Akademik BT Yapısı Hem Bir İlk Hem De Bir Başarı Hikayesi Yarattı

08.10.2015

Akademik BT yapısı hem bir ilk hem de bir başarı hikayesi yarattı.

Categorie  Kategori : GÜNDEM

Akademik BT Yapısı Hem Bir İlk Hem De Bir Başarı Hikayesi Yarattı

LakeSide SysTrack’i kullanmaya başlayarak, yararlarını hızlı biçimde keşfeden İstanbul Aydın Üniversitesi, LakeSide SysTrack’in BT kültürüne önemli katkıları olacağına inanıyor. Sırada gerçekleştirilmesi düşünülen projelerden birisi ise kendi kendini ölçmek. Yani öğrenciler, fakülte ve çalışanların beklentilerinin ötesinde performans sunabilmek için BT biriminin performansını ölçmek adına, telemetri kullanılacak.

40 bine  yakın  öğrencisiyle,  İstanbul Aydın  Üniversitesi  (İAÜ),  Florya ve Bahçelievler kampüsleri ile “Türkiye’nin kalbinde” olan bir  üniversi- te. İstanbul Aydın Üniversitesi’nin sloganı olan “Daha Aydınlık Bir Geleceğe”, her bir çalışanının ve fakültenin, her gün, öğren- cilerin daha fazla imkâna sahip olmalarını sağlamaya ne denli öncelik verdiğinin de göstergesi. Üniversitenin bilimsel araştırma alanında uluslararası ünü de artıyor. “Tek- nolojik Üniversite” prensipleri, yabancı dil alanındaki büyüme, gıda hizmetleri, maki- ne mühendisliği ve bilgi teknolojileri kayıt- ları, İAܒye, sadece katılım açısından değil, aynı zamanda itibar anlamında da büyük katkılar sağlıyor.

SysTrack ile bulut bilişim imkânları

İAÜ Bilişim Teknolojileri Direktörü Birol Çelik; personel, öğretim üyeleri ve öğrenciler için  sürekli  verimlilik  iyileştirmeleri  sağla- mak adına teknolojik yenilikleri kullanmaya odaklı, dünya standartlarında bir ekip oluş- turduklarını belirtiyor. Örneğin, İAÜ, VMwa- re üzerinden sunucu sanallaştırması ve Citrix üzerinden uygulama sanallaştırması, GPU sanallaştırmasını uygulayan, Türkiye’deki ilk yüksek öğretim kurumu oldu. Birol Çelik, bu konuda attıkları adımları ve sanallaştırmada ulaşılan konumu şu sözlerle anlatıyor: “XenApp  ile  sanallaştırdığımız  65  civarı uygulamamız mevcut ve bu uygulamaları, binlerce fiziksel uç noktaya ve sanal ma- saüstü  ortamına  gönderebilmeli  ve  des- tekleyebilmeliyiz.  Tüm  sınıflarımız  ve  la- boratuvarlarımız tamamen sanallaştırılmış durumda. Her bir uç nokta, her müfreda- tın, ya da her bir öğrencinin ya da fakülte- nin dinamik ihtiyacına göre, yüzlerce sanal imajlardan birisi olarak tedarik edilebilir. Bu sanal imajlar, hem yerinde hem de mekân dışında erişilebilir, yani öğretmenler, dersle- rini üniversitenin duvarları dışına taşıyabilir- ler ve öğrenciler müfredatlarına, bir başka odadan, hatta bir başka ülkeden rahatlıkla erişebilirler. Veri merkezinde, ağda, bulut- ta ya da uç noktada, nerede olursa olsun, sorunları sürekli olarak takip etmek, yönet- mek ve çözüme ulaştırma ihtiyacı da son derece kritik.”

Proaktif yaklaşım fayda sağlıyor
    Bu BT yapısı ile hem sunucu sistemleri üze- rinde, hem de kullanıcı tarafındaki sorun- ların hangi katmanda olduğu, bireysel mi yoksa tüm altyapıyı ilgilendiren bir durum olup olmadığı rahatlıkla görülebiliyor. Prob- lem ya da performans kaybının tam olarak nerede gerçekleştiğini nokta atışı bilmenin kendileri için önemine işaret eden Birol Çe- lik, “Bizim için kritik olan, kaynağı en kısa zamanda tespit etmek. Zira eğer problem birden fazla kullacıyı etkiliyorsa, her geçen saniyenin önemi büyük” yorumunu yapı- yor. Tüm bu gerekçeleri göz önüne alarak LakeSide SysTrack kullanmaya karar ver- diklerini söyleyen Birol Çelik, bu yapının üç temel noktada proaktif yaklaşımla hayatı kolaylaştırdığına dikkat çekiyor: İzleme, müdahele ve çözüm.

Yatırım, hızlı geri dönüşü beraberinde getirdi
    “Her öğrencimiz için atanmış bir sanal des- ktop mevcut” diyen Birol Çelik, şu detayları paylaşıyor:
    “Doğru ve kesin bütçe ihtiyacını görmek adına LakeSide SysTrack büyük katkı sağlı- yor. Zira anlık olarak lisanslarımızın takibini ve aktif kullanımlarını görebiliyoruz. Sadece login/logout işlemlerini değil, sanal desk- top’ların ve uygulamalarının nasıl kullandık- ları hakkında da net bilgimiz oluyor. Diğer taraftan, vize ve final sınavları, elektronik ortamda online olarak yapılıyor. LakeSide SysTrack ile elde ettiğimiz veriler, bize hem performans hem de optimum kapasite ar- tış önerileri sunarak, önümüzü görmemizi ve sorunsuz bir altyapı sunmamızı sağlıyor. LakeSide SysTrack raporları ile ihtiyaca göre yatırımlar yaparak, doğru kaynakları doğru zamanda devreye alma imkanımız oluyor, hangi noktalara eğilmemiz gerekiğini artık daha net görüyoruz.”

Hibrid bulut yapısı daha etkin kullanılıyor
    İAÜ, Diş Hastanesi Fakültesi ve iki hastane- siyle de hizmet sunuyor. Bu dağıtık yapıyı yönetmek ve en yüksek performansı almak için hastanelerdeki klinik ve diş hekimleri- nin kullandığı sistemler ve uygulamalar da sanallaştırıldı. Bunlar da merkezi olarak Xen platformunda çalışıyor. Esneklik ve kolaylık için Citrix ile sunulan sanal altyapıyı bir süre önce Microsoft Azure platformuna enteg- re ettikleri bilgisini de veren Çelik, böylece hibrit bir bulut oluşturduklarını  söylüyor ve ekliyor: “LakeSide SysTrack sayesinde problem ve performans kayıplarının, kulla- nıcıların ve öğrencilerin cihazlarından baş- layarak, iç network, altyapı ve hatta Azure bağlantımız ya da Azure’dan mı kaynakla- mış olabileceğini gözlemleme, raporlama ve müdahale etme imkanımız oldu.”

GÜNDEM

Son Ziyaret :  19.09.2017 14:46