Türkiye'de Haber Programları Kan Kaybediyor

21.10.2015

Gökmen Karadağ; "Haber programlarının Türkiye'deki erozyonu çok daha dramatik olmakta ve bu durum TV haberciliğinde ciddi bir nitelik sorunu yaratmaktadır," dedi.

Categorie  Kategori : İletişim

1. Ulusal Medya ve Haber Sempozyumu”nda konuşan Gökmen Karadağ, “Haber programlarının Türkiye'deki erozyonu çok daha dramatik olmakta ve bu durum TV haberciliğinde ciddi bir nitelik sorunu yaratmaktadır,” dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin 21- 23 Ekim 2015 tarihleri arasında düzenlediği “1. Ulusal Medya ve Haber Sempozyumu”nda konuşan Gökmen Karadağ Türkiye'de haber programlarının kan kaybettiğini ve bununda TV haberciliğinde nitelik sorunu yarattığını söyledi.

Televizyon programları içinde haber programları, demokrasi ve kamusal alan konularıyla yakın ilişkisi olduğunu belirten Gökmen Karadağ, “Ancak haber programlarının giderek haber konuşma/tartışma programlarına dönüşmesi ve yayın akışlarındaki payının azalması TV haberciliğinde nitelik sorunlarını da beraberinde getirmektedir,” şeklinde konuştu.

Konuşmasında Türkiye'de haber programlarının yok olduğunun altını çizen Karadağ, “Şu anda Türkiye'de en çok izlenen beş büyük TV kanalında tek bir haftalık haber program bile yayımlanmamaktadır. Bu beş kanal içerisinde sadece Kanal D'de haftalık yayınlanan ve 5N1K ve Genç Bakış adlı programlar mevcuttur.  Ancak onlar da bir muhabir ekibinin yerinde derlediği haberler ve dosyalardan oluşan haber programlarından ziyade haber konuşma/tartışma  diyebileceğimiz türe yakındır.  Popüler eğlence kanalları olarak niteleyebileceğimiz bu beş büyük kanalın haricinde haber kanalllarında dqa durum pek farklı değildir. Üç haber kanalının da yayın akışlarında daha çok haber konuşma/tartışma programları yer almaktadır,” dedi.

“Haber programlarının Türkiye'deki erozyonu çok daha dramatik olmakta ve bu durum TV haberciliğinde ciddi bir nitelik sorunu yaratmaktadır,” diyen Gökmen Karadağ konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Türkiye'de TV haber programcılığı bu gidişle adeta tükenmekte olan el sanatlarına benzemektedir. Bunda ekonomik nedenler, siyasi nedenler ve habere erişimi anındalaştıran kolaylaştıran teknolojik nedenler ve yeni medya rol oynamaktadır. TV haber programlarının varlığı ve güçlü yayınlar çıkarması kanalların haber merkezlerini de dolaylı yoldan etkilemektedir.  Güçlü haber programları olan kanalların genellikle haber merkezleri de güçlü durmakta ve özel haber yapma iştahları yükseltmektedir.”

Son Ziyaret :  11.12.2017 17:56