İçimizden Biri Atatürk

18.12.2014

İstanbul Aydın Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü organizasyonunu üstlendiği "İçimizden Biri Atatürk" konferansı İAÜ Florya Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi.

Categorie  Kategori : İAÜ e- bülten / IAU e-bulletin

İstanbul Aydın Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü organizasyonunu üstlendiği “İçimizden Biri Atatürk” konferansı İAÜ Florya Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi.

“Atatürk ve Türk Kadını”, “Atatürk ve Eğitim”, “Atatürk ve Politika”, “Atatürk Basın ve Bursa” başlıklı kitapların yazarı İlknur Güntürkün Kalıpçı’nın konuşmacı olarak katıldığı konferansta Mustafa Kemal Atatürk, tüm yönleriyle ele alındı.

Atatürk'ün “Tüm Ümidim Gençliktedir,” sözünden yola çıkarak konuşmasına başlayan İlknur Güntürkün Kalıpçı, “Çalışmalarımın çoğunda ortaya çıkarılmamış bir Atatürk buldum,” dedi.

Kalıpçı konuşmasında Atatürk’ün dünyada büyük bir saygı gören eşsiz bir lider olduğunu vurgulayarak, “Kurtuluş Savaşı’nda, uğradığı yenilgi sonucu kılıcını Mustafa Kemal’e teslim eden Yunan Başkomutanı Trikopis, hiçbir zorunluluğu olmamasına rağmen, her 29 Ekim günü Atina’daki büyükelçiliğe gitmiş ve Atatürk’ün resmi karşısında saygı duruşuna geçmiştir,” şeklinde konuştu.

İranlı bir şairin gazetede yayımladığı mısraları salondakilerle paylaşarak İlknur Güntürkün Kalıpçı, “Allah bir ülkeye yardım etmek isterse, başına Mustafa Kemal gibi bir lider getirir,” dedi.

Araştırmacı-yazar Kalıpçı, “Atatürk’ün 100. Doğum” günü vesilesiyle Unesco’nun aldığı bir kararı da açıklayarak, “Unesco 1978’de aldığı bir kararla 1981’i ‘Dünya Atatürk Yılı’ olarak ilan etti. Yayımlanan metin 152 ülkenin imzasıyla kabul gördü ve Atatürk sömürgecilik ve emperyalizme karşı savaşan ilk önder olduğu, sürekli barış için çalışmalarının olağanüstü bir örnek olduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk olarak tanımlanmıştır. Bu metnin bir kısmını bazı ülkeler televizyonlarında bir yıl göstermişlerdir. O eşsiz ve tüm dünyada büyük saygı duyulan bir önderdir,” ifadelerini kullandı.

Çanakkale’de Atatürk ve Türk Askeri tarafından yenilgiye uğratılan İngiliz General Birdwood’un Ulu Önder’e duyduğu büyük hayranlığı ve saygısını da salondaki öğrencilere aktaran Kalıpçı, “Atatürk’ün katafalkının önünde yaşlı, ayakta zor duran, bastonlu, yaşlı bir adam vardı. Göz yaşları içindeydi. İşte o İngiliz Generalin ta kendisiydi,” dedi.

25 Mayıs’ı Çevre Günü ilan eden Atatürk'ün çevreci yönünü de ele alan araştırmacı-yazar Yalova’da bir köşkün yanında bulunan çınar ağacıyla ilgili anısını ise şöyle analattı:

“Dünyada bir ilk olarak Atatürk, İstanbul’dan getirttiği raylar aracılığıyla, kesilmesine şiddetle karşı çıktığı Yalova’daki çınar için, köşkü 4 metre 80 santim uzağa taşıdı. En büyük çevrecilerden biri de O’dur.”

“Ataturk: One of Us”

Istanbul Aydın University Ataturkist Thought Club organized a conference titled “Ataturk: One of Us” at IAU Florya Campus.

Ilknur Gunturkun Kalipci who has written books such as “Ataturk and Turkish Women” “Ataturk and Education” Ataturk and Politics” “Ataturk Press and Bursa” participated at the conference as a guess speaker and analyzed Ataturk and his ideas in-depth.

Kalipci emphasized in her speech that Ataturk is a well respected leader worldwide, “Greek Commander in Chief Trikoupis who gave his sword to Mustafa Kemal after a defeat in Independence War goes to the embassy in Athens and stands in front of a Ataturk painting to give his respects on every October 29.

Kalipci shared the verses of an Iranian poet by saying “If God wants to help a country, he sends them a leader such as Ataturk.”

To commemorate Ataturk’s 100th Birthday Kalipci explained UNESCO’s decision, “UNESCO decided to declare the year 1981 as ‘Ataturk Year’. The decision was backed by 152 countries signatures on the declaration and Ataturk was described as a leader who fought against imperialism and colonialism, and the founder of Turkish Republic which is a great example of his fight for peace. Some of the countries broadcasted part of the signed declaration on their TVs for a year. He is an ‘unmatched’ and a well respected leader in the world.”

Kalipci also told the students about the great admiration and respect of British General Birdwood for Ataturk (Ulu Onder), after being defeated by Ataturk and Turkish soldiers in Canakkale “There was an old guy with a walking stick in front of Atatuk’s catafalque. He was in tears. He was the British General himself.”

Researcher and author Kalipci recalled that Ataturk declared May 25th as Environment day, “For the first time done by Ataturk with the rail system he brought from Istanbul, he saved the sycamore trees around his house by moving his house 4.8 meters away. He certainly was one of the biggest environmentalist.”

İAÜ e- bülten / IAU e-bulletin

Son Ziyaret :  22.11.2019 00:15