İAܒden Darülaceze’de Ağız Ve Diş Taraması

03.06.2016

İAܒden Darülaceze’de Ağız Ve Diş Taraması

Categorie  Kategori : Diş Hekimliği

1895 yılında Sultan II.Abdülhamit Han tarafından kurulan din, dil, ırk, cinsiyet ve mezhep farkı gözetmeksizin cami, kilise ve havrasıyla dünyada eşi benzeri olmayan bir hayır kurumu olan Darülaceze’de, İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Diş Hekimliği Fakültesi önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı.

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ayşen Nekora Azak, Yrd. Doç. Dr. Gülce Alp ve Araştırma Görevlisi Dt. Hilal Ekşi Darülaceze’de bakımı üstlenilen yaşlıların ağız ve diş taramalarını yaptı.

İAÜ Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşen Nekora Azak yapılan diş sağlığı taramasının, izin doğrultusunda Darülaceze‘de yaşayan yaşlılar için düzenli olarak yapılacağının planlandığını söyledi.

Amaçlarının yaşlılarda ağız ve diş sağlığı davranışlarını geliştirmek olduğunu belirten Azak, “Yaşlılarımızın genel sağlık ve kullandıkları ilaçlar göz önüne alınarak, ağız-diş sağlığı muayeneleri yapıldı. Ziyaretlerimizin amacı, burada yaşayan yaşlılara ağız-diş sağlığı üzerine eğitim vermek ve  yaşlıların ağız-diş temizliğine ilişkin davranışlarını ve alışkanlıklarını tespit etmek, diş fırçalama sıklığını arttırmak, protezi olan yaşlılara protez temizliğini öğretmektir.” dedi.

Ağız ve diş sağlığının yaşlı bireylerde zatürre riskini arttırdığının altını çizen İAÜ Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşen Nekora Azak sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Yaşlı bireyde ağız-diş sağlığı konusunda gerekli önleyici tedbirlerin alınabilmesi ve tedavi gereksinimlerinin belirlenebilmesi için, ağız sağlığı durumlarının saptanması ve ağız bakımı alışkanlıklarının öğretilmesi çok önemlidir. Ağız hijyeni kötü olan yaşlılarda, bağışıklık sisteminin zayıflığıyla bazı enfeksiyonların gelişimine neden olarak genel sağlıkta çeşitli sorunlara yol açabilir. Yapılan bilimsel araştırmalar, ağız-diş sağlığı problemlerinin bazı sistemik hastalıkları özellikle de pnömoni (zatürre) riskini artırdığını göstermiştir.”

Yaşlılara ağız ve diş sağlığının yanı sıra duygusal ve manevi yönden de destek olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Azak “İnsanların belki de en yalnızlaştığı dönem olan yaşlılık döneminde yalnızlığa itilmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde yalnızlık düşünceleriyle birlikte ölüme yakın oldukları hissi ile yaşayarak depresif bir durum alabilirler. Ağız-diş  ve vücut sağlığının yanında yaşlılarımıza duygusal destek ve unutulmaya yüz tutmuş değerlerimize tekrar sahip çıkarak onlarla sosyal ilişki kurmamız yaşlılarımızın yaşam kalitesini yükseltecektir.” şeklinde konuştu.

Diş Hekimliği

Son Ziyaret :  11.12.2018 09:28