İAÜ Fenilketonüri (PKU)'ye Destek Verdi

17.12.2014

İstanbul Aydın Üniversitesi Fenilketonüri (PKU)'ye destek verdi.

Categorie  Kategori : İAÜ e- bülten / IAU e-bulletin

İstanbul Aydın Üniversitesi Fenilketonüri (PKU)'ye destek verdi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü  “Gıda Kaynaklı Hastalıklar ve Fenilketonüri” konferansı gerçekleştirdi. “Yetmiş İki Saat, İki Damla Topuk Kanı” sloganıyla gerçekleştirirlen konferansa Deniz Yılmaz Atak konuşmacı olarak katıldı.

Deniz Yılmaz Atak, asıl mesleğinin pilotluk olduğunu anlatarak Fenilketonüri ile 2001 yılında kızının doğumundan sonra tanıştığını söyledi.  ''Lal ile gelen PKU aileleri'' adı altında “bu hastalıkla nasıl mücadele edilir ve neler yapılabilir?” konusunda hastalık mağdurlarıyla bir araya geldiğinden söz eden Deniz Yılmaz Atak, aileler ile toplantılar yapmaya başlamış ve daha sonra ''Zekam Senin Elinde Beni Doğru Besle'' kitabını çıkarmış. Atak, çıkardığı kitabın sadece Türkiye'de değil dünyanın birçok ülkesinde de yardımcı kitap olarak okullarda gösterildiğini aktarıyor.

''Hayat kurtaran yeni doğan tarama testleri''
    Deniz Yılmaz Atak, Türkiye de her yıl 1 milyon 3 yüz bin çocuk doğduğunu ve özellikle 2000 yılından sonra her on bebekten sekizinin allerjik doğduğundan söz ederek,  ''Kalıtsal bir özellik taşıyan ve tedavi edilmediğinde kalıcı zekâ geriliğine yol açan; Amerika'da ve birçok Avrupa ülkesinde her 10-30 bin yeni doğan bebekte bir görülmesine rağmen, ülkemizde 3-4 bin yeni doğanda bir görülen, her 20-25 kişiden birinin taşıyıcı olduğu bu hastalık.Türkiye’de her yıl 350-400 çocuğun bu hastalıkla dünyaya geliyor. Bu oranın bu kadar yüksek olmasının en önemli sebeplerinden biri de akraba evliliklerinin sık olması ile bozuk genleri hızla yayılması.  Ne yazık ki aileleri bilinçlendirme konusunda yetersiz kalıyor. Bunun bir gıda hastalığı değil. Genetik bir hastalık,” dedi.

Atak, Fenilketonüri hastalığını sadece Türkiye'ye değil bütün bir dünyaya duyurmak istediğini vurgulayarak, ''Benim amacım bu hastalığı bütün dünya'ya tanıtmak ve bunu yaptığımıda düşünüyorum,'' şeklinde konuştu.

Atak, Fenilketonüri (PKU) hastalığını ise şöyle tanımladı:

“Bu hastalık genetik bir hastalıktır. Fakat ölümcül değildir. Hastalık bilmediği ve diyetine dikkat edilmediği takdirde zihinde bulanıklık, görme bozukluğu, ataklar ve sonrasında ölümle sonuçlanabilecek bir hastalıktır.”

Deniz Yılmaz Atak, “Peki bu hastalıkta nelere dikkat edilmelidir?” sorusunaysa şöyle yanıt verdi:

“Tabii ki başta yenidoğan topuk tarama testinin yapımı çok önemli. Bir çocuğun PKU’lu – diğer belli başlı hastalıkların- olup olmadığının anlaşılması için doğumdan 48-72 saat sonrası topuğundan kan alınarak tarama testlerinin yapılması gerekiyor. Ülkemizde her yeni doğan bebeğe yapılması zorunlu olan bu testin evde doğumlar ya da ihmal sebepleri ile yapılamadığı da oluyor.

Atak, son olarak medyanın bu hastalığa  ALS hastalığı gibi destek verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Istanbul Aydın University to support Phenylketonuria (PKU).

Istanbul Aydın University Department of Food Engineering held a conference titled “Foodborne Diseases and Phenykletonuria”. Deniz Yilmaz Atak joined the conference with a theme “seventy two hours, two drops of heel blood”, as guess speaker.

Deniz Yilmaz Atak said that her actual field of expertise is pilotage that she was introduced to Phenylketonuria after she gave birth to her daughter in 2001. Deniz Yilmaz Atak talked about their work titled “PKU families with Lal” and mentioned that families meet time to time to discuss how to fight the disease and things that can be done. She then wrote the book “It all depends on you, feed me right”. Atak expressed that the book was used as a reference in Turkey as well as few countries worldwide.

“Life saving newborn screening tests”

Deniz Yilmaz Atak noted that the number of newborns reached 1.3 million each year in Turkey and that since 2000 eight out of ten babies are born with alergies. “PKU is an inherited illness that if not treated early can cause mental retardation. Although it is seen in 10,000 to 30,000 newborns in the United States and Europe, it is detected in 3-4 thousand newborns in Turkey and one in every 20-25 people is a carrier. The reason why this disease is so widespread is the practise of incestuous marriage thereby spreading the bad genes. Unfortunately families are not effective in terms of raising awareness. This is not a foodborne disease rather it is inherited.”

Atak defined the disease Phenylketonuria as follows:

“This is an inherited disorder but not a terminal one. If gone unnoticed coupled with bad diet, those with PKU will develop mental problems, eyesight problems, panic attacks and can result in death.”

Deniz Yilmaz Atak answered the question “what should we be careful about?” as follows;

“First of all, screening test such as heel test should be done on newborns. PKU tests are performed 48-72 hours after birth by collecting a sample of blood from baby’s heel. Because of births at home and negligence these tests are not performed as usual.”

Atak finally underscored the fact that the media coverage is meager that PKU should get the same attention as ALS.

İAÜ e- bülten / IAU e-bulletin

Son Ziyaret :  22.11.2019 00:10