Diş Tedavilerinde Üç Boyutlu Görüntüleme

22.01.2016

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali ELÇİN, diş tedavilerinde iki ve üç boyutlu görüntüleme yöntemlerinin öneminden bahsetti.

Categorie  Kategori : SAĞLIK KÜLTÜR SPOR

“Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı’nda dişler ve çevre dokular klinik ve radyolojik bulgularla detaylı olarak incelenir; ağız, diş ve çene bölgesindeki hastalıkların tanısı konularak  tedavi planlaması yapılır” diyen İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali ELÇİN sözlerine şu şekilde devam etti; “Muayene sırasında çeşitli radyografik tanı yöntemlerinden faydalanılırken, pratik olarak genellikle iki boyutlu görüntüleme yöntemleri (periapikal, panoramik) kullanılmaktadır. Ancak iki boyutlu görüntüleme yöntemlerinin yetersiz kaldığı bazı vakalarda üç boyutlu görüntüleme yöntemi olan dental volumetrik tomografi ile ayrıntılı değerlendirme yapılması gerekmektedir.”

Dental Volumetrik Tomografinin Diş Hekimliğindeki Önemi

·         Özellikle implant cerrahisinde dental volumetrik tomografi ile kemiğin yüksekliği, genişliği ve kalitesi değerlendirilerek implant en doğru şeklide uygulanır.

·         Gömülü dişlerin çekimi öncesi, dişin pozisyonu, komşu olduğu anatomik yapılarla ilişkisi belirlenerek cerrahi operasyonun daha güvenli bir şekilde yapılması sağlanır.

·         Endodontik tedavide kök ucundaki lezyonların erken tespiti yapılabildiği gibi iki boyutlu grafilerde görülmeyen ekstra kanallar ve kanallardaki eğimler saptanarak daha başarılı bir tedavi yapılır.

·         Ortodonti, çene cerrahisi, periodontoloji, pedodonti gibi diş hekimliğinin tüm branşlarında dental volumetrik tomografi tanı ve tedavi için sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca temporomandibular eklem hastalıklarının teşhisinde de başvurulan bir görüntüleme yöntemidir.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali ELÇİN, tomografi için hastaların genellikle görüntüleme merkezlerine yönlendirildiğini ancak İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde gerek iki boyutlu gerekse üç boyutlu görüntüleme cihazlarının bulunduğunu, ve bu görüntülerin uzman doktorlar tarafından değerlendirilerek en sağlıklı tedavi planlamalarına olanak sağlandığının altını çizdi.

SAĞLIK KÜLTÜR SPOR

Son Ziyaret :  22.11.2017 21:27