“Kalplerimiz Seni Unutur mu Yeşilçam”

22.04.2015

İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Tv Em'in ortaklaşa düzenlediği etkinlikte Yeşilçam'ın ünlülerini biraraya geldi.

Categorie  Kategori : İletişim

İstanbul Aydın Üniversitesi  ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Kalplerimiz Seni Unutur mu Yeşilçam” etkinliğine Yeşilçam'ın ünlü isimleri Halil Ergün, Oya Aydoğan, Sümer Tilmaç, Nuri Alço, Açelya Akkoyun, Suna Yıldızoğlu ve Türk sinemasının duayen yönetmeni Ümit Efekan konuk oldu.

Etkinlikte “Yeşilçam unutulmaz bir serüvendir,” diyerek sözlerine başlayan Ümit Efekan, “Size Yeşilçam’ı yürekten seven bir yönetmen olarak kısaca şunları söyleyebilirim: Türk sinemasına verilen emek çok büyüktür. Gerek oyuncularıyla gerek kamera arkası ekipmanlarıyla olsun, büyük emekler verilerek yapılan filmlerde maddi yetersizlikler ve zaman kısıtlılığına rağmen oyuncu ve ekipmanlarımızla büyük işler başardık. Yaşadığımız zorluklara rağmen ortaya çıkardığımız filmler herkesçe çok sevildi, beğenildi. Yeşilçam ve Yeşilçam yılları asla unutulamaz,” şeklinde konuştu.

Yeşilçam'ın unutulmaz isimlerinden Oya Aydoğon, Ümit Efekan'ın sözlerini destekleyerek,

“Biz kostümleri, takıları hep komşumuzdan, çevreden bulurduk. Makyajımızı kendimiz evde yapardık. Bizim başımızda koşuşturan insanlar yoktu, kulis yoktu. Minibüsümüz vardı onda giyerdik kostümlerimizi ve her gün sandviç yerdik. Yemek şirketi felan yoktu ama bütün bunlara rağmen her şey çok güzeldi. Bir daha dünyaya gelsem yine Oya olarak gelmek ve Yeşilçam'da yer alamak isterdim,” dedi.

Etkinlikte öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan oyuncular bir öğrencinin  "Yeşilçam'da kadınlar neden hep mağdur ve güçsüz? Neden güçlü ve eğitimli değil?" sorusu üzerine benzer durumun günümüz dizilerinde de devam ettiğini söylediler.

Suna Yıldızoğlu ise dizilerdeki güçlü kadın karakterlerine ilişkin olarak, "Birazcık güçlü bir karakter ortaya çıktığı zaman inanılmaz negatif feedback geliyor sosyal medyadan. Bunu fark ettiniz herhalde. Bu çok ilginç ve değişmesi gereken bir durum ama kaç yıl gerekir bunun için bilmiyorum," dedi.

Yeşilçam'ın kötü karakterlerini canlandırmasıyla ünlenen Nuri Alço ise Anadolu'da kız çocuklarının okula gönderilmediğini, evlendikten sonra eşlerinin baktığı ve bu kadınların "ezilen kadın" durumunda olduğuna dikkat çekti.

Tüm gençlere okula devam etmeleri tavsiyesinde bulunan Alço, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi kadınlarımız bakıyorsunuz Meclis'te. Hukuk okuyan, avukat olan, milletvekili veya Başbakan olan kadınlarımız var. Kadınlarımız daima kendi ayaklarının üzerine bastığı ve erkeğinden güçlü, kuvvetli olduğu müddetçe, o erkek kadınına şiddet uygulayamaz. Kadında başlar bu. Şiddet olaylarının tek sebebi, kadının ezik olması, cahil olması, okumaması ve ailesinin de ne kadar kötülük yapsa dahi, 'Aman kızım idare et kocanı' demesinden."

Sümer Tilmaç ise 4 sene ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde çalıştığını ifade ederek, hastanede tedavi gören erkeklerin yüzde 70'inin kadınlar için hastanede yattığını dile getirdi. Erkek için yatan kadın hasta sayısının yüzde 1 bile olmadığını aktaran Tilmaç, "Kadın o kadar kuvvetli ki, Yeşilçam da kadının kuvvetli olduğunu bildiği için hep böyle erkek hikayeleri çekti" ifadelerini kullandı.

Etkinlikte, Sümer Tilmaç ve Nuri Alço'nun yaptığı espirilerle öğrencilere neşeli dakikalar yaşattı.

Haber: Kübra Eser (İAHA)

Fotoğraf: Zehra Kamacı (İAHa)

Son Ziyaret :  11.12.2017 17:56