İAÜ'de Türk Dünyasından Esintiler Etkinliği

25.11.2015

İAÜ'de Türk Dünyasından Esintiler Etkinliği.

Categorie  Kategori : Fen-Edebiyat

İAÜ'de “Türk Dünyasından Esintiler” etkinliği

İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyat Bölümü, ''Türk Dünyasından Esintiler1: Kazakistan ve Kırgızıstan Günü” konulu bir etkinliği düzenlendi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi'nde düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan  İAÜ Türk Dili Edebiyat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kazim Yetiş, Türk dünyasını ve kültürünü  üniversite öğrencilerine tanıtmak adına yapılan bu etkinliğin önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Yetiş, bu konuda   daha kapsamlı bir etkinlik düzenleyeceklerini söyledi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şuayip Karakaş ise yaptığı konuşmada, “Türklerin yurdu anlamına gelen Türkistan, Orta Asya'dan Anadolu topraklarına kadar uzanan coğrafyayı kapsıyor. Türk dünyası, dünyanın en geniş coğrafiyasıdır. Maalesef Türkiye'de üniversite düzeyinde Türk dili ve edebiyatı bölümleri dışında Türk dünyasıyla ilgili diğer fakültelerde eğitim verilmemektedir,” dedi.

Prof. Dr. Şuayip Karakaş, Kazakistan ve Kırgızistan'ın İkinci Dünya Savaşı'ndan günümüze kadar tarihini ve politik durumlarını hakkında da bilgiler vererek, bu iki ülkenin kültürünü ve yaşam tarzlarını anlattı. Seyahat ettiği Kırgızıstan'dan anılarını da paylaşan Prof. Dr. Karakaş, “Bir Kırgız nine beni çadıra davet etti ve 'bizim dinimiz, dilimiz, soyumuz, tarihimiz bir, biz kardeşiz' sözleriyle beni utandırdı,” diyerek o topraklarda yaşayan Türklerin misafirpervel olduğunu ve Anadolu Türklerine kardeş gözüyle baktırlarının altını çizdi. Prof. Dr. Şuayip Karakaş konuşmasının sonunda Mağjan Jumabayev'in yazdığı “Uzaktaki Kardeşime” adlı şiirini okudu.

İAÜ Uluslararası Ticaret öğrencisi Kazakistanlı Aygerim Jumatayeva, iki telden oluşan Kazak enstrümanı “Dombıra” ile Kazak bestesi çaldı. Gülmayram Bazarkülkızı ise “Kırgız Biyi” adında Türkü söyleyerek Kırgız dansı yaptı.

Etkinliğin sonunda öğrenciler Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in çektirdiği Kazak tarihini özetleyen “KÖŞPENDILER” (Göçebeler) savaş filmi izlendi. Etkinliğin sonunda katılımcılar kurulu çadır sergisini gezerek hatıra fotoğrafı çektirdiler.

“Turkish World” activity at IAU

Istanbul Aydin University Faculty of Art and Sciences Department of Turkish Language and Literature organized an event titled ‘Turkish World: Kazakistan and Kyrgyzstan’

Speaking at the opening ceremony IAU chairman of the Department of Turkish Language and Literature Prof. Kazim Yetis emphasized the importance of the event in introducing Turkish culture to the students.

IAU Dean of the Faculty of Art and Sciences Prof. Dr. Suayip Karakas said, “Turkistan means house of the Turks and covers from Middle Asia to Anatolia. Turkish world has the largest geography. Unfortunately in Turkey there are no training about Turkish culture and world except for Turkish language and literature departments in universities.

Prof. Dr. Suayip Karakas gave information about the history and politics of Kazakistan and Kyrgyzstan since World War II and talked about both countries culture and life style. “An elderly Kyrgyz woman invited me to her tent and said ‘we are brothers and sisters,we both have the same religion, same language, history and background,” and his speech by reading Magjam Jumabayev’s poem ‘ Uzaktaki Kardesime- To my Brother Afar’

IAU International Trade student Aygerim Jumatayeva played a Kazak instrument ‘Dombira’ and Gulmayram Bazarkulkizi sang a song called ‘Kirgiz Biyi’

The event ended with the war movie ‘KOSPENDILER (NOMADS)’

Fen-Edebiyat