Dünya AIDS Günü

01.12.2015

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar Sempozyumu.

Categorie  Kategori : Sağlık Bilimleri

İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi 1 Aralık Dünya AIDS Günü  dolayısıyla "Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar, Modül1: Human Papilloma Virüs" konulu bir sempozyum gerçekleştirdi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesi'nde düzenlenen sempozyuma sanatçı Şevval Sam da katıldı. Şevval Sam yaptığı konuşmada, “Bugün 1 Aralık  Dünya AIDS günü. Genelde dünyada bir takım şeyler problem haline dönüştükçe orada bir farkındalık yürütmek için herhangi bir günü  o mevzuya adamak gibi bir eğilimimiz var. Kadınlar günü de bunlardan bir tanesidir. Dünya HPV günü olmaması için, tedavi aşamasına gelmeden önce gerçekten bunun önlemini almalıyız. Hem bireysel hem toplumsal farkındalığımızı artırmak için çalışmalıyız ki bugün  Dünya HPV günü olmasın. Bu tip hastalıklardan sonuna dek kurtulalım,” dedi.

“Ben özgürlüklere inanan biriyim ama insanın önlemlerini de alması gerektiğini düşünüyorum,” diyen Sam, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sizler çok şanslısınız. Bizim dönemimizde bu kadar bilinçli insanlara ulaşmak kolay değil. O dönemde sadece konuyla ilgili olan öğrenciler bu bilgiler ulaşabiliyordu. Şimdi gerçekten daha da faydalı bilgiler daha da kolay yayılabiliyor. Az önce söylediğim siz eve gittiğiniz zaman anlatacağınız bu bilgileri aktaracağınız insanlarda yaratacağınız farkındalık aslında bir çeşit bu dünyanın bağışıklık sisteminin devreye girmesi gibi olacak.”

İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuran Kömürcü ise yaptığı konuşmada AIDS virüsünün hala öldürmeyi sürdürdüğünü vurgulayarak; “Hepimizin bildiği gibi bugün 1 Aralık Dünya AIDS Günü. AIDS maalesef öldürmeye devam ediyor,” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nuran Kömürcü, bugün dünyada yaklaşık bir milyon insanın AIDS yüzünden yaşamını yitirdiğine dikkat çekerek “Bu konuda farkındalık yaratılmış olmasına karşın hala çok istenen sonuçları alamıyoruz. Ancak biz bugün sempozyumda AIDS kadar bilinmeyen, bilindiğini düşünmediğimiz bir konuyu paylaşacağız  HPV. Bu virüs çok fazla gündeme gelmiyor. Ancak ölen sayısı giderek artmakta. Ciddi boyutlara ulaştığını öğreniyoruz. Gerçi bizim ülkemiz için tam verilere sahip değiliz. Yeni yeni çalışmalar yapılıyor. Özellikle genç grubu ciddi anlamda tehdit eden bir vaziyette karşımıza çıkıyor,” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bilimleri

16206415