Rus Yazar Dostoyevski 195. yaşında

26.04.2016

Doğumunun 195. Yılında Rus Edebiyatı ve Dünya Klasiklerinin en önemli yazarı F. M. Dostoyevski'nin Hayatı ve Eserlerinin konu edildiği Sempozyum İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi.

Categorie  Kategori : ABMYO

İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu Bil Meslek Yüksek Okulu, Uygulamalı Rusça ve Çevirmenlik Bölümü tarafından düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını, İstanbul Aydın Üniversitesi Rusça Mütercim Tercümanlık Bölüm Başkanı yazar, çevirmen ve şair Prof. Dr. Ataol Behramoğlu yaptığı açılış konuşmasına, ''Dostoyevski büyük bir yazardır'' sözleriyle başladı. Rusça Çevirmenlik  bölümü öğrencilerinin katılım gösterdiği sempozyumda Behramoğlu: ''Bu sene 3. sınıfların dersinde Dostoyevski üzerine çalışmalar yaptık. Rus Kültürü Dersinde, Dostoyevski ile ilgili kültür bağlamında Slavcılık üzerine kurumları işleyeceklerini'' belirtti.

Sempozyumda, Ataol Berhamoğlu'nun hazırladığı ve sunduğu TRT Türk'te yayınlanan ''Kentler Gölgeler - St. Petersburg - Dostoyevski, Puşkin'' programdan görüntülerle devam edildi.

Dostoyevski'nin 195.doğum yılına özel gerçekleştirilen sempozyuma Konya Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Rus Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Kandemir konuşmacı olarak katıldı. Dostoyevski'nin biyografisi ve yazar olma sürecinde yaşadıklarını anlatan Kandemir: ''İnsancıklar, Suç ve Ceza, Karamazov Kardeşler'' eserlerinin ortaya çıkış sürecini katılımcılarla paylaştı. Rus Edebiyatı'na ilgi gösteren katılımcıların ilgiyle izlediği sempozyum soru-cevap olarak gerçekleşti.

Sempozyuma katılan öğrencilerden birinin sorusu üzerine, ''Sizin için dünyada en büyük yazar kimdir? Tolstoy mu, Gogol mu, Puşkin mi?'' sorusuna Kandemir, ''Dostoyevski, Dostoyevski, Dostoyevski'' cevabını verdi.

Haber-Fotoğraf: Fatma Gödeoğlu

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Russian Novelist Dostoyevski Turns 195

F.M. Dostoyevski, the most important novelist in Russian Literature and World Classics, was remembered at a symposium, where his life and novels were the subject of the symposium, at Istanbul Aydin University Florya Campus.

April 26, 2016

Delivering the opening speech at the symposium, organized by Istanbul Aydin University Anadolu Bil Vocational School Department of Applied Russian and Translation, Professor Ataol Behramoglu, an author, poet, and translator, Istanbul Aydin University Chair of the Department of Russian Translation, said, “Dostoyevski is a great novelist.” “We have done works on Dostoyevski at a class of 3rd year students. We are going to study Slavism in Russian Culture class, in conjunction with Dostoyevski  culture.”

The symposium continued with excerpts from a program titled “ Cities, Shadows- St.Petersburg- Dostoyevski, Pushkin”, aired at TRT Turk, which was created and hosted by Ataol Behramoglu.

Specially organized for Dostoyevski’s 195th birthday, associate professor Huseyin Kandemir of Konya Selcuk University Chairman of the Department of Russian Language and Literature attended the symposium as a speaker. Speaking about Dostoyevski’s biography and the process of him becoming an author, Kandemir shared the writing process of Crime and Punishment, The Karamazov Brothers. Q&A session was held during the symposium which was attended by participants who are interested in Russian Literature.

Answering a question of a student as to who he thought was the greatest author? Tolstoy, Gogol, Pushkin, Kandemir replied “Dostoyevski, Dostoyevski, Dostoyevski.”

ABMYO

Son Ziyaret :  11.12.2017 18:11