“Evde Bakım Hizmetlerinde Neredeyiz?”

27.11.2014

İstanbul Aydın Üniversitesi'nin düzenlediği "Evde Bakımda Neredeyiz?" konulu sempozyumda evde bakımda son gelişmeler ve sağlık personeli istihdam olanakları ele alındı.

Categorie  Kategori : Sağlık Bilimleri

İstanbul Aydın Üniversitesi Hemşirelik Bölümü'nün düzenlediği, "Evde Bakımda Neredeyiz?" isimli sempozyuma katılan Evde Bakım Derneği Başkanı Aynur Dik, “Evde Bakım sürekli genişleyen bir hizmet” açıklamasında bulunarak, “Evde bakım, yeni doğandan yaşlıya kadar tüm alanı kapsıyor. Sadece sağlığı değil, koruyucu sağlığı ve sosyal destek hizmetlerini kapsayan bir hizmet alanı,” dedi.

Aynur Dik, dünyada ve Türkiye'de hızla artan yaşlı nüfus oranı dolayısıyla bu hizmetin gittikçe önem kazanan bir sektör olduğunu vurgulayarak ABD'de bu sektörün hızla büyüyen ikinci hizmet sektörü olduğunun da altını çizdi. Dik, Türkiye'nin Güney Kore'den sonra en hızlı yaşlanan ülke olduğunu söylerek nüfusunun %7'sinin 65 yaş üstü olduğunu da sözlerine ekledi.

Teknolojinin artmasıyla birlikte evde bakımda giderek gelişen bir hizmet olduğunu belirten Aynur Dik, “Evde bakım hizmetlerinin verimli ve etkin bir çözüm modeli olduğunu biliyoruz. Giderek daha fazla hizmeti olanaklı kılan teknolojinin gelişimi evde bakım hizmetlerinin de yaygınlaşmasına neden oluyor. Ayrıca bu hizmet, alternatif sağlık hizmetlerini bütünleyici bir hizmettir. Evde bakım kısmı eksik kaldığı zaman yapılan tedavinin eksik kaldığını düşünüyoruz. Teşhiste, tedavide ve iyileşme sürecinde evde bakım hizmetlerinin yeri oldukça önemli,” diyerek “Peki ne oldu da evde bakımı bu kadar konuşur olduk?” sorusu üzerine şunları söyledi:

“Bir kere toplum sağlığı çalışmalarının önemi arttı. Yaşlı nüfus oranı hızla artmasıyla birlikte yataklı sağlık kurumlarında yatak kapasitesi hızla düştü. Aile yapısı ve sosyal yaşamdaki değişiklikler, kadının özgürleşmesi, kadının iş yaşamına atılması da bu alanda etkili oldu.  Yani kadının zorunlu olarak üstlendiği görevlerin artık toplum tarafından bir politika geliştirilip üstlenmesi gerekiyordu. Diğer yandan yaşlı nüfus ve yaşam süresi artıyor. Türkiye dünyada en hızlı yaşlanan ikinci ülke olmaya aday. Yine biliyoruz ki evde sağlık hizmetleri profesyonel bir şekilde verildiğinde maliyeti oldukça düşürüyor. Yaşam kalitesi üzerine bilincin hızla artışı, insanlar kendi ev ortamlarında, kendi alanlarında hizmet almaktan da son derece mutlular. Tıbbı teknoloji ve tedavi yöntemlerindeki yenilikler de evde bakım hizmetlerinin gelişiminde önemli.”

Türkiye'de evde bakımla ilgili yasal durum hakkında da bilgiler veren Dik, Türkiye'deki evde sağlık hizmetlerini gelişmiş ülkelerle değerlendirdi. Türkiye'de evde sağlık hizmetleri konusunda gönüllü kuruluşlar gelişmiş ülkelere oranla çok yetersiz. Aynı şekilde sivil toplum örgütleri alanında da henüz bizde bir hareketlenme yok.”

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri Birim sorumlusu Uzman Hemşire Şöhret Taş ise yaptığı konuşmada İstanbul'da evde sağlık hizmetleri organizasyonu yapısı ve işleyişi konusunda bilgiler verdi.

Konuşmacılardan Yrd. Doç. Dr. Sema Oğlak, hasta bakım çeşitlerinden bahsederek, büyük bir halk sağlık sorunu olarak tanımlanan Demans ve Alzheimer hastalıklarının büyük bir tehlike oluşturduğunu söyledi. Oğlak, “Gelişmiş ülkelerde hasta bakıcılar yerine robot sistemine geçiliyor. Hatta bebek robotlar hastaları morallendirmek amacıyla üretiliyor; hasta onları seviyor, onlarla konuşuyor,” dedi.

Üç oturumdan oluşan sempozyumda, Türkiye ve yabancı ülkelerin yaşlı hasta bakımından kıyaslamaları yapılarak, bakım imkanlarının nasıl geliştirilebileceği tartışıldı.

Haber: Necmi Girit – Gizem Aydın (İAHA)

Sağlık Bilimleri

Son Ziyaret :  21.11.2017 00:04