STEM Eğitimi Projesi

01.12.2014

İstanbul Aydın Üniversitesi Dezavantajlı Öğrenciler ve özellikle Kızlar için STEM Eğitimi Projesi.

Categorie  Kategori : Eğitim

İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
    Dezavantajlı Öğrenciler ve özellikle Kızlar İçin
    STEM Eğitimi Projesi

Proje Ekibi:
    Akademik Koordinatör:  Yrd. Doç. Dr. Devrim Akgündüz
    Proje Danışmanı: Prof. Dr. Hamide Ertepınar
    Eğitim Koordinatörü: Yrd. Doç. Dr. Ayşin Kaplan Sayı
    Fen ve Teknoloji Koordinatörü: Öğretim Görevlisi Ayşegül Kınık
    Proje Eğitmenleri: İAÜ akademisyenleri

Projenin Süresi: 1 Ekim 2014–30 Haziran 2016

Projenin Amacı: STEM alanında bir dizi inceleme, araştırma, eğitim ve uygulama faaliyetini kapsayan bu araştırmada öğrencilerin STEM aracılığı ile bilimsel süreç becerilerinin, yaratıcılıklarının, problem çözme ve üst düzey düşünme becerilerinin geliştirilmesi ve STEM’e yönelik tutumlarının pozitif hale getirilmesi amaçlanmaktadır.

Projenin ikincil amaçları ise; dezavantajlı grupların ve özellikle kızların STEM’e olan ilgilerini arttırmak ve bu alanda meslek seçmelerine katkıda bulunmak, bilimi ve bilim insanını sevdirmek, toplumda ve öğrencilerde bilime ve bilim insanına yönelik olumsuz endişe, kaygı ve önyargıları ortadan kaldırmak ve bilim, teknoloji, toplum, çevre ve birey arasındaki etkileşimi kavratmak olarak belirlenmiştir.

Bu proje K-12 STEM Eğitimi alanında Türkiye’de bir üniversitenin gerçekleştireceği ilk projedir.

Projenin Aşamaları    STEM, Bilim (Science), Teknoloji (Technology), Mühendislik (Engineering) ve Matematik (Mathematics) kelimesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.

Faz 1:
    Proje ekibinde yer alan 4 akademisyen Aralık 2014’te ABD’de Washington DC, Philadelphia, Baltimore, New York, Connecticut ve Boston’da üniversiteler, okullar, STK’lar ve STEM ile ilgili kuruluşlarda 12 gün boyunca eğitim alarak STEM programlarını derleyip transfer ederek ülkemize özgü bir STEM programı oluşturacaktır.

Faz 2:
    Bu aşamada 20 öğretmen İAܒde STEM eğitimine alınacaktır. STEM alanında yetiştirilen bu öğretmenler okullarında öğrencilere disiplinlerarası bir STEM eğitimi vereceklerdir.

Faz 3:
    Bu aşamada 20 üstün yetenekli ve 20 normal yeteneğe sahip toplam 40 dezavantajlı yaşları 10-15 arasında değişen çocuk İAܒde STEM eğitimine alınacak ve öğrencilerin STEM bilgileri, tutumları, problem çözme becerileri ve Bilimsel Süreç Becerileri geliştirilecektir.

Faz 4:
    Hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin okullarında yaptıkları çalışmalar, katıldıkları bilimsel etkinlikler, proje yarışmaları takip edilecektir. Öğrenci ve öğretmenlere uygulanan ön test ve son testler değerlendirilecek ve uluslararası düzeyde yayınlar yapılacaktır.

Ayrıca oluşturulacak rapor İAܒde düzenlenecek STEM konferansıyla Türkiye ve Dünya eğitim gündemine sunulacaktır.

AMERİKA ÇALIŞMA ZİYARETİ

Faz 1:
    Kapsamında ziyaret edilmesi muhtemel kuruluşlar:

Ziyaret Kapsamında gidilecek şehirler
    Washington DC, Baltimore MD, Philadelphia PA, New York City NY, Boston MA, Virginia, New Jersey

Ziyaret Kapsamında toplantı yapılacak muhtemel kurumlar

Washington, DC (DC Suburbs) and Baltimore, MD:
    -Smithsonian National Museum of Natural History, Washington, DC

-NYU Polytechnic School of Engineering, NY
    -The City College of New York, NY

Boston, MA
    -Massachusetts Institute of Technology (MIT)