Odyolojik Denge Muayenesinde Teknolojik Yaklaşımlar

30.12.2014

Odyolojik Denge Muayenesinde Teknolojik Yaklaşımlar: VHIT.

Categorie  Kategori : İAÜ e- bülten / IAU e-bulletin

İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü  “Odyolojik Denge Muayenesinde Teknolojik Yaklaşımlar: VHIT” konulu konferansa ev sahipliği yaptı.

“Odyolojik Denge Muayenesinde Teknolojik Yaklaşımlar: VHIT” konulu konferansa, denge bozuklukları ve başdönmesi alanında dünyanın en ünlü ismlerinden Dr. Kamran Barin ve Otometrics Firması Uluslararası Satış Direktörü Erik Lorenzen konuşmacı olarak katıldılar.

Konuşmasında işitme cihazları alanında dünyanın önemli firmaların başında gelen Otometrics Firması'nın tanıtarak başlayan Erik Lorenzen, kulak ölçümleri ve işitme cihazları hakkında bilgiler verdi. Bilinçlenmeyle birlikte bu hizmet pazarının alanının gittikçe büyüdüğünün altını çizen Lorenzen, eskiden 65 yaş üstü insanların genellikle işitme kaybı tanısının ardından destek almadığını “yapacak bir şey yok, yaşlanıyorum” mantığıyla çözüm aramadığının altını çizerek artık bu durumun tamamen değiştiğini belirtti.

Firmanın uluslararası alana nasıl girdigi hakkında da bilgiler veren Erik Lorenzen, firma olarak üzerinde durdukları alanlar konusunda da bilgiler verdi.

Yaptığı konuşmada baş dönmesi ve denge bozuklarının tanısında kullanılan VNG/ENG sistemi, teorik ve uygulamalı olarak anlatan Dr. Kamran Barin ise her yıl dünya nüfusunun yüzde 24’ü baş dönmesinden muzdarip olduğunu vurgulayarak  bu alandaki yeni cihazlar ve testler hakkında bilgiler verdi.

Dr. Kamran Barin, uluslararası araştırmalara göre, günüm üzde iç kulak iltihabından beyin tümörüne, migrenden beyin kanamasına kadar 63 hastalığın baş dönmesine yol açtığına dikkat çekerek, “Baş dönmesi sık rastlanan bir semptom. Ancak son yıllarda tanısı belirginleşti ve farkındalık oluştu. Bu arada, denge bozukluğu ile baş dönmesi birbirini tetikliyor. Tüm dünyada doktora başvuran hastaların ilk 3 şikayetinden biri yaşadığı baş dönmesi sentomudur,” dedi

“Her yıl dünya nüfusunun yüzde 24’ü baş dönmesinden muzdarip” diyen Dr. Kamran Barin konuşmasına şöyle devam etti:

“Yaptığımız araştırmalara göre, baş dönmesinin yüzde 50’si iç kulak problemlerinden, yüzde 20’si nörolojik problemlerden yüzde 30’u ise kan basıncı, metabolizma bozukluklarından kaynaklandığı tespit edildi. Özellikle iç kulak iltihabı sorunlarında baş dönmesi sık rastlanıyor. Baş dönmesi önemli bir semptomdur, ciddiye alınmalıdır. Günlük yaşam kalitesini engelleyen düzeyde bir baş dönmesi yaşandığında mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.”

Son 2-3 yıl içinde, hastalarda yaşanan denge bozukluğu ve baş dönmesinin hangi hastalığın belirtisi olduğuna yönelik çalışmalarda önemli metotlar geliştirildiğini anlatan Dr. Barin, “Önceleri ENG sisteminde elektrotlar kullanılıyordu. Son yıllarda ise VNG görüntüleme tekniğini de kullanıyoruz. Göz hareketleri, bazı hastalıkların tespitinde çok önemlidir. Örneğin, iç kulak problemleri ve nörolojik bozukluklar, gözlerden tanımlanıyor. Yine beyin kanaması ve felç gibi hastalıkların ilk bulgularını gözlerden (göz hareketlerinden kaynaklanan beyinde oluşan dalgalanmalar ile) anlamak mümkün” bilgisini verdi.

Technological Approaches to Audiology Balance Test: VHIT

Istanbul Aydın University Faculty of Health Sciences Department of Audiology hosted a conference titled “Technological Approaches to Audiology Balance Test: vHIT”

Professor Kamran Barin, one of the world renowned for his studies in balance disorders and dizziness, and Otometrics International Sales Director Erik Lorenzen participated the conference as guess speakers.

Erik Lorenzen started his speech by introducing his firm Otometrics, one of the leading companies in hearing aid sector, and gave information on hearing aid products and hearing tests. Lorenzen underscored the fact that people over 65 don’t get help after experiencing hearing loss claiming that it is part of aging. “It has started to change with a more conscious approach”

Lorenzen talked about the way in which they joined the global market and the areas they care about the most.

During his speech Prof. Kamran Basin talked about VNG/ENG tests that are used to diagnose vertigo, dizziness and vestibular (balance) disorders. ‘24% of world population suffers dizziness,’ emphasized Prof. Barin and gave information on hearing tests and hearing aid products.

Prof. Kamran Barin drew attention to the fact that according to an international study, from inner ear infection to brain tumor, from migraine to brain hemorrhage about 63 illnesses cause dizziness, “dizziness is seen frequently but recently we started to perform differential diagnosis to find the causes of the dizziness. In the meantime, balance disorder and dizziness triggers each other. Dizziness/vertigo accounts for the majority of all doctor visits worldwide: One of the top three complaints of the patients include dizziness symptoms.”

“According to the studies we conducted, 50 percent of the dizziness caused by inner ear infection, 20% neurological reasons, 30% blood pressure, and metabolic disorders. Dizziness is a common complaint that is seen with an inner ear infection. Dizziness is a serious symptom and should be taken seriously. If you experience dizziness that causes discomfort and interrupts your daily life you should see a doctor.”

Prof. Barin said that for the last 2-3 years there has been new methods developed to diagnose the illnesses that are caused by dizziness/vertigo and balance disorders and said, “ENG tests were used before but lately VNG tests are being used as well. Movements of the eyes can diagnose many illnesses. For instance, inner ear infections and neurological disorders can be determined via eye movements. Likewise, brain hemorrhage and stroke can be diagnosed via eye movements-waves produced in the brain because of eye movements-.”

İAÜ e- bülten / IAU e-bulletin

Son Ziyaret :  22.11.2019 00:24