Rus Dili Türkiye Olimpiyatları Düzenlendi

21.11.2014

Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Rusça Konseyi himayesinde Türk-Rus Kültür Vakfı ve Moskova RUDN Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “Rus Dili Olimpiyatı-Olimprus”un ödül töreni İstanbul Aydın Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Categorie  Kategori : PROGRAM

Rusya ve Türkiye arasında gelişen ekonomik ve siyasi ilişkilerin yanı sıra kültürel alanda da ilişkilerin ivme kazandırmak amacıyla bu yıl ilki düzenlenen “Rus Dili Olimpiyatı-Olimprus”un finalinde yaklaşık 150 öğrenci dil, genel kültür, yetenek ve kısa film olmak üzere dört ayrı dalda yarıştı.

İki gün boyunca düzenlenen etkinliklerin ilk gününde yarışmaya katılan adaylar dil, genel kültür, kısa film ve yetenek kategorilerinde değerlendirildi. Öğrenciler Rusya’nın Mihail Lermantov, Sergey Yesenin gibi ünlü yazarların şiirler okudalar  ve SSCB' e döneminde ve günümüz Rusya'sında popüler olan şarkıları seslendirdiler. Yarışmanın her aşaması ise Rusya’dan gelen jüri üyeleri tarafından dikkatle takip edildi.

Türk öğrencilerin Rusçaya gösterdikleri  ilgi karşısında şaşırdıklarını belirten jüri üyelerinden Natalya Pinijaninova, bu kadar çok Türk öğrencinin Rusça ile ilgilendiğini bilmediklerini  belirterek, “Türkiye’de Rusçanın öğrenildiğini biliyordum ama bu kadar çok insanın kendisini göstermek ve derece elde etmek isteyeceğini beklemiyordum ve bu beni şaşırttı,” şeklinde konuştu.

Yarışmaya İstanbul  Üniversitesi’nden katılan Burak Başar sınavı kolay bulduğunu söyledi. Başar, “Sınav aslında düşündüğümden biraz daha kolaydı, genel olarak iyi geçti,” dedi. Yarışmacılardan Duygu Aynacı, “Ben de derecemin biraz altında buldum sınavı, ama derece için bir şey söyleyemem. Türkiye’de ilk defa yapılıyor bizim için gurur verici bir olay,” diye konuştu.

“Rus Dili Olimpiyatı-Olimprus” ödül töreni

Türkiye’de ilk kez düzenlenen Rus Dili Olimpiyatı’nın ödül törenine üst düzeyde katılım gösterdi.  Rusya İstanbul Başkonsolosu Alexey Yerhov, Rusça Konseyi Başkanı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kültür danışmanı Vladimir Tolstoy, SSCB Halk Sanatçısı ve Duma milletvekili İosif Kobzon, Rusya Devlet Sanatçısı Yuriy Rozum, RUDN Filoloji Fakültesi Dekanı Viktor Barabaş ve İAÜ Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli törene katılan isimler arasındaydı.

Programın  açılış konuşmasını yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, İAÜ'nin Türkiye'de ilk kez  düzenlenen böyle bir yarışmaya ev sahpliği yapmaktan büyük onur duyduğunu vurguladı.

Rusça Konseyi Başkanı Vladimir Tolstoy ise törende yaptığı konuşmada, konseyin hedefinin Rusçanın yaygınlaştırılmasını sağlamak, Rusça ve Rus kültürünü tanıtan bu tarz etkinliklere destek vermek olduğunu belirtti. Tolstoy, “Bu nedenle; İstanbul'da bir Rus Dili Olimpiyatı düzenlenmek istendiğini öğrenince çok mutlu olduk ve yardım etmeyi seve seve kabul ettik. Rusçada şöyle bir deyiş vardır: ‘İlk yaptığınız krep, her zaman kötü olur.’ Bu deyiş, bir şeyi iyi yapabilmek için çok fazla deneme yapmanız gerektiği anlamına gelir. Ama Rus Dili Olimpiyatı, bir ilk olmasına rağmen, çok güzel bir yarışma oldu,” dedi.

Organizatörlerin etkinlik için Olimprus adını seçmesini çok beğendiğini de vurgulayan Tolstoy, “Olimprus ismi, zirveyi anımsatıyor. Ruslarda şöyle bir deyiş de vardır: ‘Gemiye nasıl isim verirsen, o şekilde yüzer’ Ben de Olimprus gemisine iyi seyirler dilerim,” diye konuştu.

Türk-Rus Kültür Vakfı Başkanı Fatih Baltacı ise konuşmasında, “Vakıf olarak amacımız iki ülke halklarının birbirini daha iyi tanıması. Bunun en önemli alt unsurlarından bir tanesi dil. Türk öğrencilerin Rus dilini bilip, Rusların kültürlerini, tarihlerini onların dilinden okumasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yarışma ile Türkiye’de Rus dili ve edebiyatı bölümlerindeki öğrencilere motivasyon etmek istedik. Aynı zamanda başarılı olan öğrencileri, yaz döneminde Rusya’ya göndererek, Rusçalarını bu dilin kendi merkezinde geliştirmelerine teşvik ediyoruz,” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi. Yetenek kategorisinde okuma performansıyla birincilik kazan Okan Üniversitesi Rusça Mütercim-Tercümanlık 3. sınıf öğrencisi Çağla Kurşun, sahnede Puşkin’in Evgeniy Onegin adlı eserinden bir parça okudu. Kurşun, etkinlik hakkında “Çok güzel bir organizasyon. Çünkü ileride belki de meslektaş olacağımız bütün insanlar bir araya toplandı. Birbirimizle yarıştık, arkadaşlıklar kurduk ve aynı heyecanı paylaştık,” yorumunda bulundu.   Yarışmaya Erciyes Üniversitesi’nden katılan Rus Dili ve Edebiyatı öğrencisi Tuğçe Melike Kalebaşı ise yetenek kategorisinde şarkı performansıyla birinci oldu. Ünlü Sovyet şarkısı “Katyuşa”yı seslendiren öğrenci, salondan büyük alkış aldı.

Birincilere Moskova Seyahati Ödülü

Dilbilgisi temel seviyede birincilik elde eden İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencisi Göksu Yılmaz ise, Moskova’da iki hafta seyahat ödülü kazandığı için çok heyecanlı olduğunu belirterek “Bu organizasyon Türkiye’de Rusça öğretim seviyesinin ne düzeyde olduğunu gösterdi. Türkiye’de Rusça öğrenen 2 bin öğrenci var ve 140’ı bu yarışmaya katıldı. Rusya’dan gelen jüri bu ülkede Rus dilinin seviyede öğrenildiğini gördü. Ülkemizi güzel bir şekilde temsil ettiğimizi düşünüyorum. Moskova’da iki hafta seyahat ödülü kazandığı için çok heyecanlıyım. Dilini, kültürünü öğrendiğim insanları daha yakından tanıma fırsatım olacak,” dedi.

Kobzon’dan İstanbul Şarkısı

Ödül töreninin ardından SSCB sanatçısı ve Duma Milletvekili İosif Kobzon, mini bir konser verdi. Kobzon, ünlü Rus şarkılarının yanı sıra sözler Sergey Yesenin’e ait olan “Hiç bulunmadım ben Boğaz’da” adlı İstanbul temalı şarkıyı da seslendirdi. “Rus Dili Olimpiyatı-Olimprus” Rozum'un piyano konseriyle sona erdi.

Haber: Necmi Girit (İAHA)

Fotoğraf: Kaan İşcan (RTV)

16204391

Son Ziyaret :  24.09.2017 20:39