15. Dünya Üniversitelilerarası Çince Yarışması Türkiye finali İAܒde gerçekleştirildi

10.05.2016

"Çince Köprüsü" adıyla düzenlenen 15. Dünya Üniversitelilerarası Çince Yarışması'nın Türkiye'deki finali İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Florya Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

Categorie  Kategori : ULUSLARARASI

Ankara Üniversitesi Çince Bölümü'nden yarışmaya katılan Melda Hilal Orcan, birinciliği kazandı. Hilal, Türkiye adına Çin'de dünyanın çeşitli ülkelerden gelen yarışmacılarla "Çince Köprüsü’nün” dünya finaline katılacak.

Ana konusu "Rüyalarla geleceği aydınlatalım" olarak belirlenen "Çince Köprüsü" adlı 15. Dünya Üniversiteliler arası Çince Yarışması'nın Türkiye'deki finali, Çin'in Türkiye Büyükelçiliği, Boğaziçi Üniversitesi'nin Konfüçyüs Enstitüsü ve İstanbul Aydın Üniversitesi Çin Araştırma Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlendi.

Yarışmaya yoğun ilgi ve katılım gözlendi

Yarışma ayrıca Çin'in Türkiye Büyükelçiliği ve Çinli işletmelerin de desteğini aldı. Türkiye'deki çeşitli üniversitelerin Çince bölümlerinden seçilen 40'dan fazla yarışmacı, İstanbul Aydın Üniversitesi’ndeki finale katıldı. Çin'in İstanbul'daki Başkonsolosu Gu Jingqi ve Çin'in Türkiye'deki Büyükelçiliği'nden Kültür Müşaviri Zhu Zihao dâhil birçok onur konuğu faaliyette hazır bulundular.

Çince öğretmenleri, öğrenciler, öğrencilerin aileleri, gönüllüler ve Çinli işletmelerden temsilcilerin de aralarında bulunduğu 200'den fazla kişi faaliyete katıldı.

Yarışmacılar Çinceye olan ilgilerini yetenekleriyle sergilediler

Yazı, konuşma ve yetenek aşamalarından oluşan yarışmada, yarışmacılar Çince yeteneklerini sergilediler. Yarışmacılardan bazıları Çinceyle bağ kurmalarının nedenlerini açıklarken, bazıları da yaptıkları konuşmalarda en sevdikleri şiirleri okudular. Bazıları ise Çin'e gitme niyetini belirterek, Çinceye olan derin ilgilerini gösterdiler.

Son derece renkli ve eğlenceli olan yarışmanın son bölümünde ise Ankara Üniversitesi'nin Çince Bölümü'nden Melda Hilal Orcan, geleneksel Çin Sarayı elbisesi giyerek, "Bir kız" adlı Çince şarkı söyledi. Diğer yarışmacılarsa makarna yapımı, çay sanatı ve Çin Kungfusu gibi yeteneklerini gösterdiler.

Yarışma birincisi Ankara Üniversitesi'nden Melda Hilal Orcan, Beijing'e giderek Beijing Ördeğinin tadına bakma ve Fujian eyaletinin Xiamen kentinde eğitim görme arzusunu dile getirdi. Hilal, gelecekte Çin'de rehberlik yapma hedefinin bulunduğunu da söyledi.

Çin'in İstanbul'daki Başkonsolosu Gu Jingqi, yarışmadan sonra ödül alan yarışmacıları tebrik etti. Bir dilin bir milletin ruhu sayıldığına dikkat çeken Gu Jingqi, Çince öğrenmenin Çinlilerle temas kurmada önemli bir kanal olduğuna işaret etti. Çin ve Türkiye ilişkilerinin tarihteki en iyi dönemde olmasına rağmen iki halkın birbirini iyi tanımadığını kaydeden Gu, genç öğrencilerin dil öğrenmekle Çin kültürü hakkında bilgi edinerek, Çin'le ilgili bilgileri Türk halkına aktarmaları arzusunu dile getirdi.

Dereceye giren yarışmacılar Çin'e davet edildiler

Çin'in Ankara Büyükelçiliği'nden Kültür Müşaviri Zhu Zihao, yarışmanın ödül töreninde yaptığı konuşmada Çinli ve Türk gençler arasında temasın arttırılması, Türk gençlerin Çin ekonomik ve toplumsal gelişmeleri hakkında bilgi edinmeleri amacıyla, yarışmacılardan 10'unun Çin'in Ankara Büyükelçiliği ve Türkiye-Çin Dostluk Vakfı'nın ortaklaşa başlattığı "Çin-Türkiye Genç Dostluk Elçileri" planlamasına seçilerek, bu sene içinde Çin ziyaretine davet edileceğini açıkladı. Davet edilen gençler, Çin'deki ünlü şehirler ve turistik yerleri ziyaret ederek, Çin'in geleneksel kültürünü bizzat tecrübe edecekler. Ayrıca Çinli gençlerle sohbet toplantısı yapmaları da planlanan etkinlikler arasında.

"Çince Köprüsü" adlı yarışmanın düzenlenmesinden önce, Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu Aydın Üniversitesi Kütüphanesi'ne üç yüze yakın Çince kitap hediye etmişti. İstanbul Aydın Üniversitesi'nin kurucusu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın törende yaptığı konuşmada, Çin medeniyetinin uzun geçmişe sahip olduğuna işaret ederek “bunu iyice öğrenip, değerlendirmek gerektiğini” söyledi. Aydın  “Eski İpek Yolu'nun iki ucunda bulunan iki görkemli medeniyete sahip olan Çin ve Türkiye, birçok benzer noktalara sahip. Bu iki medeniyet, Avrupa - Asya kıtasının ekonomisi, siyaseti ve toplumsal barışının korunmasında aktif rol oynayacak.” dedi.

ULUSLARARASI

Son Ziyaret :  21.11.2017 16:33