Atilla Dorsay Birleşmiş Kentler Okulu'nda

19.12.2015

İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi'nin düzenlediği Birleşmiş Kentler Okulu yedinci haftasında Sinema Eleştirmeni, Yazar, Gazeteci, Mimar Atilla Dorsay'ı konuk etti. Beyoğlu Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen söyleşide bu hafta “Kent, Tiyatro ve Sanat” konusu ele alındı

Categorie  Kategori : İAÜ'DE BU HAFTA

Konuşmasında Türk sinemasının parlak bir dönemden geçtiğini vurgulayan Atilla Dorsay, “Türk sineması gerçekten parlak bir dönem geçiriyor. Bir yandan dönen ekonomik bir çark var. Her hafta en azından iki-üç Türk filmi gösterime çıkıyor. Bunların bazıları Recep İvedik ve Düğün Dernek serisi gibi 7 milyon sınırını zorluyor,” dedi.

Günümüz Türk sinemasının iki koldan ilerlediğinden söz eden Dorsay, “ Öte yandan bu kadar seyirciye yaklaşamasa bile dünyada kapışılan, bütün festivallere davet edilen filmlerimiz de var. Bu iki yönlü gidiş bir yandan ekonomik çarkın sağlıklı biçimde dönmesi, öte yandan sanatsal yönü güçlü filmlerdir,” diyerek Türk sinemasına bakışını şöyle anlattı:

“Benim sinemaya bakışım hiç bir zaman kimi eleştirmenlerimizde olduğu gibi fil dişi kulelerden bakan mağrur eleştirmen tavrı olmadı. Bununla da son derece iftihar ediyorum. Ben sinemaya çok erken yaşlarda gitmeye başladım. Popüler sinemayla büyüdüm. O yıllarda Türk sinemasıyla hep alay ettim.  Ne zamanki Anadolu'da iki yıl askerliğimi yaptım, o yıllardan sonra Türk sinemasına olan bakışım değişti.  60'lı yıllarda Salihli denen kasabada askerliğimi yaparken her hafta bir sürü Türk filmi izlemek zorunda kaldım. Bu benim için çok büyük bir eğitim oldu. Kendi sinemamıza ukala bir tavırla bakma huyum da törpülendi.”

Tiyatro, Sinema ve Dizi Oyuncusu, Seslendirme Sanatçısı Sezai Aydın ise yaptığı konuşmada İstanbul’da yaşamanın bir şans olduğunu vurgulayarak, “Binlerce, milyonlarca insan İstanbul'u görmek için geliyor. İstanbul bir Bizans. Şu Beyoğlu'nda bulunduğunuz semte bile şöyle bir baktığınızda bu izleri görebiliyorsunuz,” şeklinde konuşarak konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz bugün sanatı ve kenti konuşuyoruz burada. İstanbul Türkiye’de sanatın beşiği. Amerika'da Hollywood ne ise Türkiye'de de sinema ve sanat alanında İstanbul çok farklı bir yerde. Siz bu nedenle çok şanslısınız. Çok genç yaşta buradasınız. Gezip, görme ve bunlardan yararlanma şansınız çok yüksek.”

Programın ikinci oturumundaysa  “Eğlenceli Cinayetler Kumpanyası” ekibi Marka Mimarı, Yazar, Tasarımcı ve Yapımcı Selin Atasoy, Oyuncu ve Seslendirme Sanatçısı  Emrah Kolukısa ve Opera Sanatçısı ve Oyuncu Yücel Özeke konuşmacı olarak katıldılar.

Atilla Dorsay at United Cities School

United Cities School, organized by Istanbul Aydin University Turkey Research Center, hosted movie critique, author, journalist, and architect Atilla Dorsay, during its 7th week. Taken place at Beyoglu Tarik Zafer Tunaya Cultural Center, this week’s discussion was about ‘City, Theatre and Art.”

Emphasizing that Turkish cinema is going through a golden era, Atilla Dorsay said, “Turkish cinema is really going through a golden era. The wheel of the economy is turning on one side and there are two or three Turkish movies that play in movie theaters every week, on the other side. Some of them, such as Recep Ivedik and Dugun Dernek, have 7 million viewers.”

“We have movies that are being invited at film festivals around the world. It is because of a wheel of the economy turning healthy and very powerful art movies we produce.”

“The way I look at cinema is not like the way some of the critiques, who live in ivory tower, do. I am very proud of myself in this regard. I have started going to movies at very early age and grew up with popular cinema. I have mocked Turkish cinema at the time. After doing my military service in Anatolia, the way I looked at Turkish cinema has changed. I had to watch numerous Turkish movies at Salihli village while doing my military service. This was kind of a training for me. The way I looked down on our own movies changed ever since.”

Speaking at the event, actor and a voiceover artist Sezai Aydin said that he was lucky to live in Istanbul, and added, “Thousands and millions of people come to see Istanbul. Istanbul is Byzantine. We can see that in Beyoglu just by looking around.”

“Today we are talking about art and the city. Istanbul is the cradle of art in Turkey. Istanbul in Turkey in movies and art, is like Hollywood in the U.S. You are very lucky to live here while very young. You have a better chance to see and take advantage of what the city offers.”

Section two of the program was attended by the crew of ‘Eglenceli Cinayetler Kumpanyasi’; Author, designer, producer and brand architecture Selin Atasoy; Actor and Voiceover artist Emrah Kolukisa; Opera singer and actor Yucel Ozeke attended as speakers.

İAÜ'DE BU HAFTA

Son Ziyaret :  19.09.2017 14:35