İAÜ 'de Hemşirelik Haftasi Kutlamasi

12.05.2016

İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve Medicalpark Bahçelievler Hastanesi İş birliği ile hazırlanan Hemşirelik Haftası Kutlamaları kapsamında, ICN 2016 Dünya Hemşireler Günü Temalı, “Sağlıkta Sürdürülebilirlik Hedeflerine Ulaşmada Etkin Güç: Hemşire” adlı bir konferans gerçekleştirildi.

Categorie  Kategori : SAĞLIK BİLİMLERİ

Konferansın açılış konuşmasını yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuran Kömürcü, “Bizim kendimize dönük temel sorunlarımız var. Bunu hep yıllardır söylüyoruz, büyük bir takım olamadık. Oysa ki büyük bir takım olma şansımız var. Hemşirelik mesleği dün oluşan bir meslek değil. Ülkemizde hemşireler, birlikteliği sağlamada güçlük çekiyor,” dedi. Kömürcü, konferansın sonunda da magnetic hemşirelik programı hakkında bilgi verdi.

Medicalpark Bahçelievler Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Uzm. Hemşire Hayriye Takırcı Demir de, hemşirelerin, bir hastanın iyileşmesini sağlamada ilaçların tek başına yeterli olmadığını, bakımın, şefkatin ve güler yüzün iyileşme sürecine en az ilaçlar kadar olumlu etki yaptığını bilen bir meslek grubu olduğunu söyledi.

Uzm. Hemşire Hayriye Takırcı Demir konuşmasına şöyle devam etti:

“Tüm dünyada insanlar dostluk kavramına önem vermektedir ve dostlarını seçerkende iyi günde olduğu gibi kötü günlerde de yanlarında olmalarını isterler. Bu kötü günlerden biride insanın kötü bir hastalığa yakalandığı zamandır. İşte kişi bu hastalığa yalandığı zaman hastalık anında belki dostlarından çoğu yanında bulamayacak, ama her daim kötü günde yanında duran bir hemşirenin ilgi ve alakasını yanında hissedecektir. Yine bir insanın sağlıklı olduğu zamanlarda dertlerinden, halinden, huyundan, suyundan anlayan en yakın arkadaşları, dostlarıdır. Ama aynı kişi hasta olduğunda hastalık sadece fiziksel olarak değil,  psikolojik etkileride kişinin üzerinde göstermeye başladığında, kişi artık başka bir karaktere dönüştüğünde, onu en iyi anlayan artık hemşiresidir. Hemşireler, başta insanların acılarına, dertlerine en kötü zamanlarına talip olan kutsal bir görevin neferleridir,” dedi.

Konferansın devamında ise Yrd. Doç. Dr. Yılda Arzu Aba, 20 Mayıs 2015 yılında hayatını kaybeden Prof. Dr. Eren Kum hakkında bir sunum sundu, Öğretim Görevlisi Oya Gümüşkaya, Ebelik ve Hemşirelik Konseyi hakkında bilgi verdi ve Medicalpark Bahçelievler Hastanesi Pediatrik Kemik iİiği Transplantasyon Sorumlu Hemşiresi Elif Türkmen, Kültürlerarası hemşirelik konuşmasını sundu.

Konferansın sonunda, İAÜ Moda Tasarım Bölümü öğrencilerinin tasarladığı, “Geçmişten Bugüne Hemşire Kıyafetleri”  defilesi gerçekleştirildi.

Haber – Fotoğraf: İrena İçios

-------------------------------------------------------------------------------------

IAU CELEBRATES INTERNATIONAL NURSES WEEK

ICN 2016 International Nurses Day was celebrated at a conference themed “Nurses: A Force for Change: Improving Health System’s Resilience” organized with partnership of Istanbul Aydin University Faculty of Health Sciences Department of Nursing and Bahcelievler Medicalpark Hospital.

Professor Nuran Komurcu, chairperson of the Department of Nursing at IAU Faculty of Health Sciences, delivered the opening speech and said, “We have problems within ourselves. We have never became a team. We have a chance to become a team. The occupation of nursing has been around for so long. Nurses in our country are having difficulty to establish unity,” and gave information about the nursing program.

Hayrice Takirci, senior nurse and the director of Nursing Services at Medicalpark Bahcelievler Hospital, said that medicine is not enough to help patients to heal. Extending feelings of warmth, care and compassion also effect the healing process as much as medication and that nursing is the occupation who knows this very well.

“People around the world value friendship and they want to have friends who are there for them during good and bad times. And one of these bad days is when they have a bad disease. Once the person have a bad disease her friends won’t be around for her but a nurse will always be there for her. When the disease effects the person physically and psychologically and when the person starts changing and have a different character, her nurse will be the only person who understands her better. Nurses are the people who help those in pain and share their troubles during bad times.”

Yilda Arzu Aba, associate professor, delivered a presentation about professor Eren Kum who died on May 20, 2015. Oya Gumuskaya, a lecturer, gave information about the Nursing and Midwifery Council and Elif Turkmen, chief nurse of Pediatric Bone Marrow Transplantation at Medicalpark Bahcelievler Hospital, gave information about intercultural nursing.

The conference ended with “Nursing Uniforms: Retrospective” fashion show, designed by IAU Fashion Design students.

SAĞLIK BİLİMLERİ

18521908