III. İstanbul Engelsiz Üniversiteler Birliği İAÜ'de toplandı

25.03.2015

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Engelsiz Yaşam Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin düzenlediği “III. İstanbul Engelsiz Üniversiteler Birimleri Toplantısı” Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi'nin de katılımıyla İAÜ Florya Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi.

Categorie  Kategori : SOSYAL SORUMLULUK

İAÜ Engelsiz Yaşam Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Süreyya Kumru,  düzenlenen toplantıda merkezin amacını şu sözlerle anlattı:

“Merkezimizin amacı engelli bireylerin bağımsız yaşama koşullarına erişmesini sağlama.  Onların kent yaşamına aktif olarak katılmalarını kolaylaştırmak. Gerek sosyal gerekse eğitim-öğretim gibi alanlarda onları daha görünür kılmak, iş yaşamına katılmaları ve istihdam olanaklarının artmasını sağlamak. Onlara kariyer destek hizmeti vermek. Bizim en önemli faaliyet alanlarımız toplum bilincini de bu konuda artırmak için farklı toplum kesimlerine seminerler vermek. Bu bizim en önemli faaliyet alanlarımızdır. Ayrıca üniversitemizdeki engelli öğrencilerimizle bire bir eğitimler de uyguluyoruz.”

İstanbul Üniversitesi Kütüphane Görevlisi Mustafa Özyürek ise üniversitede engelli öğrencilere yönelik çalışmalarını şöyle anlattı:

“Benim bu alanda en önemli görevim bilgi ve hizmet kısmıdır. Biz engelli arkadaşlarımızın daha rahat okumaları için onların karşılaştıkları sorunları en aza indirmeye çalıştık ve onların eğitimini kolaylaştıracak cihazlar temin ettik. Bu cihazlar sayesinde bir metin kısa sürede sesli hale getiriliyor ya da bilgisayar ekranındaki metni printer tuşuna basarak kabartmalı olarak çıkartabiliyoruz. Birçok cihazımız var bunlardan en önemlisi de ayak ve bilek mouse bu cihaz da ortopedik engelli kullanıcılarımızın bileği ve ayağı ile bilgisayarı kontrol edebildiği cihazdır.”

İstanbul Üniversitesi görevlisi Uzman Songül Altınsaçlı ise amaçlarının engelli öğrencilerimizin eğitimini kolaylaştırmak olduğu vurgulayarak, “Bizim 190 engelli öğrencimiz var. Bizim okulumuzu kazanan engelli öğrencilerimize nasıl bir okula geliyorlar ve burada eğitimlerini kolaylaştıracak neler var bu konularda bilgilenmeleri için kendilerine  kitapçıklar gönderiyoruz. Okula  geldiklerinde başvuru formunu doldurtarak onlar hakkında genel bütün bilgileri alıyoruz ve danışman hocamıza yönlendiriyoruz. Öğrencimiz eğer yine memnun değilse, kendi istekleri doğrultusunda bir uygulama yapıyoruz,” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Hande Sart toplantıyı şu sözlerle noktaladı:“Benim söylemek istediğim çok açık, üniversitelerimizde engellilerle ilgilenen birimlerde çalışanların çok sık değiştirilmemelerini istiyorum.  Eğer değiştirilecekse de yeterli bilgilendirme yapılmasını istiyorum. Çünkü engelli öğrencilerimiz sınavlarda ve derslerde hoca bakımında çok sıkıntı yaşıyorlar.”

Haber ve Fotoğraf:  Kübra Eser (İAHA)

SOSYAL SORUMLULUK

Son Ziyaret :  19.09.2017 14:37