Haldun Dormen: “Türk tiyatrosu en parlak dönemini yaşıyor”

22.12.2015

İstanbul Aydın Üniversitesi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Haldun Dormen, Türk tiyatrosunun şu anda en parlak dönemini yaşıyadığını söyledi

Categorie  Kategori : İAÜ'DE BU HAFTA

İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Drama ve Oyunculuk Bölümü'nün düzenlediği etkinliğe konuşmacı olarak katılan Haldun Dormen, Türk tiyatrosunun bugünkü durumunu değerlendirdi. Konuşmasında Türk tiyatrosunun şu anda en parlak dönemini yaşadığını vurgulayan Dormen, “Ben bu konuda şaşırtıcı bir cevap vereceğim. Çünkü herkes tiyatro bitti, tiyatro artık olmayacak gibi laflar ediyor. Ben bunun tam aksini düşünüyorum. Bence Türk tiyatrosu en parlak devrini yaşıyor şu anda. Bir çok insanın dudak büktüğü, beğenmediği alternatif tiyatrolar bence Türk tiyatrosunun istikbali. Çünkü ister istemez bir takım yönetmenler yetişiyor,” şeklinde konuştu.

Şu anda İstanbul'da çok sayıda alternatif tiyatro bulunduğundan söz eden Dormen şunları söyledi:

“Yapılan alternatif tiyatroların oyunları harika demiyorum. Ama yanılmıyorsam 250 tane şu anda İstanbul'da oyun veren alternatif tiyatro var. Bunlar içinde de yep yeni parlak yönetmenler var.”

Alternatif tiyatroların Türk tiyatrosuna katkısının inanılmayacak kadar büyük olduğunu anlatan Haldun Dormen, “Bence Türk tiyatrosu büyük bir fışkırma içinde ve ben buna gerçekten inanıyorum. Bunu da yavaş yavaş görmeye başladık. Önemli yazarlar, önemli yönetmenler yetişiyor,” dedi.

Haldun Dormen konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bizim eski tiyatrolarda bir takım insanlar bazı yazarların oyunlarınını sahneye koymaya cesaret edemiyorlardı. İnsanlar da daha garanti şeylere gidiyorlardı. Şimdi yazar kendi oyununu 3-5 kişi toplayıp, 15-20 kişilik bir salon bulup oynuyor. En azından oyun seyirci karşısına çıkıyor. Yazar ne yaptığını ve ne yapması gerektiğini görüyor. Yazarlar için alternatif tiyatrolar önemli bir şans.”

Haldun Dormen: “Turkish theater is having its heyday”

Speaking at the event held Istanbul Aydin University, Haldun Dormen said, Turkish theater is having its heyday.

Speaking at the event organized by Istanbul Aydin University Faculty of Fine Arts Drama and Acting Department, Haldun Dormen evaluated the current state of Turkish theater. Emphazing that Turkish Theater is having its golden era, Dormen said, “I am going to give you a surprising answer about this. Because, everybody says that the interest for theater has been diminishing and that theather is over as an art. I think Turkish Theater is having its golden era. I think that what people does not like as an alternative theater is in fact the future of Turkish theater.”

Dormen mentioned that there are several alternative theaters in Istanbul and added, “ I am not saying that alternative theater plays are great. If I am not mistaken there are 250 alternative theaters in Istanbul. There are new up and coming theater directors among them.”

Speaking about the contributions of alternative theatres to Turkish Theater, Haldun Dormen said, “I think and believe that Turkish theater is blossoming. They are making their presence felt. A new flow of important authors and important directors are coming up.”

“ Before some of the plays of certain authors were not dared to put on stage. People wouldn’t go watch them. Nowadays, the author can bring 3 to 5 actors/ actresses together and find a 15-20 seat theater and have their play performed. At least the play meets with the audience. The author sees what he does and what he needs to do. For authors, alternative theaters are important.”

İAÜ'DE BU HAFTA

Son Ziyaret :  24.11.2017 06:49