Toprak Zirvesi

03.12.2015

İlk öğretim öğrencilerine toprağın önemi anlatıldı.

Categorie  Kategori : Mimarlık ve Tasarım
    Reading  Okuma : 1952

İstanbul Aydın Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ve Doğa Okulları 5 Aralık Dünya Toprak günü kapsamında gerçekleştirdikleri “Toprak Zirvesi”nde ilk öğretim öğrencilerine toprağın önemi anlatılar.

İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen etkinliğe İAÜ İstanbul Aydın Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Nejat Aral, Doğa Okulları Genel Müdür Yardımcısı Ayfer Erdem Batı, Doğa Okulları Onursal Meclis Başkanı Ata Kuğu ve İTÜ Mimarlık Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Kafescioğlu katıldılar.

“Toprak Zirvesi”nin açılışında konuşan Doğa Okulları Genel Müdür Yardımcısı Ayfer Erdem Batı, “Bugün her kuşaktan insan toprak için bir araya geldi. İlk okul üçüncü sınıftan üniversite son sınıfa kadar öğrencilerimiz var. Hepimiz bugün toprağı konuşacağız. Çünkü toprak gelecek demek, toprak hayat demek, toprak huzurlu bir yaşam demek,” dedi.

Ayfer Erdem Batı,  insanlık tarihinin hep toprağa sahip olmak için yapılan savaşlarla dolu olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ama bugün bizler biliyoruz ki önemli olan toprağa sahip olmak değil, onu korumak, kollamak ve hatta hayat verme özelliğini toprağın sürdürme özelliğini sağlamaktır. Biliyorsunuz toprağı biz yıllarca hunharca kullandık. Bilinçsiz kentleşme, erozyon, bilinçsizce yapılan tarım faaliyetleri verimli topraklarımızın her geçen gün azalmasına yol açtı. Biz Doğa Okulları olarak on üç yıldır bu farkındalığı oluşturmak için mücadele ediyoruz.”

Doğa Okulları Onursal Meclis Başkanı Ata Kuğu, yaptığı konuşmada toprağın insanlık yaşamının en önemli parçalarından birinin olduğunun altını çizdi.

İTÜ Mimarlık Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhi Kafescioğlu ise konuşmasında endüstrinin ortaya çıkardığı yeni ürünler toprağı arka plana itse de her türlü afet sonrası ilk başvurulan malzemenin toprak olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Ruhi Kafescioğlu sanılanın aksine toprağın  çağdaş bir malzeme olduğunun altını çizerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün dünyanın birçok ülkesindeki araştırma enstitüleri toprağa dayalı yapı malzemesi üretim ve yapım tekniklerini geliştirmek amacıyla çalışmakta. Birçok deprem bölgesinde yaptığımız incelemelerde, teknik kurallara uygun üretilmiş kerpiçlerle ve yapı kurallarına uygun yapılmış kerpiç yapıların hasar görmediğini ve can kaybına sebep olmadıklarını saptadık. Buna örnek olarak 1939 Erzincan depreminden sonra Bayındırlık Bakanlığı tarafından yaptırılan kerpiç yerleşim birimini gösterebiliriz. O yapılar bölgede birçok yıkıcı deprem felaketi yaşandığı, betonarme yapıların birçoğunun önemli hasar gördüğü halde geçen seneye kadar sağlam kalmış, kullanılmış.”

Mimarlık ve Tasarım

Son Ziyaret :  13.12.2019 12:03