DİŞ ETLERİ NEDEN KANAR?

17.12.2015

Hep duyduğumuz bir söz var; “Diş eti kanamaları diş eti hastalıklarının habercisidir.” Sağlıksız diş etleri ise diş problemlerini beraberinde getiren en önemli faktörlerin başında gelir. Peki diş etlerimiz neden kanar? İstanbul Aydın Üniversitesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cenker Koyuncuoğlu diş eti kanamalarının nedenlerine değindi.

Categorie  Kategori : İAÜ'DE BU HAFTA

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cenker Koyuncuoğlu, sağlıklı diş etlerinin kendiliğinden ya da fırçalama ile kanamayacağını, diş eti kanamalarının diş eti rahatsızlığının habercisi olduğunu ifade ederek bu durumun mevcut diş eti hastalığının devam ettiğini de gösterebileceğini söyledi. Diş eti kanamalarının 2-3 günden fazla süre ile devam etmesi durumunda zaman kaybetmeden bir diş hekimine başvurmak gerektiğini belirten Yrd. Doç. Cenker Koyuncuoğlu merak edilen soruları yanıtladı.

Diş eti kanamasının nedenleri?
    Yrd. Doç. Dr. Cenker Koyuncuoğlu diş eti kanamalarının en önemli nedenini şöyle anlattı; “Diş eti kanamalarının ilk nedeni mikrobiyal diş plağıdır. Etkin bir fırçalama, diş ipi ve ara yüz temizliği yapılmaması nedenleriyle bakteriler dişe tutunur. Zamanla bu plak tabakası gelişir ve dişetlerine zarar verecek hale gelir. Bu birikintiler diş taşına dönüşür ve kişinin ağız bakımını yapabilmesini daha da zorlaştıracak bir kısır döngü başlar.”

Yrd. Doç. Dr. Cenker Koyuncuoğlu, şeker hastalığı, sigara, hamilelik, menopoz ve adet dönemi gibi hormonal değişim yaşanan süreçler ile hatalı diş fırçalama, ilaç kullanımı (doğum kontrol hapları ile bazı tansiyon ilaçları) ve lösemi, hemofili ya da trombosit eksikliği gibi kan hastalıklarının diş eti sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ve bu faktörlerin diş eti kanamalarına neden olduğunu ifade etti.

Diş eti kanaması tedavi edilmeli midir?

“Diş eti kanamaları genelde ciddiye alınmayan bir hastalıktır ama alınmalıdır. Diş eti kanamaları başladığında müdahale edilmemesi, gingivitis dediğimiz diş eti hastalığının devam etmesine neden olur. Bu aşamada kanamanın yanı sıra diş etleri şiş ve kırmızı renktedir. Eğer bu durum uzun bir süre devam ederse hastalık ilerleyebilir ve dişleri destekleyen kemiğe zarar verecek hale gelir. Hatta daha ileri durumlarda dişlerin kaybına yol açabilir.”

Diş eti kanamaları nasıl önlenebilir?

Diş eti kanamalarını önlemenin tek yolu ağız hijyeninin düzenli olarak sağlanması, dişlerin günde 2  defa uygun bir fırça ve doğru bir teknik ile fırçalanmasıdır. Ayrıca diş ipi ve arayüz fırçası kullanarak dişlerin ara yüzeyleri temizlenmeli, beslenmeye özen gösterilmeli ve şekerli-yapışkan gıdalardan kaçınılmalıdır. Son olarak 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolü de unutulmamalı ve gerektiğinde diş yüzeyi temizlikleri yapılmalıdır.

WHY DO GUMS BLEED?

We often hear that bleeding gums can be a sign that you have or are at risk for gum disease. Unhealthy gums lead to many dental problems. But why do our gums bleed? Associate professor Cenker Koyuncuoglu of periodontology at Istanbul Aydin University talked about the reasons of gum bleeding.

Dr. Koyuncuoglu said that healthy gums would not bleed by itself or by brushing but rather the bleeding is a sign of a gum disease. He also recommended that if bleeding persists more than 2 to 3 days you should see your dentist immediately and answered the questions of the students.

The reasons why gums bleed?

Associate professor Cenker Koyuncuoglu enumerated the reasons why gums bleed as follows; “ The main cause of bleeding gum is the buildup of plaque at the gum line. Brushing and flossing teeth can prevent plaque from building up. Otherwise plaque that is not removed will harden into tartar which will lead to increased bleeding and more advanced form of gum diseases.”

Koyuncuoglu mentioned some of the causes of bleeding gums as diabetes, tobacco use, hormonal changes during pregnancy,  improper brushing, improper use of medicine ( some of the birth control pills and blood pressure medicine), leukemia, hemophilia, immune thrombocytopenia.

Should gum bleeding be treated?

Bleeding gum is often not taken seriously but it should be. Once gum bleeding is not treated in a timely manner it causes gingivitis to develop. At this point, gum appears bright red or red-purple. If it continues this way then bones that support the teeth can be damaged. It even causes tooth loss.”

Prevention

Good oral hygiene, brushing teeth at least twice a day, flossing teeth at least once a day, healthy diet, staying away from sweet and sticky food, regular dentist visits every 6 months and having teeth professionally cleaned when necessary.

İAÜ'DE BU HAFTA

Son Ziyaret :  19.09.2017 14:34