Harmoni 3T Bilim Şenliği

19.11.2015

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde (İAÜ), Bahçelievler Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) tarafından düzenlenen Harmoni 3T Bilim Şenliği adlı etkinlik başladı. TÜBİTAK'ın finanse ettiği organizasyon, üniversitenin Halit Aydın Kampüsü'nde 3 gün sürecek.

Categorie  Kategori : SOSYAL SORUMLULUK

Şenliğin açılış konuşmasında İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, “Bu etkinlik çocukların sanatsal ve bilimsel farkındalıklarını artıracak olması nedeniyle büyük önem taşıyor,” dedi. Yadigar İzmirli, Bahçelievler RAM'a teşekkür ettikten sonra şunları söyledi:

“Bu çalışmalar tek kişinin veya kurumun desteğiyle gerçekleşmiyor. Ancak birçok kurumun emeği ve gönülden katılımıyla başarılı sonuçlar elde edilebilir. Bu etkinlik Avrupa'da 300'den fazla şehirde aynı anda gerçekleştirilmesi nedeniyle büyük bir organizasyondur.”

Projenin Genel Koordinatörü Mehmet Hilmi Eren etkinlikle ilgili olarak, “Öğrenci, eski adıyla talebe, talep eden demektir. Bizler de sizden taleplerinizi bekliyoruz,” dedi. Bahçelievler Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit ise konuşmasında, “Bugün bu etkinlikle ülkemizin mahsulünü ortaya koyuyoruz. Çocuklarımız kendilerindeki merakı bilip onları giderebilen bir nesil olarak yetişmeli. Bu projeyle çocuklarımız bilimle buluşuyor,” dedi. Bilimin öneminden söz eden Özyiğit şunları ekledi:

“Türkiye bilimde zirvede olmalı ki, insanlar dininden ve ten renginden dolayı yok olmasın ve insanlarımız yüz kızartıcı olaylarla karşılaşmasın. Peki nasıl zirvede olacağız? Bugün yapılan bilimleri, tasarımları destekleyerek zirveye ulaşacağız.”

Açılış konuşmalarının ardından ortaokul öğrencileri Elif Ceyda ve Bünyamin Kalaycı tasarladıkları robotları gösterdiler. İstanbul Matematik Fen Olimpiyatları'nda birincilik elde eden Kalaycı Bahçelievler RAM için, “Herkesin katılması gereken bir kurs” açıklamasında bulundu. Uluslararası paltformda düzenenlenen bir matematik yarışmasında dünya ikinciliği elde eden Elif Ceyda ise “Robotumuz üstündeki sensörlerle dokunmaya karşı tepki verebiliyor,” dedi.

Üniversitenin bahçesinde yazılımları geliştirilmiş robotları gösterime sunan GİLBO Genel Müdürü Mehmet Halit Calayır, anaokulundan itibaren çocuklara eğitim verdiklerini söyledi:

“Robotlar artık matematik gibi konuların öğretilmesinde ana materyal halini aldı. Çocuklar bu ekipmanlara nasıl kod yazabileceklerini, kendi tasarımları ve robotlarını nasıl yapabileceklerini öğreniyorlar. Çocuklar birer mucit oluyor.” Görebilen ve konuşmaları anlayabilen bir robot için Calayır, “Bu robot çalıştırdığımız zaman futbol oynayabiliyor.  Düştüğü zaman, düştüğünü anlayıp kalkabiliyor,” dedi. Üzerine program eklenebilen robotlar 29 farklı seriden oluşuyor. Aralarında köpek – robot olarak adlandırılan makine köpekleri taklit ediyor. Çeşitli hareketler yapabilen robot, yaptıkları için seyirciden alkış istiyor.

Sensörlü robotların sergilendiği şenlikte Bahçelievler Erkan Avcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde makine teknolojileri alanında çalışmalar yapan Mustafa Demirer, çizgileri takip edebilen robotları tanıttı:

“Robotlarımız üstüne takılan sensörler sayesinde çizgileri izleyebiliyor, karşısına çıkan engelleri tanıyabiliyor. Engelleri algıladığı zaman makine kendini durduruyor. Bu kategorideki yarışmalara katılıyoruz,” dedi. Demirer, Japonların geleneksel güreşi olan Sumo Güreşi için geliştirdikleri robotlar hakkında ise şunları söyledi: “Bu makinelerin maliyetleri çok yüksek. Küçük robotlar genelde bin TL civarında olurken büyükleri 5 bin TL'ye kadar fiyatlandıralabilir.”

Katı ve sıvaların genleşmesini kullanarak ses ve hareket elde eden Bülent Ecevit Ortaokulu öğrencisi Elif Er, suda hareket eden gemi maketini şöyle anlattı: “Gemimizin adı 'Pat Pat Bot'. Metalin içine yerleştirdiğimiz iki pipet yardımıyla hareket ediyor. Mum metalin içindeki suyu ısıtıyor. Isınan su dışarı çıkıyor, havuzdaki su ise içeri giriyor. Bu şekilde hareket elde etmiş oluyoruz.”

Sakarya 3B HUB 3 Boyutlu Teknoloji Hizmetleri'nde teknisyen olarak çalışan Yavuz Büyükkoçak şenlikte 3 boyutlu yazıcıları tanıttı:

“Tasarımlarımızı bilgisayara aktardıktan sonra yazıcılar sayesinde üç boyutlu çıktılar elde ediyoruz. Plastik malzeme kullanıyoruz. Endüstriyel ürünlerden, hediyelik eşyalara kadar birçok ürün tasarlıyoruz.”

“Bir Fikrin mi Var?” adlı televizyon programında birincilik elde eden Durmuş Talha Çelik ise otomobillerin kaza riskine karşı tasarladığı sistemini şu şekilde anlattı: “Beni bu projeye iten, trafik kazalarından çok etkilenmemdi. Maket arabalarımın dört köşesine mıknatıslar yerleştirdim. Mıknatıslar bu kazaları önlüyor.”

Haber: Kübra Eser, Ali Ertürk, Necmi Girit (İAHA)

Fotoğraf: İAHA Fotoğraf Grubu

SOSYAL SORUMLULUK