İstanbul Aydın Üniveritesi İle Columbia Üniversitesi’nden Ortak Araştırma Projesi

27.01.2016

İstanbul Aydın Üniversitesi, yükselen ekonomilerin küresel şirketlerini araştırmak için dünyanın öncü üniversitelerinden Columbia Üniversitesi ile ortak araştırmaya imza attı. İki üniversite arasında imzalanan Çerçeve Anlaşma kapsamında yükselen ekonomi merkezli küresel oyuncuların belli teknikler kullanılarak sıralanmasının Türkiye ayağını İstanbul Aydın Üniversitesi, Ekonomi ve Finans Bölümü yürütüyor.

Categorie  Kategori : ULUSLARARASI

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile ortaklaşa yürütülecek çalışmanın bulguları, proje paydaşı ülkelerde eş zamanlı olarak duyurulacak.

Yükselen Ekonomiler Küresel Oyuncuları (YEKO) projesinin bahsi geçen ülkelerdeki katılımcıları, bu ülkelerin saygın ve öncü kuruluşları.

İstanbul Aydın Üniversitesi, Ekonomi ve Finans Bölümü Başkanı, Prof. Dr. Sedat Aybar öncülüğünde yürütülecek olan çalışma etrafında ortak konferanslar, seminer ve sempozyumlar gibi bilimsel faaliyetler de gerçekleştiriliyor.

Çalışmayla, yurtdışı reel sektörlere yüz milyon doların üstünde yatırım gerçekleştiren Türkiye çıkışlı Çok Uluslu Şirketler’in (ÇUŞ), öz varlık, istihdam ve satış gelirleri gibi unsurları göz önünde bulundurarak oluşturulan bir uluslararasılaşma endeksine dayalı sıralaması yapılıyor.

Proje kapsamında bugüne kadar gerçekleştirilmiş olan bilimsel faaliyetlere, sadece akademi dünyası değil, medya, araştırmacılar, bankacılar, yatırımcılar, kamu karar alıcıları, kamu ve özel kuruluşları ile şirketler kesimi de ilgi gösterdi.

Küreselleşme ile birlikte önemi giderek artan ve gelişmekte olan ülke ÇUŞ’larının yurtdışı varlık değerlerine göre sıralandığı liste ve projenin bulguları ayrıca, “Columbia FDI Perspectives” adlı dergide düzenli olarak yayınlanıyor.

Proje 2007 yılında, New York’taki Columbia Üniversitesi’nin Vale Columbia Merkezi’nde (Vale Columbia Center – VCC) bir çalıştay olarak başlamış, daha sonra aralarında Türkiye’nin de yeraldığı yurtdışı yatırımları bulunan yükselen ekonomileri de içine almıştı.

Columbia Üniversitesi’nin en büyük araştırma merkezlerinden biri olan VCC, Columbia Earth Institute (Columbia Yer Bilimleri Enstitüsü) ve Columbia Law School (Columbia Hukuk Fakültesi) nin ortaklaşa kurduğu bir merkez. Yabancı sermaye yatırımları konusunda dünyada da lider bir kurum.

Merkezin başkanlığını Dr. Lisa Sachs yürütüyor. Daha önceki yönetici Dr. Sauvant, 1988’de BM’nin Doğrudan Yabancı Yatırımlar Politikaları Analiz Bölümü’nün de sorumlusuydu. BM’deki görevi sırasında “The World Investment Report” (Dünya Yatırım Raporu)’nu yayınlamıştı.

Bu proje kapsamında, Arjantin, Brezilya, Çin, Kolombiya, Hong Kong, Macaristan, Hindistan, İsrail, Güney Kore, Güney Afrika, Meksika, Rusya, Slovenya, Güney Afrika, Tayvan, ve Türkiye merkezli Çok Uluslu Şirketler değerlendirmeye alınıp inceleniyor.

Tüm Çok Uluslu Şirketler’in sıralandığı listeler ve basın bültenleri VCC ve ortak kuruluşların web sitelerinde, İngilizce ve ortak ülke dilinde aynı zamanda yayınlanıyor. Proje, uzun erimde bir veri bankası oluşturmayı ve Columbia Üniversitesi öncülüğünde akademik yayınları kolaylaştıracak alt yapı hazırlamayı amaçlıyor.

A Joint Research Project Initiated by IAU and Columbia University

A joint project between Istanbul Aydin University (IAU) and Columbia University was initiated to research the multinational enterprises of developing economies.

Within the framework of an agreement signed between Istanbul Aydin University and Columbia University, IAU Department of Finance and Economics is now leading the Turkish part of the research in which global players of emerging economies will be ranked based on certain criteria. Partnered with the Foreign Economic Relations Board (DEIK), the findings of the joint research will be released on the website of the partner instituion in the relevant country and Columbia University CCSI website simultaneously. Partner institutions who participate at the Emerging Market Global Players (EMGP) project are eminent and leading institutions in their respective countries. Led by IAU Chairman of the Department of Finance and Economics Professor Sedat Aybar, seminars, conferences and symposiums will be held as part of the joint initiative. Scientific activities conducted within the framework of the project were of interest to not only academics, but also media, researchers, bankers, investors, public policy makers, and public and private companies.

With the project, rankings, based on internationl index, of multinational Turkish enterprises of which invest more than 100 million dollars in real sectors abroad, by assets, employment and sales revenues will be conducted.

The findings of the report and rankings are published in Columbia FDI Perspectives periodically. The ranking of multinational enterprises and newsletters are available online on the websites of partners institutions and CCSI. The aim of the project includes establishing of a data bank and a sound basis for publishing academic articles, led by Columbia University.

Initiated in 2007 at Columbia University, Vale Columbia Center on Sustainable International Investment (VCC), in New York as a workshop, the project includes emerging economies including Turkey that invest in foreign markets. The Columbia Center on Sustainable Investment (CCSI), formerly VCC, is a joint center of Columbia Law School and the Earth Institute at Columbia University, is one of the leading institutes dedicated to the study of international investment. Directed by Dr. Lisa Sachs, the project includes and reviews multinational enterprises from Argentina, Brazil, Chile, China, Colombia, Egypt, Hungary, India, Israel, Republic of Korea, Mauritius, Mexico, Poland, Russia, Slovenia, South Africa, Thailand, Turkey and United Arab Emirates.

ULUSLARARASI

Son Ziyaret :  21.11.2017 07:26