“Karanlığın ve Sessizliğin Yolunda Karanlığa Diyalog”

10.12.2016

İstanbul Aydın Üniversitesi Edebiyat Kulübü'nün düzenlediği “Karanlığın ve Sessizliğin Yolunda Karanlığa Diyalog” isimli konferansa katılan engelli vatandaşlar günlük hayatta yaşadıkları sıkıntıları anlattılar.

Categorie  Kategori : KONFERANS

İşitme ve görme engellilerinn katıldığı  konferansa konuşmacı olarak katılan Sessizlikte Diyalog Rehberi Dilay Demir, tercümanı Merve Kara ile birlikte işitme engelli olması sebebiyle yaşadığı sıkıntıları anlattı.

Konuşmasında gündelik hayatta yaşadığı sıkıntılardan söz eden Demir, “Beni buraya davet ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Sizleri gördüğüme çok mutlu oldum. Gündelik hayatımda yaşadığım birçok problem var. Biraz bunlardan bahsetmek istiyorum. Van’da dünyaya geldim. Bebekken İstanbul’a geldik. Bebekken sürekli ağlıyormuşum. Ben büyüdükçe akrabalarım onları duymadığımı fark etti. Bir işitme engelli olduğum sonradan fark edildi. Ailem çok üzüldü tabii bu duruma. Anlaşmamız çok zor oluyordu,” diyerek okul hayatına nasıl başladığını ise şöyle anlattı:

“Sürekli okul aradık ama bulamadık. Karma eğitimin çok zor olacağını söylediler. İşitme engelli okulu olan çok az yer vardı. ‘İstanbul’da bir işitme engelliler okulu var. Oraya gönderebilirsiniz.’ dediler. Ondan sonra İstanbul’da okula başladım. Herkes işaretlerle konuşuyordu. Ben hiç anlamıyordum. Çok şaşırdım. İlk defa işaretlerle konuşan insanlar görmüştüm. Konuşmayı da bilmiyordum. İşaretleri de bilmiyorum. Ondan sonra zorlandım ilk başlarda. Sürekli gözlemledim, inceledim. Daha çok nasıl geliştirebilirim kendimi diye araştırdım. Okulda bir bölüm seçmem gerektiğine karar verdim. Neler sevdiğimi, nelerden hoşlandığımı düşündüm. En çok grafik tasarım sevdiğime karar verdim. Ondan sonra üniversitede bunu okumaya karar verdim. Lisede de zaten grafik tasarım bölümünden mezun olmuştum.”

Eğitim hayatı boyunca ailesinden çok destek gördüğünü de anlatan Demir, “Üniversiteye başladığım zamanlar çok zordu tabii. Sınavlarda çok zorluk çektim. İlk zamanlarda dört tane zayıfım vardı. Ondan sonra çok üzüldüm ve kendime kızdım. Sınıf arkadaşlarım hiç destek vermiyordu. Öğretmenlerim beni anlamak için, bana yardımcı olmak için, pek bir şey yapmıyordu, çaba sarf etmiyorlardı. Yazarak anlaşmaya çalışıyorduk. Çünkü Türkçem o kadar yeterli olmadığı için çok geri kalıyordum. Annemle konuşuyorduk sürekli. ‘Ben okulu bırakmayı düşünüyorum’ dedim. Sürekli ağlıyordum, sürekli üzülüyordum. İki tane çok sevdiğim arkadaşım vardı. ‘Bize işaret dili öğretir misin?’ dediler. Onları eğitmeye başladım. Şu anda ikisi çok iyi bir tercüman oldu. Çok mutluyum. Benim önayak olmamdan sonra çok geliştirdiler kendilerini,” şeklinde konuştu.

“Gündelik hayatımızda çok fazla zorluklar yaşıyoruz”

Sessizlikte Diyalog Rehberi Dilay Demir konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Aslında işaret dili çok zor bir dil değil ama çok fazla pratik yapılması gerekiyor. Çok fazla sabırlı olunması gerekiyor bu uğurda. Okuldan mezun oldum. Geçen gün geldim tekrar İstanbul’a. Arkadaşlarımın yardımcı olması sayesinde. İşitme engelliler için pek fazla yardım ya da hayatımızı kolaylaştıracak koşullar olmadığı için okul hayatımızda, gündelik hayatımızda çok fazla zorluklar yaşıyoruz. İşitme engellilere destek olunması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kendimizi geliştirmek adına yapabileceğimiz pek bir olanak sağlanmıyor bizlere. Bizlere yardımcı olursanız, en kısa zamanda hepiniz işaret dilini öğrenirseniz çok mutlu olacağım. Hepinize çok teşekkür ediyorum.”

Öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği konferansta bir öğrencinin “Seni seviyorum” un  işaret dilini göstermesi rica edilen Dilay Demir, “Seni seviyorum” u işaret diliyle gösterdikten sonra öğrenciler de onunla aynı işareti yaptı. Konuşmasının ardından Öğr. Gör. Hatice Tanık tarafından,  Dilay Demir’e ve tercümanlığını yapan Merve Kara’ya plaket verildi.

Haber: Ömer Durmaz (İAHA)

KONFERANS

Son Ziyaret :  12.12.2017 19:02