İAÜ CERN / ATLAS Deney Ekibine Katıldı

09.07.2014

İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN) 'de İstanbul Aydın Üniversitesi'nin kolaborasyona katılımı onaylandı.

Categorie  Kategori : GÜNDEM

Untitled Document

İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi(CERN)’de devam etmekte olan deneylerden ATLAS (A Toroidal LHC ApparatuS) yönetim kurulu toplantısında İstanbul Aydın Üniversitesi’nin kolaborasyona katılımı onaylandı.

CERN’e üye 21 ülkeden bir çok üniversite ve enstitüsünün katılımıyla 15 - 20 Haziran 2014 tarihinde, Romanya’nın Sibiu kentinde gerçekleşen işbirliği toplantısında oybirliğiyle kabul edilen karar ile İstanbul Aydın Üniversitesi, Cenevre’deki merkeze eğitim ve bilimsel amaçlı çalışmalarda bulunmak üzere akademisyen ve öğrenci gönderebilecek, deney verisinin analizinin yapılmasına katkı sağlayabilecek, mühendislik ve yüksek enerji fiziği çalışmalarında/projelerde işbirliği içinde aktif olarak yer alabilecek. Bu çalışmalar üniversitemizin Müdürlüğünü Prof. Dr. Hasan SAYGIN’ın yaptığı İleri Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde Doç. Dr. İlkay Türk ÇAKIR, Yrd. Doç. Dr. Sinan KUDAY tarafından yürütülecektir.

İlk defa 1961 yılında Türkiye’nin gözlemci statüsünde bulunduğu CERN ile 12 Mayıs 2014 tarihinde Genel Direktör Rolf Heuer ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla assosiye üyelik antlaşması TBMM onayına gönderilmek üzere imzalanmıştır. Başlangıçta, “Barış için Bilim” (Science for Piece) sloganıyla 1 Ekim 1952 tarihinde yola çıkan CERN, ilk sunucu bilgisayarın kullanılmasından 1994 yılında internetin keşfine; ilk proton anti-proton çarpıştırıcılarının kullanılmasından bir çok temel parçacığın keşfedilmesine kadar çeşitli alanlarda öncülük eden çalışmalarda bulunmuştur.

4 Temmuz 2012 tarihinde yapılan açıklamada Higgs bozonu “Tanrı Parçacığı”nın keşfi ile ön plana çıkan ATLAS ve CMS (Compact Muon Selenoid) deneyleri, 2015 yılında tamamlanacak geliştirme çalışmalarının ardından daha yüksek enerjilerde (13 - 14 TeV) proton demetlerini çarpıştıracak olan Büyük Hadron Çaprıştırıcısı (LHC) ile birlikte fiziğin hala çözülmeyen problemlerine, kompozitliğe, uzay zamanın ek boyutlarına ve süpersimetriye kapı aralamak için çalışacak.

GÜNDEM

Son Ziyaret :  23.11.2017 18:08