Suriye Sorunu “Aydın Düşünce”de tartışıldı.

10.12.2015

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde her ay düzenlenen “Aydın Düşünce” toplantılarının 27'ncisi MHP Milletvekili Mehmet Şandır'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, Suriye sorunu ve burada yaşayan Türkmenlerin durumu ele alındı.

Categorie  Kategori : TOPLANTI

Kendisinin de Bayırbucak Türkmenleri'nden olduğunu söyleyen Mehmet Şandır konuşmasında, Suriye'deki karışıklıktan söz ederek ve bu karışıklığın en çok Türkmenleri etkilediğini vurguladı.

Mehmet Şandır'ın Suriye'deki olaylarla ilgili şunları anlattı:

"Suriye'de yaşananlar bilinmeyen bir konu değil. Her gün televizyonlarda görürüyoruz. Ben kendi özel sebebimden dolayı daha ilgiliyim. Suriye Türkmenleri ya da Ortadoğu Türkmenleri demek daha doğru olur. Irak'ı da buna katarak konuşmak lazım ama şimdi sıcak gündem Suriye ve orada yaşananların Türkiye'ye etkileri. Bu nedenle Suriye Türkmenleri diyelim. Suriye'de olaylar başlayalı 4 yıl 9 ay olmuş. Bugün çok farklı bir boyut kazanmış olmasına rağmen başlagıcından bu yana  yaşanan hadise bir iç savaştır. Bu iç savaşta maalesef Müslüman kanı akmaktadır. Bu iş savaşın en büyük mağduru da o coğrafyada yaşayan Türkmenler olmuştur.”

Suriye konusunda Türkiye'nin çok daha tedbirli davranması gerektiğini belirten Şandır, “Türkiye açısından gerekli tedbirlerin zamanında alınması gerekli. Maalesef bugün bu konuda duvara tosladık. Şimdi ne yapacağız sorusunu sormak gerekiyor. Bu Suriye'de yaşanan iç savaş mezhep eksenli bir bölge savaşına dönüştü,” dedi.

Suriye'de  doğalgaz rezevlerinin paylaşımı konusunda küresel güçlerin mevzi tutuğunu   söyleyen Şandır, “Bu olaylar malesef gözümüzün önünde bir devleti yok etti. Suriye tahrip edilmektedir. Suriye diye bir devlet, toplum belki uluslararası zorlamayla 'Yeni Suriye' adı altında kurulabilir ama huzur içinde yaşayabilmelerine artık imkan görülmemektedir, " diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Söylenen rakamlar kesin değil. Kesin rakam söylemek de pek mümkün değil. Ama son bizim edindiğimiz bilgilere göre; 300 bin insan burada hayatını kaybetti. 10 milyondan fazla insan da toprağını bırakıp Suriye içinde veya dışında sığınmacı durumuna düştü. Bu yaşanan hadiseler öncelikle Türkiye'mizin ve bütün Dünyanın başını çok uzun yıllar ağrıtacaktır. Suriye'deki olaylar en çok buradaki Türkmenleri mağdur ediyor. Çünkü, hem IŞİD'le yapılan savaş hem de rejim güçlerinin muhalefet güçleriyle yaptığı savaş Türkmen topraklarında yaşanıyor. Türkmen köyleri bombalanıyor. Rus uçakları dağı, taşı bombalıyor. Öldürmek için değil, yaşam alanlarını yok etmek için bombalıyorlar. O bölgelerde Türkmenler gelip bir daha yerleşmesin, yaşamasın diye tahrip ediyorlar. Bu bir etnik temizliktir. Bunun Bayırbucak'ta yaşanan kısmının farkında vardık ama bunun daha acımasızı bir Türkmen şehri olan Humus'ta yaşandı. Humus, bir Türkmen köyüdür. Ama rejim güçleri o kadar ağır bombalamalar yaptılar ki, artım Humus'un Türkmenliğinden söz etmek mümkün değil. Ya köylerini terk ettiler, ya başka şehirlere göç ettiler. Aynı şey şimdi Bayırbucak bölgesinde yapılıyor. Ve korkuyoruz ki; sıra Halep'in kırsalına gelecektir.”

Haber: Sibel Doğu (İAHA)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

The Issue of Syria was discussed at “Aydin Dusunce”.

27th “Aydın Dusunce Platform” meeting, which is held at Istanbul Aydın University every month, was joined by MHP Representative Mehmet Sandır. During the meeting the issue of Syria and the situation of Turkmens who live there were addressed.

Mehmet Sandir, speaking at the meeting, said he, himself, is a Bayırbucak Turkmen and talked about the turmoil in Syria and emphasized that the conflict effects the Turkmens the most.

Mehmet Sandır said the following about what is happening in Syria:

“What is happening in Syria is not an unknown issue. We see that on TV every day. I’m more concerned because of my special circumstances. It is more accurate to call Syrian Turkmens or Middle Eastern Turkmens. We need to talk about Iraq as well but the hot agenda of the region is Syria and the impact of ongoing conflicts for Turkey. The Civil War in Syria broke out 4 years and 9 months ago. The biggest victims of this civil war are Turkmens who live in that geography.”

Sandir expressed that Turkey needs to act cautiously towards Syrian issue and added, “Necessary measures need to be taken about Turkey. We failed to do so. We need to ask ourselves what to do next. The Civil War in Syria has been transformed into a sect war between different sects.”

Expressing that global powers took aim at sharing natural gas reserves in Syria, Sandir added, “These events have destroyed a country in front of our eyes. A ‘New Syria’ might be established but there will never be peace at that new country.”

“The numbers mentioned are not accurate. It is also impossible to come up with accurate numbers. According to the information we obtained, around 300,000 people have been killed. More than 10 million people displaced inside Syria or left their country. These events will have consequences in the long run for Turkey and the world. The conflict in Syria victimizes the Turkmens the most. Both the war with ISIS and the war between Syrian government and opposition take place in Turkmens’ land. Turkmen villages are under attack. Russian warplanes are bombing everywhere, not to kill but to destroy living spaces. They do that so that Turkmens cannot come back and live in those regions anymore. This is an ethnic cleansing. We were aware of what was going on in Bayirbucak but a more cruel one took place in Homs. Homs is a Turkmen village. The government forces bombed and destroyed Homs so that we can no longer talk about Homs and its Turkmens. They either left their villages or migrated to other cities. The same thing is happening in Bayirbucak. We fear that rural part of Halep will be next.”

TOPLANTI

16203226