Geleneksel “İnsanlığın Gerçek Dostları” Ödül Töreninin 15.’Si Düzenlendi

20.11.2014

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aydın, bu yıl 15.'si düzenlenen “İnsanlığın Gerçek Dostları” ödül töreninde yaptığı konuşmada, “21. yy’da bir ülkeyi istila etmek için o ülkeye tanklarınızı, toplarınızı göndermeniz gerekmiyor. Sigara kartellerini eğer o ülkeye sokuyorsanız, o ülkeyi hem ekonomik olarak hem de kültürel, hem de siyasi olarak bağımlı hale getirmiş olursunuz,” dedi.

Categorie  Kategori : SAĞLIK KÜLTÜR SPOR

Deniz Akkaya’nın sunuculuğunu yaptığı törene Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın,  İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli katıldı.

Törende konuşan  Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı ve İAÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, “Sizden 20 yıl önceye gitmeyi, 20 yıl önceki Türkiye’yi düşünmenizi istiyorum. Uçaklarda sigara içilen, hastane odalarında dahi sigara içilen, öğretmen odalarında sigara içilen, TBMM’nin dahi sigara kartelleri tarafından egemenlik altına alınmış bir Türkiye’den bahsediyorum. Sigaranın değil zararlı olduğunu, değil ölümcül olduğunu, sigaranın okullarda bilinçli başlanması yönünde kampanyalar yapıldığı bir Türkiye’yi hatırlamanızı istiyorum. İşte 1998’li yıllarda yel değirmenlerine karşı savaşan, bir elin parmakları kadar sayılması az olan ‘don kişotlar’ olarak yola çıktık. Bir amacımız vardı,” diyerek sigarayla mücadele etmenin Allah’a yapılan en büyük ibadet olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Sigarayla mücadele etmenin Allah’a yapılan en büyük ibadet”

“Diyorduk ki ‘tam bağımsız bir Türkiye için Çanakkale’de şehit olanların Yemen'de, Trablusgarp'ta, Allahuekber Dağları'nda şehit olanların hakkını ödeyebilmemiz için, biz bu ülkeyi ekonomisiyle, tarihiyle, kültürüyle tam bağımsız bir Türkiye haline getirmemiz lazım. Çünkü inanıyorduk ki 21. yy’da bir ülkeyi istila etmek için, ille de o ülkeye Amerika’nın bugün yaptığı gibi dün Irak’ta önceki gün Kore’de tanklarınızı, toplarınızı göndermeniz gerekmiyor. Sigara kartellerini eğer o ülkeye sokuyorsanız, o ülkenin halkını sigaraya bağımlı hale getiriyorsanız, o ülkeyi kendinize hem ekonomik olarak hem de kültürel, hem de siyasi olarak bağımlı hale getirmiş olursunuz. İşte bu idealden bu düşünceden bu imandan yola çıktık. Ve inandık ki sigarayla mücadele etmek Allah’a yapılan en büyük ibadetlerden bir tanesidir. Bu gecenin hayırlara vesile olmasını dileyerek, hepinize dumansız yarınlar diliyorum.”

“Sigara yasağı oldukça genişletildi”

İstanbul Valisi Vasip Şahin ise gecede yaptığı konuşmada Türkiye'nin  bugün sigarayla mücadelede önemli adımlar attığının altını çizerek, “Bu işin hiç konuşulamayacağı dönemde, büyük bir mücadele vererek ve büyük riskleri göze alarak o gün sigarayla ilgili bir takım uygulamalar başlatmış oldular. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Son çıkarılan kanunlarla birlikte sigara ve sigaranın kullanımıyla ilgili bir takım düzenlemeler yapıldı. Ve sigara yasağı oldukça genişletildi,” dedi.

“Savaşımız sigara dumanının son molekülüne kadar devam edecek”

Vali Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şundan gururla bahsedebiliriz: Türk insanı kuralları çiğnemeyi adet edinen bir toplum olmaktan çıkarak sigara yasağına elinden gelen desteği verdi. Hepimiz hatırlıyoruz. Özellikle şehirlerarası otobüslerde seyahat etmek bir zulümdü. Hele çocuklar için ve yaz sıcağında, klimaların yaygın olmadığı zamanlarda insanlar ‘bu benim hakkım’ diyerek sigara içmeye devam ederlerdi. Ve o uygulamalardan tertemiz seyahat imkanlarına kavuştuk.  Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ama öncelikle duyarlı vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sigaranın birçok zararlarından bahsedilebilinir Ama şunu ifade edeyim, asgari bir ücretle geçinen bir kimse, neredeyse gelirinin %20sini sigaraya ayırmak zorunda. O da ucuz bir sigara içtiği takdirde. Sigarayla savaşımız, sigara dumanının son molekülüne kadar devam edecek. Burada ödül alan tüm arkadaşlara tebriklerimi sunuyorum.”

İstanbul Valisi'nin konuşmasından sonra Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin kısa bir tanıtım filmi izlendi. Filmin ardından ödül törenine geçildi. Ödüller İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin Başkanı Dr. Mustafa Aydın tarafından dağıtıldı. Ödül alanların isimleri şöyle; Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Burdur Valisi Hasan Kürklü,  WHO Türkiye Temsilcisi Dr. Toker Ergüder, Oyuncu Zafer Ergin ve son ödül sigaranın zararlarını bir film yaparak ülkemize ve dünyaya duyuran “Bırakmak İstiyorum” filmine verildi.

Ödül töreni oyuncu Recep Aktuğ’un yaptığı mini konserle devam etti. Konserin ardından Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’nin yönetim kurulu üyeleri Güneri Özsoy, Turgay Şeremet, Hüseyin Başusta tarafından; Zeliha Sunal, Hüseyin Öztürk, Prof, Dr. Erkan İbiş, Yasemin Canbek ve Gürsel Yurtbahar’a Türkiye Sigarayla Savaş Derneği’ne yardımlarından dolayı teşekkür ödülleri verildi.

Tören İstanbul Aydın Üniversitesi Moda Tasarım Bölümü öğrencilerinin tasarladıkları kıyafetlerin defilesiyle sona erdi.

Haber: Barış KIRTAĞ -Oğuz KATLAV (İAHA)

Fotoğraf: Vedat TUNÇTAN – İsa ÖRKEN - Barış KIRTAĞ (İAHA)

SAĞLIK KÜLTÜR SPOR

16203149