“Filistin Halkı İle Uluslararası Dayanışma Günü” İAÜ'de kutlandı

06.12.2016

İstanbul Aydın Üniversitesi UNESCO Kültürel Diplomasi Eğitim ve Yönetişim Kursu’nun düzenlediği “29 Kasım Filistin Halkı İle Uluslararası Dayanışma Günü” etkinliği kapsamında Filistin sorunu ele alındı.

Categorie  Kategori : ETKİNLİK

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde eğitim gören Filistinli öğrencilerin ve İstanbul'da yaşayan Filistin kökenli toplulu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte konuşan İAÜ

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Nazım İrem, bu tür etkinliklerin önemine dikkat çekerek,“Bugün burada 29 Kasım Filistin Halkı ile  Dayanışma Uluslararası Günü olarak kabul etmiş olması. İsrail istihbarat sitesi olan DEPKA’nın ne olduğunu bu faaliyetin içinde öğrendim. Şunu fark ettim bazıları da DEPKA'yı burada öğrendiler. Demek ki bazen dışarıdaki bir kültürün içinde yaşarken kendi kültürünüzle ilgili bilgileri yeniden tazeleyip öğreniyorsunuz,” dedi.

“Filistin halkının sorunu Filistin topraklarındaki işgalin devam etmesidir”

Filistin Devleti Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Abdalkarim Al Khatip, “Filistin durumuna ilgi gösterdiğiniz için Filistin halkı adına ve kendi adıma teşekkür ediyorum. Filistin halkı ile Dünya’nın barışma günü bundan 39 yıl önce başladı.  29 Kasım 1978’den bu yana her yıl Filistin Halkı ile Uluslararası Dayanışma Günü olarak kabul etmiştir. Filistin Halkı ile Uluslararası Dayanışma Günü'nde Filistin’in işgal sorunu hala çözülememiş olmasını vurgulamak isterim. Bugün Filistin halkı için dünyanın çeşitli yerlerinde kutlamalar yapılıyor. Kutlamalarda 29 Kasım’a ait özel yazılar okunuyor, bazı toplantılar oluşturuluyor ve kısa filmler izleniliyor.  New York’taki kutlamalar arasındaki Filistin fuarı düzenleniyor. Tekrar vurgulamak isterim Filistin halkının bugün en büyük sorunu Filistin topraklarındaki işgalin devam etmesidir.  Biz yine de halk olarak topraklarımızdaki işgalin sona ermesi için son nefesimize kadar direneceğiz,” şeklinde konuştu.

Arap Türk İş Adamları Derneği Genel Başkanı  Jamal Kerim ise yaptığı konuşmada  Türkiye -Filistin arasındaki ticari ilişkilere değinerek şunları söyledi:

“Türkiye her alanda olduğu gibi ticari alanda da Filistin’e yardım etti. 1993'de Filistin hükümeti kurulunca Türkiye Filistin ile serbest ticaret bölgesi anlaşması imzaladı. Böylece Filistin’den gelen bütün ürünleri gümrükten muaf tuttu. Ancak şu anda Filistin ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi son derece düşük. Zira ticarete konu ürünler İsrail üzerinden gelip gidiyor. Ayrıca Filistin’in serbest bir ekonomisi, sınırları ve gümrüğü bulunmuyor. Her şey İsrail’in elinde. Bu nedenle Filistin halkı üretici değil tüketici bir halk. Dünyanın her yerinden Filistin’e yardım gitse de, şartlar uygun olmadığı için Filistin’e fabrikalar kurulamıyor. Vergilerden ve savaş gibi diğer zorluklardan dolayı yatırım yapmaktan kaçınıyorlar. Bu yüzden de Filistin halkı üretim değil tüketim toplumu görüntüsünde.”

Haber: Tuba Yenen (İAHA)

Fotoğraf: Oğuzhan Yüksek (İAHA)

ETKİNLİK

Son Ziyaret :  24.11.2017 06:47