17.06.2016

Categorie  Kategori : Diş Hekimliği

Estetik Görünümlü Dişler İçin Diş Teli Şart Mı?

Son yıllarda özellikle çocuklarda diş teli uygulaması oldukça sık görülen bir tedavi yöntemi haline geldi. Peki diş teli, ortodontik tedaviler için şart mı? İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bilgin Giray çocuklarda ve yetişkinlerde diş teli uygulamasının artışına dair değerlendirmelerde bulundu.

Günümüz tedavilerinde dişlerin ve çenelerin diş teli dışında farklı yöntemlerle de düzeltilebileceğinin altını çizen Doç. Dr. Giray “Dişlerin ve çenelerin hem fonksiyonel hem de  estetik olarak düzeltilmesi yalnızca dişlere konan tellerle değil bazen görünmeyen plaklarla ve fonksiyonel ağız içi apareylerle de tedavi edilebiliyor. Hatta günümüz ortodonti biliminde hastaya ağız içi dil tarafından konan braketlerle istenmeyen estetik veya fonksiyonel tedavileri yapılabiliyor.” dedi.

-“AĞIZ-DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİ İHTİYAÇLARA CEVAP VEREBİLİYOR”

Son dönemde diş teli uygulamasının artma sebebinin ağız ve diş sağlığı merkezlerinin yaygınlaşmasına bağlı olduğunu vurgulayan Giray “Ülkemizin nüfus artışı, sosyo - kültürel ve ekonomik şartlarının ilerlemesi, ailelerin ve çocukların bilgilenmesi ile ağız ve dişlerde oluşan istenmeyen durumların tedavisini sorgulamaktalar ve tedavi edilmesini istemekteler. Ayrıca ülkemizde artık her şehirde üniversitelerin, ağız-diş sağlığı merkezlerinin yaygınlaşması ve ortodontist sayısının artışı ile hasta ihtiyaçlarına cevap verilebilmesi sağlandı.” şeklinde konuştu.

“EBEVEYNLERİN İSTEKLERİ GÖZ ÖNÜNE ALINMALI”

Diş teli tedavisinin çocukların yanı sıra yetişkinlere de uygulandığını belirten İAÜ Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bilgin Giray şunları söyledi:

“Ortodontik tedavi sadece çocuklara yapılmaz. Yaş sınırlaması mevcut dento alveolar yapı göz önünde tutularak belirleniyor. Ortodontik tedaviye ihtiyaç varsa mevcut anomalilerin göz önüne alarak birey ve ailesine bilgilendirme yapılmalıdır. Bu konuda ebeveynlerin istekleri de göz önünde bulundurulmalıdır.”

Doç. Dr. Giray, diş teli için ‘karışık dişlenme dönemi’ denilen 5-6 yaşlarından itibaren çocuk muayene ile gözlendikten sonra nihai kararı hekim kontrolünde verileceğini belirtti.

Diş Hekimliği

Son Ziyaret :  20.09.2019 06:34