Değişim Cephesinde Müslüman Kadın Liderler

14.10.2011

Değişim Cephesinde Müslüman Kadın Liderler toplantısı 14-17 Ekim 2011 tarihleri arasında İstanbul Marriot Ataşehir'de gerçekleşti.

Categorie  Kategori : TAM

Değişim Cephesinde Müslüman Kadın Liderler

Değişim Cephesinde Müslüman Kadın Liderler toplantısı 14-17 Ekim 2011 tarihleri arasında İstanbul Marriot Ataşehir’de gerçekleşti. İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Koordinatörü Zeynep Banu Dalaman’da organizasyona katılan isimler arasındaydı. 45 ülkeden 185 müslüman kadın liderin katıldığı büyük organizasyon WISE, Ground Zero Camii imamı Faysal’ın karısı New York’lu Daisy Khan tarafından organize edilmektedir. Keşmirli Daisy Khan, Müslüman kadınların hakları için mücadele eden hem kocasının sözcülüğünü hem de kurduğu kadın örgütünün yöneticiliğini yürüten bir aktivist.

WISE toplantısında Türkiye’den tasavvuf düşünürü Cemalnur Sargut, AK Parti Milletvekili Nursuna Memecan, Cüneyd Zapsu’nun eşi Beyza Zapsu, AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı Ayşenur Bilgi Solak ve İstanbul Aydın Üniversitesi Kadın Araştırmaları Koordinatörü Zeynep Banu Dalaman katıldı.

4 gün süren toplantılar süresince Müslüman çoğunluklu ülkelerde kadın hareketleri değerlendirildi, tabanı temsil eden Müslüman kadınların çalışmaları ve ilerleme faaliyetleri anlatıldı. Feminist bir hareket olarak kendini nitelendirmeyen WISE, kendisini feminizmin kadınlara kazandırdığı haklardan yararlanan ve feminizmin omuzları üzerinde yükselen bir kadın hareketi olarak tanımlamakta.

11 Eylül’den sonra katalizörü New York olan, fikri temeli Karagümrük’teki Cerrahi Tekkesi’ne kadar uzanan İmam Faysal’dan fetva alan, Batı normlarında, Türkiye’de Beyza Zapsu gibi kadınların camide karma namazda saf tutmasına kadar yansımaları olmuş ama feminizmde uzak kalma alışkanlığını sahiplenmiş, toplumun tepesine daha yakın bir Müslüman kadın hareketi WISE.

Türkiye’de, İstanbul’da düzenlenen liderlik konferansında ise İslam dünyasında kadının haklarının geliştirilmesi tartışıldı 45 ülkeden 185 toplum lideri kadın tarafından.

Görseller için tıklayın: 1   2   3

TAM