Universea.Net

15.02.2015

University Collaboration in Black Sea Area.

Categorie  Kategori : PROJE PAZARI

KARADENİZ ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ AĞI PROJESİ
    UNIVERSEA.NET PROJESİ

Karadeniz Üniversite İşbirliği Ağı – universea.net projesinin ortakları, Türkiye’den İstanbul Aydın Üniversitesi ve Karabük Üniversitesi, Romanya’da bulunan Köstence Andrei Saguna Üniversitesi, Uluslararası Karadeniz Üniversitesi (Gürcistan) ve Moldova Cumhurbaşkanlığı Kamu Yönetimi Akademisi’dir.

Toplam iki yıllık bir süre içinde tamamlanması beklenen projenin genel hedefi, ortak bir eğitim programı ve ağı vasıtasıyla ortak üniversiteler arasında eğitimsel değerlerin ve deneyimlerinin paylaşımının sağlanmasıdır. Bunun yanında, projenin amaçları arasında üniversiteler arasındaki ortak eğitimsel araçların tanımlanması; uzaktan ve yüz yüze eğitim için bir eğitim modeli oluşturulması ve yaygınlaştırılması; üniversitelerarası sanal ortam kullanılarak Karadeniz havzasında bölgesel kimliğin yaratılması yer almaktadır.

Projenin çerçevesinde ortak üniversitelerdeki yüksek öğretim sistemleri ve eğitimde iyi örnek uygulamalarının paylaşılacağı iki adet atölye çalışması düzenlendi, ortak eğitim programındaki iyi uygulamalar hakkında bir elkitabı (“Beyaz Kitap”) hazırlandı. Bu deneyim paylaşımlarından hareketle ortak ders modülün oluşturulması, öğrenci ve üniversiteler için bir adet sosyal ağ kurulması ve bilgilerin yaygınlaştırılması için bir portal kurulması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Proje ortağı üniversitelerin yanında, Türkiye’den 12, Romanya’dan 13, Gürcistan’dan 11 ve Moldovya’dan 10 üniversitelerin rektör, rektör yardımcısı, dekanları düzeyinde toplam 46 üniversitenin katılımıyla 9-11 Ekim 2014 tarihleri arasında Karadeniz'de Üniversite İşbirliği: Ortak Eğitim Değerleri” konferansı Karadeniz Havzası Üniversiteler Arası İşbirliği Ağı’na yeni üniversitelerin ortak olarak dâhil edilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.  2 Şubat - 1 Mart 2015 tarihleri arasında ise ortak ülkelerden toplam 21 öğrencinin katıldığı öğrenci hareketliliğinin ilk 15 günlük kısmı Karabük Üniversitesi’nde gerçekleşirken ikinci 15 günlük kısmı İstanbul Aydın Üniversitesi’nde gerçekleşmiştir.  Komşu ülkelerle,  ekonomik, akademik, siyasal ve kullanılan dil kaynaklı engelleri ortadan kaldırarak karşılıklı kültürel farklılıklara saygı ve anlayışın gelişmesinin amaçlandığı bu etkinlikte 4 ülkeden 10 farklı üniversitenin öğrencileri yer almıştır. Etkinlikte İstanbul’un tarihi, dini, kültürel ve sosyal yapısının dersler ve gezilerle tanıtılmasının yanı sıra katılımcı ülkelerle ilgili bilgilerin Türk öğrencilerle paylaşılması da gerçekleşmiştir.

Projenin final toplantısı 6-7 Mart 2015 tarihlerinde Köstence, Romanya’da yapıldı. Andrei Saguna Üniversitesinin koordinasyonunda toplantıya 68 kişi katıldı. Toplantıya İstanbul Aydın Üniversitesini temsilen proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ganime Aydın katıldı. Konferansta projenin çıktıları, amaçlarına ulaşılması, gelecekle ilgili plan, program ve tavsiyeler değerlendirildi.

Karadeniz Üniversite İşbirliği Sunum

www.univer-sea.net