Ali Şahin “Terörü Hepimiz Yaşayarak Öğrendik”

17.03.2016

İAÜ Türkiye Araştırmaları Merkezi (TARMER) tarafından düzenlenen “Neden Terörizm” konulu konferansa Türkiye - Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin katıldı.

Categorie  Kategori : TARMER

AB Bakan Yardımcısı Ali Şahin konuşmasında, Ankara'da 37 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısıyla ilgili, “Saldırıların arkasında görülen şeyin özellikle Suriye içerisinde verdiğimiz mücadelenin Ankara'ya taşınması olarak okumaya çalıştım ve öyle bir manzarayla karşılaştım. Suriye'deki savaş şu an rejim ile muhaliflerin vermiş olduğu bir savaş olmaktan çıktı. Uluslararası güçlerin güç mücadelesi haline geldi” dedi.

Ali Şahin aynı zamanda, “Aslına bakarsanız Türkiye'nin Suriye politikasında, Rusya ile ayrımcı Kürt politikalarıyla, rejimle, İran ile Hizbullah ile mücadele ediyor. Yine bölgeyle menfaatleri olan bu tür yapılarla da görünmeyen bir savaş veriyor. Ankara'daki patlamada örgüt olarak tabi ki PKK kullanılmıştır fakat arka planında Türkiye'nin Ortadoğu'ya yüzyıl aradan sonra tekrar adım atmasını önüne geçmek var. Ortadoğu'da Türkiye'nin gücünü zayıflatmak var. Burada Türkiye'yi kendi toprakları içerisinde hapsetmeye yönelik bir çabayı görürüz. 'Eğer siz Suriye ve Ortadoğu üzerinde böyle bir hayal kurarsanız biz de sizin ülkenizin bağrında bombaları patlatırız' mesajını vermeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Terörün Ne Olduğunu Yaşayarak Öğrendik”

“Terörün ne olduğunu hepimiz yaşayarak öğrendik,” diyen Ali Şahin,  “Terör, dünyanın neresinde yaşarsanız yaşayın sizi uzaktan ya da yakından bir şekilde etkileyen bir olgu.  Dün Gaziantep'teydim. Doğduğum ve büyüdüğüm şehir. Sizler gibi 20 yaşında öğrenci olan Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde okuyan Ozancan Akkuş kardeşimizi teröre kurban verdik ve maalesef gözyaşları içinde defnettik. Ailesinin acısını paylaşmaya çalıştık” diye konuştu.

Terör örgütlerinin egemen güçlerin zaman zaman ülkelerle hesaplaşma bağlamında kullandıkları bir argüman olduğunu söyleyen Şahin, “ Özellikle IŞİD 'in DAİŞ'in Irak'ta ve Suriye’de bir anda operasyonel gücünün inanılmaz boyuta ulaşması,  önlerinin açılması, şehirleri kontrol altına alması ve kullandıkları silahların niteliğinde bakıldığında arkasından istihbarı bir aktörün olduğunu görmemek mümkün değil. Birileri tarafından belli hedeflere yönlendirilerek ve hatta önleri açılarak işleri kolaylaştırılıyor.” şeklinde konuştu.

Bugün karşı karşıya olduğumuz birçok terör örgütlerinin arkasında istihbarı akıllar olduğunu söyleyen Ali Şahin, “Gerçekleştirilen saldırıların arka planını net bir şekilde şudur demek net ifadelerde bulunmak kolay değil. Ancak bazı okumalar yapabiliriz. Bir kere Türkiye ve Suriye üzerindeki politikaların ardında Afganistanlaştırılmak istenen Suriye ve Pakistanlaştırılmak istenen bir Türkiye görüyoruz. 2013’de gazetelere verdiğim demeçlerde bu ifadeleri kullanmıştım ve pek yakında adını duymadığımız terör örgütüyle sınırımızda Suriye'de komşu olabiliriz demiştim. O dönemde IŞİD özellikle Suriye'nin kuzey bölgelerinde Türkiye ile olan sınır bölgelerini henüz kontrol altına almamıştı. Irak'ta oldukça etkindi”  diyerek sözlerini tamamladı.

ALI SAHIN “WE HAVE ALL LEARNED ABOUT TERRORISM THROUGH EXPERIENCE”
    March 17, 2016- Istanbul

Deputy Minister for EU Affairs Ali Sahin attended the conference titled ‘Why Terrorism?’ organized by IAU Turkey Research Center (TARMER).

During his speech, Deputy Minister for EU Affairs Ali Sahin said, “ I have seen this as a struggle to bring our fight in Syria to Ankara. The war in Syria is now beyond a war between the regime and its opponents. It has become a tug of war between international powers,” about the terrorist attack in Ankara in which 37 people died.

“As a matter of fact, Turkey, in her Syrian policies, is fighting against Russia, exclusionary Kurdish policies, the regime, Iran and Hezbollah. She is also fighting against any kind of structure who has interests in the region. Although PKK was behind the terrorist attack in Ankara, in fact, the main reason was to restain Turkey to step in the Middle East after hundred years. It was done to weaken Turkey’s power in the region. The message is being sent here is ‘if you have such plans in Syria and the Middle East, we will just come and bomb you at the very heart of your country.’

“We Have All Learned About Terrorism Through Experience”

“Terrorism, no matter where you live, is a notion that affects your life somehow. I was in Gaziantep yesterday, the city where I was born and raised. We buried a young college student , like yourselves, of Middle East Technical Universiy, with tears in our eyes. We offered our condolences to his family,” said Ali Sahin.

Expressing his views on terrorist organizations as being an argument used by dominant powers, Ali Sahin added, “ It is impossible to see the power behind ISIS and DAESH by looking at the weapons they use, the operational power they have in Iraq and Syria by controlling cities. Their job is made easy by some kind of power out there.”

Highlighting the intelligence behind terrorist groups, Ali Sahin ended his speech by saying, “ It is hard to identify the background of the attack that took place. But we get some facts. We can see Turkey as being tried to turn into Pakistan and Syria as being tried to turn into Afghanistan. I have used the very same words in an interview in 2013 for a newspaper and said that we may soon become a neighbor to a terrorist organization we have never heard about in Syria. At that time, ISIS have not occupied the region, North of Syria, its border to Turkey but it was big in Iraq.”

TARMER

Son Ziyaret :  21.11.2017 03:58