II. Uluslararası Disleksi Kongresi

19.05.2015

2. Uluslararası Disleksi Kongresi 30-31 Mayıs tarihlerinde İstanbul Aydın Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Categorie  Kategori : KONGRE

Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı'nın (AKEV) bu yıl ikincisini düzenlediği “Ben Dislektiğim, Peki Ya Siz?” temalı uluslararası kongreye ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda akademisyen katıldı. Kongereye katılan İAÜ Rektörü  Prof. Dr. Yadigar İzmirli de kongrenin amacını disleksi hakkında farkındalığı artırmak ve yaygınlaştırmak olduğunun altını çizdi.

Anadolu Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı  öğretim üyesi Doç. Dr. Şükrü Torun konuşmasında disleksiyi genelde yüzeysel boyutta tanımladığımızın altını çizerek, “Edinilmiş disleksi doğuştan değildir. Sonradan oluşan bir beyin hasarlanmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Gelişimsel disleksi doğuştandır ve çoğunlukla genetiktir,” dedi.

“Disleksinin fonolojik işlemlerle ilgili problemi en temel problemdir”

Konuşmasında disleksiyi nörobilimsel açıdan değerlendiren Doç. Dr. Şükrü Torun, beynin okuma becerisine doğuştan sahip olmadığını bu beceriyi sonradan kazandığını belirterek, “Sinir sistemi  organizmanın yönetim sistemidir ve embriyonun ikinci veya üçüncü haftasından  itibaren gelişmeye gelişmeye başlar.  Bir buçuk - iki aydan sonra bebek anne karnında sesleri ayırt etmeye başlar. Sesleri duyup işledikçe nöronsal bağlar eklenir. Doğduktan sonra görseller, yaşadıklarını anlamlandırma ve yorumlamayla birlikte, nöronsal bağlardan oluşur.  Nöroplastisite içinde bu değişim devam eder. Fonolojik bağlantılar, nöronlar, uzmanlaşma anlamında;  gelişimde sıkıntılar olduysa, fonolojik işlemlerde güçlük, ses-konuşma sesi ayırım işlemleri harflerden seslere çevrim işlemleri harflerden seslere çevirim bozukluğu vb. gelişir. Konuşma seslerini ayırt etmesi, anlamayı etkiler,” şeklinde konuştu.

“Disleksinin fonolojik işlemlerle ilgili problemi en temel problemdir. Yani sıralamada, ritimde, zamanlamada, kurallara uymada sıkıntılar başlıyor” diyen Şükrü Torun konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Disleksiler okuma-yazma alanında belirgin bir özel öğrenme güçlüğü yaşarlar. Kişi yaşıyla, aldığı eğitimle, sahip olduğu imkanlarla  ve zeka düzeyiyle ilgili olmayan bir güçlük yaşıyorsa disleksi şüphesi doğar. Okuma ses ve anlam eşlemesidir. Bu noktada beyinin işleminde problem varsa kişi okuyamaz. Dislekside, sesi anlamla , grafikle eşlemede bir problem vardır. Anlam görsel algılama sessel değerleme sistemi eş zamanlı işleniyor demektir.”

Doç. Dr. Şükrü Torun konuşmasının  sonunda zekanın bir beyin performansı olduğunu belirterek, “Normal çocuktaki zeka spektrumu disleksili çocuklar için de vardır. Burada disleksi dahidir genel inanışının, kişi üzerinde dahi baskısı oluşturulmasına izin verilmemelidir. Bununla birlikte beyin, bir taraftaki eksikliğe karşılık diğer tarafı geliştirmiş olabilir,” ifadeleri kullandı.

“Çocuğunuzu asla diğer çocuklarla kıyaslamayın”

İki gün süren konferans boyunca konuşmacılar öğrenme güçlüğü çeken ve aşırı hareketli olan çocuklarda disleksinin gözle görülebileceği vurgularken, bu durumla başa çıkabilmek için çocuğun becerilerinin geliştirilmesini  önerdiler. Uzmanlar, bazı çocukların doğuştan itibaren kurallara uyum gösterirken bazılarının ise bunlara uyum göstermekte güçlük çektiklerini de aktararak disleksi hastalığının belirtilerini şöyle sıradılar:

“Sürekli bir hareketlilik halindedirler. Elleri ayakları kıpır kıpır olur, gelişimsel açıdan bazı gecikmeler olabilir. (Geç konuşma, geç yürüme gibi), konsantrasyon güçlükleri çekebilirler, karışık ve uzun cümleleri anlamakta güçlük çekebilir, sizleri duyar fakat anlıyor tepkisini veremezler, yön kavramı gelişiminde zorlanabilirler, arkadaşlarıyla kolay uyum sağlayamaz ve grup oyunlarında sabırsızlıklar gösterebilirler...”

Uzmanlar anne ve babalara ise “çocuğunuzu asla diğer çocuklarla karıştırmayın ve kıyaslama yapmayın” önerisinde bulundular.

Haber: Necmi Girit (İAHA)

KONGRE

Son Ziyaret :  14.11.2018 23:12