Nedim Gürsel: “İyi edebiyat giderek azalıyor”

18.11.2016

“50. Yılında Edebiyat ve Bilim İnsanı Nedim Gürsel” konulu sempozyumunda konuşan Nedim Gürsel, edebiyatla ilgilenen gençlerin sayısının gittikçe arttığını ancak iyi edebiyatın giderek azaldığını söyledi.

Categorie  Kategori : SEMPOZYUM

İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, “50. Yılında Edebiyat ve Bilim İnsanı Nedim Gürsel” konulu bir sempozyum düzenledi. İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi'nde düzenlenen sempozyuma yazar Nedim Gürsel'in yanısıra şair Prof. Dr. Ataol Behramaoğlu, gazeteci-yazar Nazım Alpman ve İAÜ Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli de katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İAÜ Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, “Ülkemizin kültür hayatına değer katan ve zenginleştiren sanat edebiyat insanlarını takdir etmek bir toplum için bir mükellefiyet olduğu kadar, yeni kuşakları bu alanlara yöneltmek ve onları yüreklendirmek bakımından da büyük önem taşımaktadır,” dedi.

Türkiye’de ve dünyada roman, öykü, biyografi, gezi, şiir, araştırma eserleriyle ses getiren, edebiyatçı  Nedim Gürsel yaptığı konuşmada İAܒye ve Dr. Mustafa Aydın’a böyle özel bir gün için çok teşekkür ettiğini belirterek, “Edebiyatta 50 yıl gerçekten çok uzun bir süre. Neyse ki benim tek tesellim yazmaya çok küçük yaşta başlamam oldu. İlkyazım 1966 yılında Yeni Ufuklar Dergisi’nde yayınlandı. O günden bu güne edebiyatın şiir hariç her alanında eserler üretiyorum. Bugün bana yapılan jest için herkese teşekkür ederim,” dedi.

“İyi edebiyat da giderek azalıyor”

Konuşmasında yeni neslin çok fazla edebiyatla ilgilendiğini fakat kitap yazmanın o kadar da kolay olmadığına dikkat çeken Nedim Gürsel, “Ben yazı yazmaya başladığım zaman dergiler vardı. Yazılar dergilerde yayınlandıktan sonra ancak kitap basılabiliyordu. Şimdi durum değişti. Doğrudan kitap yazan ve yayınladıkları kitapları dağıtım ağı bağlamında okura ulaştıran yazarlar söz konusu. Fakat iyi edebiyat da giderek azalıyor. Kitap yazan gençlerimiz çok fazla ancak kitap yazmak o kadar kolay değil. Kitap sektörü çok gelişti yalnız bütün bunlar gerçek edebiyatı örtüyor. Kitapların okura ulaşması önemli, çünkü edebiyat insanın doğasını zenginleştiren bir alan. Her şeye rağmen gidişatı olumlu görüyorum,” şeklinde konuştu.

“Gelişen teknoloji belki de edebiyatın yaygınlaşmasına sebep oluyordur” diyen  Gürsel, “Ben yazmaya başladığımda daktilo vardı internet ve bilgisayar yoktu. Yaşadığımız çağın en önemli devrimi bu iletişim alanında gerçekleşti. Kitaplar yayınlanıyor, okura ulaşıyor fakat en önemli unsur bütün bunlar için düşünce ve ifade özgürlüğü gerekiyor. Umarım gelişen teknoloji ve gelişmeler de edebiyatı asıl yörüngesinde saptırmaz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

“Nedim Gürsel'in yapıtlarında en önemli nokta Türkçe'den kopmamasıdır”

“Nedim Gürsel ve Fiction ve Non- Fiction Eserleri” konulu sempozyumun moderatörlüğünü yapan şair Ataol Behramoğlu, “Benim belleğimde  Nedim, Cağaloğlu Yokuşu'nda gözleri derin mavi bir genç adam,” diyerek Nedim Gürsel'i şöyle anlattı:

“Nedim Gürsel'in yapıtlarında bence en önemli nokta Türkçe'den kopmamasıdır. Yurtdışında uzun süre yaşamış olduğu halde Türkçe'den kopmamış olması çok önemli. Üstelik de Fransızca'yı mükemmel kullanma niteliğine sahip.  Bu özelliğini kullanarak çok daha kolay ulaşırdı başka ülkelere. Ama gerek görmedi. Bu Nedim'in gerçekten çok özgün ve çok önemli bir özelliği. Sadece bunu için bile Nedim tüm övgülere değer.”

“Nedim Gürsel ve Fiction ve Non- Fiction Eserleri” adlı panele konuşmacı olarak  Fransa’dan Araştırmacı Prof. Dr. Michel Bozdemir ve Araştırmacı Dr. Timour Muhidine, Rusya’dan Türkolog Doç. Dr. Marina Bukulova ve  Türkiye’den Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seza Yılancıoğlu konuşmacı olarak katıldılar.

Panelin ardından, TÜYAP kitap fuarı İstanbul Aydın Üniversitesi standında Nedim Gürsel’in imza günü gerçekleşti. İmza gününe çok sayıda öğrenci ve fuar katılımcıları büyük ilgi gösterdi.

SEMPOZYUM

Son Ziyaret :  20.09.2019 06:09