Engelli yazarlar İAÜ'de öğrencilerle bir araya geldi

23.11.2016

İstanbul Aydın Üniversitesi Engelsiz Yaşam Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin düzenlediği “Engelsiz Söyleşi Günü” etkinliği kapsamında engelli yazarlar öğrencilerle bir araya geldi.

Categorie  Kategori : SÖYLEŞİ

Söyleşinin ilk konuşmacısı Gurur Göç, “Profesyonel futbolcuyken bir anda alkollü bir sürücünün bana çarpmasıyla boynum, omzum ve sağ ayağım beş yerinden kırıldı. Hastaneye giderken yolda üç kere kalbim durmuş ve  beni öldü diye morga indiriyorlar. Morgda yaklaşık 30 dakika kalmışım  sonra hastane nöbet değişimindeki hoca geliyor ve kalbimin attığını görüyor. Beni dört saat süren ameliyata almışlar,” diyerek geçirdiği zor zamanları öğrencilerle paylaştı.

Bodrum'da yaşadığını anlatan Göç,  “Kışları Bodrum’da iyi bir tedavi ortamı olmadığı için İstanbul, Kocaeli, Ankara gibi yerlere tedavim için gidiyorum. Bu süreç içinde ailem, arkadaşlarım, birkaç ünlü isim kitap yazmamı istemişlerdi, ben de yaşadıklarımı otobiyografi şeklinde kaleme aldım. İnternet üzerinden 35 gün içerisinde 2 bin 200 den fazla satıldı. Söyleşiler sayesinde birçok insanla tanıştım. Eskiden kız arkadaşımdan ayrılıyordum, üzülüyordum. Hayat size bunların ne kadar saçma şeyler olduğunu öğretiyor,” dedi.

Kazadan önce ki Gurur ve kazadan sonraki Gurur arasında çok büyük bir fark olduğunu söyleyen Gurur Göç,  “Kazadan önce çok laylaylom gezen bir insandım. Sürekli seyahat eden, aile bireylerine çok önem vermeyen, sürekli kendini düşünen bir insandım. Fakat kazadan sonra bir gerçeği daha öğrendim. Asıl değerin, asıl zenginliğin sağlık olduğunu öğrendim.  Bana liseyi bitiremez dediler, liseyi birincilikle bitirdim, Üniversite kazanamaz dediler sınavdan çok yüksek puan yaptım. Tedavilerim yoğun olduğu için şu an üniversiteyi açıktan devam ediyorum,” şeklinde konuştu.

“Yazmaya devam edeceğim”

Doğuştan engelli Ömer Bekir Kazan ise yaptığı konuşmada, “Ben doğuştan engelliyim. Ben bu hayata doğuştan başladım. Gururla aramızda bu fark var. Ben 30 yaşına kadar okuma yazma bilmiyordum. Okuma yazma öğrenmeden ilk kitabımı çıkarttım. Geceleri tasarlayıp sabah yanıma ilk gelene kağıt kalemi verip yazdırdım. 30 yaşımdan sonra kültür merkezinde okuma yazma kursuna gidip 4 ayda ilkokul 5. sınıf diplomasını aldım.  Bununla da yetinmedim. İngilizce kursuna gidip İngilizce öğrenmeye çalıştım.  Daha sonra ortaokul ve lise diplomalarını aldım. Şimdi  Açık Öğretimden Üniversite son sınıftayım,” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şiir, roman ve makale kitaplarım var. Bir de Türkiye’de ilk yapılmış derleme hikayeleri kitabım var.  Her hikayenin altına yorum yaparak böyle bir kitap çıkarttım. Hala da yazmaya devam edeceğim.”

“Altı yıl dışarı çıkamadım”

Son konuşmacı  kas hastası Fatma Şahin, “Ben üniversite öğrencileriyle birlikte olmayı çok seviyorum Çünkü bizleri tanıyarak yetişen bir neslin ileride engelli problemleriyle yüz yüze çözerek yetişeceğini düşünüyorum. Bizleri tanıyan mimarlar, mühendisler olmamasından dolayı erişim ve ulaşımda sıkıntılar yaşıyoruz. Ben engelli olduğumu öğrendikten sonra 6 yıl dışarı çıkmadım. Sırf sorularla muhattap olmamak için. Aaa! Ne hale gelmiş demesinler, sandalyeme bakmasınlar diye,” şeklinde konuşarak şöyle devam etti:

“Altı yıl sonra ilk dışarı çıktığımda geceydi.  İnsanlar daha az görsünler diye gece çıkmıştım. Benim hayatımda çok ciddi bir kayıpttır 6 yıl. Ben o süreci çok fazla okuyarak geçirdim. Okuduklarım, öğrendiklerim, inancım daha perçinleşti. İntihar etmek inancıma aykırıydı, hiç düşünmedim ama ölümün gelmesini bekledim. Ama beklemekle de olmuyor. Hayat devam ediyor. Bu süreçte bilinçlendim. Bunun bir ceza olmadığını anladım. Artık sokaklarda engelli görmek çok normalleşmeye başladı. Geçen evime  metro gidicem ile asansörden 4 tane engelli çıktı. Sandalyeliler sırayla çıkıyorlardı. 4 kişi birlikte gezmeye gitmişler çok güzel bir şey.”

Söyleşi yazarlara plaket verilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Haber- Fotoğraf: Tuğba Yenen (İAHA)

SÖYLEŞİ

Son Ziyaret :  21.11.2017 16:29