Mehmet Turgut İle Söyleşi

26.04.2011

03.05.2011 - İstanbul Aydın Üniversitesi Öğrencileri, Yarattığı Karakter Ve Hikayelerle Çalışmalarını Yürüten Fotoğraf Sanatçısı Mehmet TURGUT'u Ağırladı.

Categorie  Kategori : SÖYLEŞİ

İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileri, yarattığı karakter ve hikayeler ile çalışan Fotoğraf Sanatçısı Mehmet TURGUT ‘u ağırladı. Yoğun ilgi gösterilen söyleşi de fotoğraf Sanatçısı Mehmet TURGUT’la bir araya gelen öğrenciler kendisinden ve çalışmalarından bahseden Turgut’ u ilgiyle takip etti. Mesleğe ilk başladığı yıllarda güzel çirkin, iyi kötü ayırmadan çekim yapan TURGUT daha sonraları hikayelerine uygun yüzler bularak çekimlerine öyle sürdürdü.

Fotoğraflarında genellikle photoshop tekniği kullanan ünlü fotoğrafçı, photoshop’u sevmediğini ve bu konuda kimseye hesap vermeyeceğini söyledi.Film projesinden de bahseden Mehmet TURGUT, bütçe bulması halinde film çekeceğini beyan etti.

Hayata dair her şeyden etkilendiğini ve yaptığı çalışmaların kendisini yansıttığını söyleyen Mehmet TURGUT öğrencilere şu soruyu sordu “haftanın kaç günü iyi uyanıyorsunuz? Ben uyanmadığım günleri anlatıyorum” dedi.

Fotoğrafın aileden gelen bir süreçle başladığını, üç kuşak fotoğrafçı olduklarını ve Ankara‘da başlayan hikayesinin son üç yıldır İstanbul’da sürdüğünü söylerken,  kendisini  etkileyen her duygu ve durumu fotoğraf çekerek ifade ettiğini belirtti.

Neden özellikle insanlarla çalıştığı, doğa ya da hayvan vb obje ya da nesneleri kullanmadığı sorusuna da “insanlar o kadar çok ve birbirinden farklı ki onların duygularını ve düşüncelerini, beden dillerine ve mimiklerine nasıl yansıttıklarını göstermek istiyorum” dedi.

Özellikle son dönemde neden daha popüler olduğunu soran bir öğrenciye de, İstanbul’da yeni olmasının ve burada medyanın daha etkin olduğunu söyleyerek, daha önce tanınmamış yüzlerle çalıştığından bunun pek merak konusu olmadığını, şimdi ise tanınmış yüzlerle çalışmanın, tanınmasında önemli olduğunu vurguladı.

Her ne kadar dijital fotoğraf tekniklerini kullanarak çalışmalarını ortaya çıkardığını söylese de, aslında üç kuşak fotoğrafçı olmanın onun için büyük bir avantaj olduğunu,  geçmişten günümüze analog ya da dijital tüm teknikleri görmesinin ve kullanmış olmasının, bugün iyi bir fotoğrafçı olmasını sağladığını sözlerine ekledi.

Çalışmalarında kendisini tekrar etmediğini söyleyen TURGUT, bu neden özellikle albüm kapaklarının fotoğraflanmasında sanatçıların kendisini tercih ettiğini, aynı kişilerle farklı temalarda yeni şeyler yaratmanın mümkün olduğunu söyledi.

Söyleşinin sonunda İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İsmet Vildan ALPTEKİN’in elinden plaketini alan Mehmet  TURGUT , kendisini böyle bir etkinliğe davet ettikleri için memnun olduğunu söyleyerek  sözlerini tamamladı.

SÖYLEŞİ

19646999