRKSOY’ un Türk dünyasına hizmet eden değerli şahsiyetleri ve onların eserlerini yaşatmak için etkinlikler düzenlemekte olduğunu dile getirerek başlayan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Kasım Amanjolov’ un sadece Kazak edebiyatı değil tüm Türk dünyası için çok değerli bir edebiyatçı olduğunu belirtti.

İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa AYDIN, Türkiye Türklerinin anayurt Orta Asya’dan getirdikleri değerlerle zenginleştiklerini, yapılan bu etkinliğin de buna güzel bir örnek teşkil ettiğini dile getirdi. Kasım AMANJOLOV’ u yaşama ve yaşatmaya vesile olan etkinliğin Türk dünyasındaki kardeşlik bağına, dostluk ilişkilerine ve işbirliklerine katkı sağlamasını diledi.

Açış konuşmalarından sonra plaket ve madalya takdimi töreni yapıldı. İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa AYDIN “2011 Kasım AMANJOLOV Yılı Etkinlikleri’ ne katkılarından dolayı “Kasım Amanjolov Madalyası”na layık görüldü. TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Mustafa AYDIN’ a “Kasım Amanjolov Madalyası” nı takdim etti ve geleneksel Kazak şapanı (kaftanı) ile kalpağını giydirdi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Rektörümüz Prof. Dr.Yadigar İZMİRLİ ile Dekanımız Prof. Dr. Şuayip KARAKAŞ’ a da geleneksel Kazak şapanı (kaftanı) giydirdi.

Anma toplantısına katılan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseyinov’ a, Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Galym Jaylıba’ ya, Kasım Dergisi Baş Redaktörü Aibat Kepterbayev’a ve Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Servet KABAKLI’ ya etkinliğe katkılarından dolayı İstanbul Aydın Üniversitesi plaketi takdim edildi.

Plaket ve madalya töreninden sonra Kasım Amanjolov’ un hayatını anlatan bir kısa film gösterildi. Filmin arkasından oturum başkanlığını Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Servet KABAKLI’ nın yaptığı “Kasım AMANJOLOV ve Kazak Şiiri” konulu panel başladı. Panelde Kazakistan Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Galym Jaylıbay ile Kasım Dergisi Baş Redaktörü Aybat KEPTERBAYEV konuşma yaptılar.

Programın son bölümünde Kasım AMANJOLOV şiirlerinin Türkçe, Azerice ve Başkurtça çevirileri de okundu. Şair İbrahim TERZİOĞLU,  Amanjolov’a ithaf ettiği şiirini okudu. Kazakistan’dan gelen sanatçılar Sercan Musayim ile Gülmira Tapay da Kasım AMANJOLOV’ un şiirlerinden bestelenmiş şarkıları seslendirdiler.

Fotoğraflar için:  1   2   3  4   5   6   7   8   9   10   11

Kasım Amanjolov Commemoration

100th Anniversary Commemoration of the birth of the Kazakh Poet Kasım AMANJOLOV was held at IAU on 25.11.2011

TOPLANTI