İAÜ Diplomatlar ağırlıyor

06.04.2016

‘Diplomatlar Anlatıyor’ konferansları Kazakistan ile başladı.

Categorie  Kategori : PROGRAM

İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde bulunan ‘Ulusal Güvenlik Stratejileri Uygulamaları  Merkezi’ tarafından düzenlenen ‘Diplomatlar Anlatıyor’ konferans serileri geçtiğimiz günlerde başladı. Programın ilk konuğu ise Kazakistan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Yerkebulan Sapiyev oldu.

İlk toplantıyı Kazakistan ile başlattıkları için İstanbul Aydın Üniversitesi’ne teşekkür eden Başkonsolos Yerkebulan Sapiyev, “Bu benim için bir şereftir. Umut ediyorum ki bu bir gelenek halini alır ve bu tür toplantılar daha başarılı daha güzel geçecektir. Umarım güzel bir başlangıç olur.” dedi.

Konuşmasında; Kazakistan Devleti’nin tarihi ve coğrafi konumu hakkında bilgi veren Yerkebulan Sapiyev, “Geçen sene Kazak Hanlığı’nın 550. yıldönümünü kutladık. Bunu kardeş ülkemiz Türkiye’deki kardeşlerimizle de paylaştık. Geçen sene Ankara’da İstanbul’da üniversitelerde konferanslara katıldık, paneller düzenledik. Kardeşliğin simgesi budur.” diye konuştu.

Yerkebulan Sapiyev, 1991’de Kazakistan’ı ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı ve Kazakistan’da açılan Türk Akademesi’nden söz etti:

“Şu anda dünyada 6 tane bağımsız Türk Devleti var. Bunlar; Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan’dır. Bağımsız Türk Devletleri’nin Başkanları’nın ilk zirvesi 1992’da Ankara’da yapıldı. 2010 yılına kadar 10 zirve yapıldı. 2009’da yaptığımız dokuzuncu zirvede Türk konseyimizi kurduk. Konseyimiz hala faaliyet gösteriyor. 2010 yılında da Türk Akademisi kuruldu. Türk boylarını araştıran, Türk mirasını zenginleştiren araştırmalar da yapılıyor. Bu akademi bizler için çok önemli.”

Sapiyev, konferansa katılan öğrencilerden gelen bir soru üzerine de Kazakistan’ın 2025 yılına kadar Latin Alfabesi’ne geçeceğinin haberini verdi.

16204395

Son Ziyaret :  24.09.2017 20:39