Kent, Tarih ve İbadethaneler

05.12.2015

İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin bu sene üçüncüsünü düzenlediği ve temel hedefi öğrencilere kenti gezerek öğretmek olan “Birleşmiş Kentler Okulu’nda ibadethaneler ele alındı.

Categorie  Kategori : İAÜ'DE BU HAFTA

Okmeydanı Okçular Tekkesi'nde gerçekleştirilen panellerde, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vecdi Akyüz, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökçen Çatlı, 500. Yıl Vakfı Başkanı ve 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Kurucu Proje Koordinatörü Naim Güleryüz, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarihçi Prof. Dr. Zerrin Günal, İlahiyatçı Prof. Dr. Emin Işık ve İlahiyatçı Fikret Özdemir, İstanbul ve tarihsel boyutuyla ibadethanelerin önemini değerlendirdiler.

Moderatörlüğünü İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Zeynep Banu Dalaman’ın yaptığı “Birleşmiş Kentler Okulu” programının kent ve ibadethaneler panelinde konuşan 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi Kurucu Proje Koordinatörü Naim Güleryüz, Sinegogların Kilisenin bir türü zannedilmesine rağmen Camiye daha çok benzediğini ifade etti.

Güleryüz, “Sinegog Yunanca'dan gelir. Beraber olma, toplanma evi anlamına gelir. Osmanlı arşivlerinde de havra, sinavi ve kenise olarak yer almıştır. Sinegog bir camiye benzer. Ülkesine göre bir mimari tarzı vardır. Genel, dinsel bir kuralı yoktur. Osmanlı'da, Türkiye Cumhuriyeti'nde sinegoglar Osmanlı mimarları tarafından inşa edildiğine göre genelde Osmanlı ibadethane mimarisinin ana öğeleri sinegoglarda da belirgindir. Camiye ilk benzerlikleri buradan gelir." dedi.

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vecdi Akyüz de, alış-veriş merkezlerinin (AVM) ibadethane ihtiyaçlarına değindi.

Akyüz, "AVM'lerde mabet ihtiyacı çok büyük. İnsanlar artık özellikle tatil günlerini AVM'lerde geçiriyor. Dolayısıyla bir mabet ihtiyacı mutlak. Tabi, mabetler ya izbe yerlerde ya otoparkla ya tuvaletlerde komşu. Bu doğru değil. AVM mescitleri nasıl ki dükkanlar güzel yerlerdeyse öyle güzel yerlerde olmalı. Okullardaki ibadethaneler de aynı mantıkla düzenlenmelidir.” diye konuştu.

Konferansta İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökçen Çatlı, Kentleşen Aleviler ve Cem Evleri’ni değerlendirdi.

Modernleşmenin yarattığı değişime rağmen kentleşen Alevilerin, kentte kurguladıkları Cem Evleri üzerlerinden cemaat birliğini muhafaza ettiklerini vurgulayan antropolog-sosyolog Çatlı, Cem Evleri’ni dört ayrı tipte (köy tipi, dergahlı kent tipi, dergahsız kent tipi, kapalı toplum mahalle tipi) değerlendirdi.

Özellikle kent merkezlerindeki cem evlerinin ibadet dışında, sosyal-kültürel-ekonomik sermayeye de katkı sağladığına değinen Yrd. Doç. Dr. Gökçen Çatlı, “Aleviler üst kültür karşısında çatışma kültürüne karşılık gelmiyor. Bu durum Alevilerin ulusalcı-milliyetçi anlayışlarıyla açıklanabilir.” dedi.

City, History and Temples

Istanbul Aydin University Turkey Research Center organized the third ‘United City Schools.’ The main aim of the conference is to teach the kids about the city, where they live, by sightseeing.

Taken place at Okmeydani Okcular Dervish Lodge, the participants included Marmara University Faculty of Theology lecturer Dr. Vecdi Akyuz; Istanbul Aydin University lecturer associate professor Gokcen Catli; 500. Year Foundation president and 500. Year Foundation Turkish Jews Museums founder project coordinator Naim Guleryuz, Istanbul Aydin University lecturer historian Prof. Dr. Zerrin Gunal, Theologist Prof. Dr. Emin Isik and Fikret Ozdemir.

Speaking at the panel on city and temples, 500. Year Foundation Turkish Jews Museum founder and project manager Naim Guleryuz said although synagogues are thought to be churches but in fact they resemble mosques, during the panel moderated by Istanbul Aydin University Turkey Research Center director Zeynep Banu Dalaman.
    “ Synagogue is a Greek word. It means gathering and a meeting house. It was also in Ottoman archives as havra, sinavi and kenise. Synagogue looks like a mosque. Each have different designs depending on the country. Ottoman temple architecture is reflected on synagogues built during Ottoman Empire which is the reason why they look like mosques.”

Marmara University Faculty of Theology lecturer Prof. Dr. Vecdi Akyuz also spoke about the need of place of worships at shopping malls. “ The need for place of worships are immense. People spend a lot of time in shopping malls including their holidays. Unfortunately those places are located near a parking lot or a bathroom. This is not right. They should have better locations as the shops do. Same thing goes to places of worships at schools.”

Istanbul Aydin University lecturer associate professor Gokcen Catli talked about urbanization of Alevis and Cem Ev ( Alevi place of worship)

Emphasizing urbanization of Alevis despite modernization, antropologist and sociologist Catli evaluated Cem Houses in four different forms. Speaking about the social, cultural and economic contributions aside from their purpose as a place of worship, associate professor Gokcen Catli said, “Alevis do not contradict with higher cultures. This can be explained by their nationalist nature.”

İAÜ'DE BU HAFTA

Son Ziyaret :  21.11.2017 16:45