Unutulan Zafer Kut’ül Amare 100. yılında İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Anıldı

04.05.2016

İstanbul Aydın Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen “100'üncü yılında Unutulan Zafer: Kut'ül Amare” paneli 3 Mayıs Salı günü gerçekleştirildi.

Categorie  Kategori : Fen-Edebiyat

İstanbul Aydın Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdulhaluk Mehmet Çay moderatörlüğünde düzenlenen ‘Unutulan Zafer: Kut’ül Amare’ panelinde, Harbiye Askeri Müze Komutanı Dr. Alb. Zekeriya  Türkmen ve Sakarya Ünivertesi  Fen – Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Enis Şahin konuşmacı olarak yer aldı.

Panel öncesi açılış konuşmasını yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip Karakaş, “Milletlerin mazisinde iştihal edici zaferleri vardır. Bu zaferler milletin fertleri için moral kaynağıdır. Milletlerin mazisini süsleyen bu zaferleri, onları istikbale düşmeyen arzu besler. Yeni güç ve kudretleri doğurur. İtici güç vazifesi görürler. Milletlerin kendine güven duygusunu beslerler, bu sebeple mazisi zaferlerle dolu olan milletler, istikbalde herzaman yeni harikalar sergileme kabiliyetine sahiptirler. Onları kontrol etmek, ilelebet mahkum etmek ve hele hele tarih sahnesinden ebediyen silip yok etmek asla mümkün değildir. Mazideki bu zaferleri doğuran cevher asla yok edilemeyeceği için yeni zaferler içinde birer tebrikat hükmündedir. Zira cevher aynı cevher, kan aynı kandır. Bunun içindir ki milletleri tarih yapan ve tarihe mahkum olanlar diye iki grupta değerlendirebiliriz. Dünyadaki bütün siyasi ve medeni gelişmeler yaradışları itibariyle, cevhere sahip olan milletlerin eseridir. Ülkeleri onlar fethederler, haritadan onlar silerler, hutudları onlar tarif ederler, medeniyetleri onlar kurarlar. Bütün insanlık, geleceğe onların gölgesi altında ilerler. Bu özellik onlara tanrının mübarek bir armağanıdır. Bunun böyle olduğunu söylemekte asla ırkçılık değildir. Bu sadece basit bir durum tespitinden ibarettir,” şeklinde konuştu.

“Türk milleti, müsnesna milletlerden biridir”

Karakaş, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Türk milleti, mazide fethettiği ve yönettiği ülkeler, yayıldığı coğrafya ve medeni tesahülü göz önüne aldığında sözüne ettiği düzenine sahip müsnesna milletlerden biridir. Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın tarifiyle türk, yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir. Tarih bunun ispatıdır. Türkler,  en güçlü oldukları zamanlarda bile cevher sayesinde bin yelle bağlanan yağız atın şaha kalkması gibi düştükleri yerden kalkmasını bilmişlerdir.”

Harbiye Askeri Müze Komutanı Dr. Alb. Zekeriya  Türkmen, Irak Cephesi ve Kut'ül Amare Zaferi ve Sakarya Ünivertesi  Fen – Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Enis Şahin de “The Times” Gazetesine Göre Kut'ül Amare Savaşı konularında bilgi verdiler.

Haber – Fotoğraf: İrena İçios

-----------------------------------------------------------------------

Long Forgotten Kut’ül Amare Victory honored at Istanbul Aydin University on its 100th year.

Hosted by Istanbul Aydin University, the panel titled “Kut’ül Amare: Forgotten Victory on its 100th Year” took place on May 3rd.

May 4, 2016

Harbiye Military Museum Commander Colonel Zekeriya Turkmen and Sakarya University Faculty of Arts and Sciences chairman of the department of history professor Enis Sahin participated at the panel as speakers moderated by professor Abdulhaluk Mehmet Cay, chairman of the department of history at Istanbul Aydin University Faculty of Arts and Sciences.

Delivering the opening speech, professor Suayip Karakas, dean of the faculty of Arts and Sciences said, “Nations have many victories in their history. These victories are sources for courage. They create new power and strength and increase the nation’s self-belief. Nations with many victories in their history have capabilities of doing great things. It is impossible to control them, sentence them or erase them from history. The source of these victories are the same so we can divide nations as those who make history and those who are sentenced to history. All political and civilized developments in history are the creation of those nations with that strength. They conquer nations, erase them from maps, draw borders and establish civilizations. The humanity move towards future under their shadows. This is a gift from God to them. Saying this out loud is not a racism. It’s just a simple assessment of the situation.”

“Turkish Nation is one of the Exceptional Nations”

“Considering the countries and regions Turkish nation conquered and governed, she is one of the exceptional nations. As Mustafa Kemal Pasha describes a Turk is a tornado, lightning and the sun that lights our world. History proves it. Turks always knew how to be back on their feet even during their most powerful time,” added professor Suayip Karakas.

Fen-Edebiyat

Son Ziyaret :  21.10.2019 16:29