BM Tarafından Yeni Bir Destek Ödülü

04.12.2014

İstanbul Aydın Üniversitesi Birleşmiş Milletler Tarafından Yeni Bir Destekle Ödüllendirildi.

Categorie  Kategori : Mühendislik Fakültesi

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
    ENERJİ KONUSUNDAKİ ÇALIŞMALARI
    İLE FARKINDALIK YARATIYOR

A. Enerji Verimliliği ve Elektirikli Ev Eletlerinin Kullanım Verimliliğinin Arttırılması ve Sürdürülebilirliğinin Sağlanması” Projesi

Üniversitemiz,  Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) ile  yürütülen,  TC. Bilim ve Sanayii Bakanlığı, Küresel Çevre Fonu (GEF), Türkiye Beyaz Eşye Sanayicileri Derneği ve  ARÇELİK destekli “Türkiye’de Enerji Verimli Ürünlerin Piyasa Dönüşümü Projesi (EVÜ dP)” kapsamında, Proje Yürütücülüğünü Doç. Dr. Zafer UTLU' nun, Proje Danışmanlığını Prof. Dr. Hasan SAYGIN  yapmış olduğu proje 31 Ocak 2014 tarihinde Doç. Dr. Zafer UTLU tarafından Ankara'da yapılan Proje Tanıtım sunumundan sonra başlamıştır. Proje dokuz ay sürerek 31 Ekim 2014 tarihinde sona ermiştir.

Beş Üniversitenin farklı projeleri ile yürüttüğü çalışmalar 27 Kasım 2014 tarihinde Ankara'da düzenlenen  toplantı ile başarı ile sonuçlandırılmıştır.

Projede; “Enerji Verimliliği ve Elektirikli Ev Eletlerinin Kullanım Verimliliğinin Arttırılması ve Sürdürülebilirliğinin Sağlanması” adlı projemiz; Enerji verimliliği ve çevresel etki kapsamında; Enerjinin etkin kullanımı ve Elektirikli Ev Aletlerinin (EEA) verimli kullanımına yönelik, Laboratuvar, Eğitim ve kurs faaliyetleri ile toplum bilincinin oluşturulması hedeflenmiştir.

Bu kapsamda; Konutlarda kullanılan enerji  başta olmak üzere Enerjinin etkin kullanımı, enerji  verimliliği ve sera gazı salınımlarının azaltılması hakkında verilen eğitimlerle bir kültür oluşturması, Enerji verimliliği yüksek ürünlerin nihai kullanıcılar tarafından bilinçli bir şekilde seçilmesini ve kullanılmasının sağlanması, Kurulacak enerji verimlilik laboratuvarında yapılacak Yüksek lisans tez ve proje çalışmaları ile; proje sonuçlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve uygulama deneyimlerinden çıkan derslerin belgelenmesi ve uyarlayıcı yönetim için kullanılması EEA’de etiketleme politikaları konusunda kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, EEA’de enerji verimliliği etiketleme sistemi için yapılandırılmış doğrulama ve uygulama planlarının geliştirilmesi, ölçüm ve analiz sonuçlarına gore sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik eylemlerin ortaya konulması  amaçlanmıştır.

Proje kapsamında yapılan çalışmalar;
    a. İstanbul Aydın Üniversitesi'nde “Enerji Verimliliği ve Elektrikli Ev Aletleri Laboratuvarı” açılmıştır. Kurulan enerji verimlilik laboratuvarı öncelikle eğitim öğretim amaçlı olarak kullanılacaktır. Bunun yanısıra yapılacak Yüksek lisans tez ve proje çalışmaları ile; proje sonuçlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve uygulama deneyimlerinden çıkan derslerin belgelenmesi ve uyarlayıcı yönetim için kullanılması EEA’de etiketleme politikaları konusunda kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, EEA’de enerji verimliliği etiketleme sistemi için yapılandırılmış doğrulama ve uygulama planlarının geliştirilmesi, ölçüm ve analiz sonuçlarına gore sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik eylemlerin ortaya konulması  amaçlanmıştır.

b. Sosyal sorumluluk kapsamında; Küçükçekmece ve Beylikdüzü  Belediyeleri ile yapılan işbirliği çercevesinde ev kadınlarına yönelik “Enerji Verimliliği ve Elektrikli Ev Aletlerinin Verimli Kullanımı” kursları verimiştir. Kurslara toplam 245 kişi katılmıştır. Kurs öncesinde ve sonrasında Elektrikli Ev Aletlerinin  Kullanımı ve Enerji  Verimliliği ile ilgili anketler düzenlenmiştir.

c. Enerji verimliliği bilincini Üniversitenin tüm öğrencilerine yaymak ve katılımlarını sağlamak amacı  ile Lisans ve önlisans öğrencilerine, Doç. Dr. Zafer UTLU tarafından verilen “Enerji Verimliliği ve Elektrikli Ev Aletleri Kullanım Teknikleri” dersi seçmeli Üniversite dersi olarak açılmıştır. Ayrıca Makine Mühendisliği Yüksek Lisans Programında Enerji konusunda bilimsel çalışmalara zemin hazırlaması için “Elektrikli Ev Aletleri Ölçüm ve Verimlilik Analizi” dersi verilmeye başlanmıştır. Ayrıca bu konulard proje ve yüksek lisans çalışmaları yürütülmektedir.

Son Ziyaret :  23.04.2019 01:59