Ortadoğu'da Silahsızlanma

01.04.2014

Ortadoğu'da Silahsızlanma Konusu İstanbul Aydın Üniversitesi'nde Masaya Yatırıldı.

Categorie  Kategori : GARBİYAT

İlk kez İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından kurulan Batı (Garbiyat) Araştırma ve Uygulama Merkezi, Prof. Trevor Findlay’ın konuşmacı olarak katıldığı “Atom Enerjisi ve Silahsızlanma” konferansını gerçekleştirdi.

Harvard ve Kanada Carleton Üniversitesi’nde Küresel Nükleer Yönetişim,  Atom Enerjisi ve Silahsızlanma konularında ders veren,  Birleşmiş Milletler Danışma Kurulu Ortadoğu Uzmanı ve Gözlemcisi Prof. Trevor Findlay, İstanbul Aydın Üniversitesi Batı (Garbiyat) Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen konferansta “Küresel Nükleer Yönetişim” üzerine soruları yanıtladı. Florya Yerleşkesinde düzenlenen konferansta açılış konuşmasını yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa AYDIN, doğu ülkelerindeki “Batı” önyargısını kırmak istediklerini belirtti. Dr.AYDIN, “Batıya yönelik sürekli bir eleştiri var. Fakat bizler batıdan neden ayrıldığımız ve örtüşemediğimiz konusunda kendimizi sorgulamıyoruz. Bu düşünceyi ön plana çıkarmak için İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde Batı Araştırmaları Merkezi’ni kurduk. Nereden Batıya yanlış bakılıyor? Doğrusu ne olabilir? Merkezimiz bu konularda akademik, sosyal, ekonomik, siyasi, askeri ve stratejik çalışmalar yaparak faaliyet gösterecek. İnanıyorum ki bu alandaki çalışmalar ivme kazanacak, ulusal ve uluslararası etkinlikler gerçekleştirilecek” dedi.

Ruslar nükleer güçler konusunda çok dikkatliler
    Kırım’ın Rusya ile birleşmesinin ardından, Rusya’nın olası bir tehditte silah kullanımı yapıp yapmayacağı konusunda düşüncelerini dile getiren Prof. Trevor Findlay, şunları söyledi: “Rusya’nın olası bir tehditte müttefiki İran’ın silahlarını kullanabilmesinin endişe konusu olduğunu düşünüyorum. Ancak nükleer silahların kullanımının gerçekleşeceğini düşünmüyorum. Ruslar, Soğuk Savaş’tan aldıkları tecrübenin bir sonucu olarak nükleer güçler konusunda çok dikkatliler. Zaten Kırım krizinde de herhangi bir şekilde fonksiyonları olmadı. Soğuk Savaş döneminde Sovyet Birliği ve ABD, nükleer konusunu diğer tartışmalı konulardan ayrı tutabilmişlerdi. Böylece 1960’lı yıllarda nükleer silahların yayılmasını önleme antlaşması üzerinde birlikte çalışabilmişlerdi. Bu yüzden bu tür kriz dönemlerinde nükleer müzakerelerini sürdürmeleri mümkündür” şeklinde konuştu.

Nükleer Müzakerelerde Bir İlerleme Yok
    Birkaç yıl içerisinde nükleer silahsızlanma konusunda daha fazla ilerleme olacağını düşündüğünü ifade eden Findlay, “Benim beklentim, Rusların ve Amerikalıların zamanla nükleer güçlerini azaltma yönünde tekrar müzakerelere başladıklarını görmemiz. Çin’in de bu müzakerelere katılmak için yeterli teşviki bulmasını umuyoruz. Stratejik nükleer müzakerelerde şimdilik pek bir ilerleme yok ancak muhtemelen şuan bunların üzerine gidilmesi için iyi bir zaman değil. Fakat birkaç yıl içerisinde nükleer silahsızlanma konusunda daha fazla ilerleme kaydetme olasılığı olduğunu düşünüyorum” dedi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) hakkında bilgi veren Prof. Trevor Findlay, teknik birliği bulunan ajansın silahsızlanma ve ülkeleri silahsızlandırma konusunda büyük rol oynağını belirtti. IAEA’nın Nükleer Bilim ve Teknoloji’nin barışçıl amaçlarla kullanılması ve planlanmasında üye ülkelere destek sağladığını ifade eden Findlay, “Nükleer güvenlik IAEA’nın bir sistemidir. IAEA, üye ülkelerin barış için mi yoksa başka amaçla mı kendilerine üye olduğunu denetlemektedir” dedi.

“Irak Konusunda Nükleer Barış Problemleri Yaşanıyor”
    Birleşmiş Milletler Danışma Kurulu Ortadoğu Uzmanı ve Gözlemcisi olan Findlay, “Irak konusunda nükleer barış problemleri yaşanıyor. Ülkenin imzaladığı silahsızlanmaya bağlı kalmaması en büyük sorundur. Kitle üzerinde yaşanan zararlar, Irak’ın silahsızlanma konusu daha da ön plana çıkmıştır. IAEA, Körfez Savaşı’ndan sonra, Irak tarafından bulundurulan silahların düzeltilmesi için birçok çabada bulundu. IAEA, Irak ile yaşanan problemler sonrası güvenliğe daha fazla dikkat etmeye başladı” dedi. IAEA’nın, İran’ın nükleer silahları durdurması üzerine çalışmalar yaptığını söyleyen Findlay, “IAEA, İran’ın silahlanmayı durdurması üzerine çalışmalar yürütüyor. Ancak İran bu konuda çok katı. IAEA, İran’ın geçmiş aktiviteleri keşfedip şuan ki durumu değerlendiriyor”  dedi. Findlay, İran ile ilgili sorunların 6 tanesinin çözüldüğünü ve şuan gelişmelerin gayet iyi olduğunu ifade etti. İlişkilerin yürütülmesinde güvenlik sistemlerinin önemini vurgulayan Findlay, ülkelerin imkânları kötü kullandığı takdirde IAEA’nın bu konuda önlemler alacağını söyledi.

Batı’yı Araştırmaya Yönelik İlk Adım İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Geldi.
    İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından kurulan Batı (Garbiyat) Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin sadece Türkiye’de değil, Dünya’da da ilk olduğunu belirten Merkez Müdürü Dr. Selin ŞENOCAK, “Mütevelli Heyeti Başkanımız Dr. Mustafa AYDIN’ın inisiyatifi ile kurulan merkezimizin ilk konferansını “Küresel Nükleer Yönetişim” konusunda gerçekleştirdik. Ortadoğu’da nükleer enerji ve atom enerjilerinin kullanımı konusunda gözlemci ve uzman olan Prof. Trevor Findlay bizlerle ve öğrencilerimizle bir araya geldi. Batı, çok uzun yıllar Doğu medeniyetleri konusunda araştırmalar yaptı fakat bugüne kadar Osmanlı, Türkiye veya doğudaki diğer ülkeler Batı’yı araştırma atılımında bulunmadı. Bizim amacımız, Batı medeniyetinin sosyolojik, kültürel, ekonomik, tarihsel yapısını incelemek ve bu yapıyı daha iyi tanımak olacaktır” dedi.

GARBİYAT

Son Ziyaret :  22.11.2017 04:46