Dr. Mustafa Aydın: “Uluslararası öğrencilere Türkiye’de çalışma ortamı sağlamalıyız”

02.05.2016

İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Aydın, “Dünyayı tanıyan bir insan gücü ordunuz yoksa ülke ekonomisinin, rekabet etmek istediğiniz ülkeleri geçmesi hiçbir zaman mümkün olmaz. Dolayısıyla dünyayı tanıyan bir yetişmiş insan kaynağını meydana getirmemiz lazım,” dedi.

Categorie  Kategori : ULUSLARARASI

İstanbul Aydın Üniversitesi  Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, üniversitelerin uluslararasılaşmasının sadece üniversitelerin sorunu olmadığını belirterek, “Bu konu artık sadece üniversitelerin bir işi olmaktan çıkmıştır. Devletlerin de kendi bünyelerinde barındırdıkları üniversitelerin uluslarasılaşmaları için ciddi katkı ve destek verdiklerini görüyoruz. Uluslararası bir öğrenci veya uluslararası bir öğretim elemanı bir üniversiteyi tercih edeceği zaman o üniversitenin eğitim kalitesine, teknolojik altyapısına, uluslararası iş birliklerine bakıyor. Bu konuları öne çıkarmadığımız sürece bizim uluslararası öğrenci ve öğretim elemanları tarafından tercih edilmeyi beklememiz hayal olur,” diye konuştu.

Dr. Aydın yaptığı açıklamada, uluslararasılaşma kavramının çok kültürlü, çok dilli, çok dinli, çok renkli bir ortamda dünyanın her yerinde geçerli bir eğitim vermek ve oradan mezun olanın da dünyanın her yerinde iş bulabilmesi olduğunu söyledi.

Türkiye’deki üniversitelerin uluslararası öğrenciler ve öğretim elemanları tarafından tercih edilmesi için birtakım gereklilikleri yerine getirmelerinin altını çizen Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkan Yardımcısı ve İAÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, şöyle konuştu: “2014 yılında Uluslararası Üniversiteler Birliği tarafından 131 farklı ülkede, 1336 üniversitede anket yapılmış. Tüm üniversiteler uluslarasılaşma konusunda kararlılar. Fakat bunların içerisinde sadece yüzde 22’si uluslararasılaşma konusunda bir strateji raporu hazırlıyor. Yüzde 15’nin raporu var. Geriye kalan üniversitelerin hiçbirisinin yok. Türkiye’deki üniversitelere baktığımız zaman bu rakamların içinde kaldığımızı görüyoruz. Dolayısıyla hepimizde uluslararası üniversite olma yönünde bir irade var. Ama o iradeyi hayata geçirebilmek için hangi üniversitelerimizin aksiyon planı var? Onun için burada hepimizin kendimizi sorgulamamız gerektiğini düşünüyorum. Uluslararası bir öğrenci veya uluslararası bir öğretim elemanı bir üniversiteyi tercih edeceği zaman o üniversitenin eğitim kalitesine, teknolojik altyapısına, uluslararası iş birliklerine bakıyorlar. Bu konuları öne çıkarmadığımız sürece bizim uluslararası öğrenci ve öğretim elemanları tarafından tercih edilmeyi beklememiz hayal olur.”

“Uluslararası öğrencilerimizi iş dünyası ile buluşturmamız lazım”
    Bir üniversitenin gerçek anlamda uluslararası üniversite olabilmesi için yapılacakları sıralayan Dr. Aydın şöyle devam etti:

“Öncelikle hepimizin de üzerinde ittifak ettiği gibi üniversitelerimizin içerisinde uluslararası ofislerin güçlendirilmesi lazım. Beraberinde uluslararası topluluklar oluşturmamız lazım. Uluslararası öğrencilerimizi iş dünyası ile buluşturmamız lazım. Öğrenciyi kendi ülkesinde iş yapan Türk insanıyla buluşturursak hem Türkiye’nin cazibesinin arttırır hem de o öğrencinin mezuniyetinin akabinde çok rahatlıkla istihdam edilmesini sağlar. Yenilikçi, girişimci ve aktivitesi yüksek düzeyde bir üniversite modelini ortaya koymak zorundayız. Dünyanın her yerinde iş bulabilecek başarılı öğrencileri yetiştirmek zorundayız. Üniversitedeki akademisyenlerimizin dünyanın her yerindeki üniversitelerle akademik ve sosyal anlamda iletişim kurabilecek niteliklere sahip olmaları gerekiyor. Kampüslerimizi çok dilli, çok dinli, çok ırklı sosyal yapıda ve bütün oradaki öğrencilere eşit şekilde ve onları memnun edecek şekilde hizmet verebilecek imkanları bu öğrencilere sunacak şekilde tasarlamak zorundayız. Üniversiteler dünya çapında fon oluşturmalıdır. Oluşturdukları bursların ve fonların kabul görmesi lazım. Eğer verdiği burs, uluslararası öğrenci ve akademisyenler tarafından ilgi görmüyorsa o bursun ve fonun pek bir anlamı olmuyor.”

Uluslararası öğrenciler arasında da kültürel çeşitliliğin sağlanmasının önemini belirten Dr. Aydın sözlerini, “Hem kalite süreçlerinde hem uluslararası ratinglerde yer almak için uluslararası öğrencilerin normal öğrenci sıralamasında asgari yüzde 10 olması gerektiğini biliyoruz. Bu yüzde 10’u bir bölgeden almak değil, farklı kültürlerden dünyanın farklı bölgelerinden, farklı demografik yapılarından temin edersek uluslararasılaşma konusunda epey mesafe almış oluruz. Üniversitelerimizin yöneticilerinin vizyoner olması, dünyaya bakış açılarının bu anlamda dünyayı algılayacak arkasındaki ekibini koşturacak bir yaklaşımı üniversitelerinin yönetiminde ortaya koyması gerekiyor. Yeniliğe açık, talepleri iyi bilen, dünyadaki yeni trendlere göre üniversitelerimizi kurgulamamız lazım,” diyerek noktaladı.

ULUSLARARASI

Son Ziyaret :  21.11.2017 16:33