Horon ve Karadeniz Kültürü

03.04.2014

Horon ve Karadeniz Kültürü konulu bir söyleşi.

Categorie  Kategori : MEYODER

"Horon ve Karadeniz Kültürü"

İstanbul Aydın Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Mezun ve Mensupları Derneği (MEYODER), Horonevi Kurucusu ve Horon Eğitmeni Aclan Sezer GENÇ'in katılımıyla “Horon ve Karadeniz Kültürü” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

Florya Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen söyleşide “Bir İnsan Bir Kültür: Horon” başlığı altında Aclan Sezer GENÇ, Karadeniz kültürünün olmazsa olmazı horonun öneminden bahsetti. “Horon insan için ilaç gibidir, horon teptiğinde her şeyi unutursun,” diyen Genç, horon ile ilgili şunları söyledi:

“İnsanlar konuşarak anlaşır ancak biz dans ederek, horon çekerek anlaşıyoruz. Yanımızda bazen Türkçe bilmeyen arkadaşlarımız oluyor ve onlarla anlaşma şansımız olmuyor. Bu durumda bizim anlaşma yöntemimiz horon oluyor. Müzik başladığında aynı anda horon tepmeye başlıyoruz ve aynı dili o zaman konuşuyoruz. Horon Karadeniz kültürünün en önemli öğrelerinden biridir. İnsanlar Karadeniz’de horonu bir halk oyunu gibi hobi olarak öğrenmezler. Horon doğumdan sonra yeme içme alışkanlığı gibi karadenizde edinilen bir alışkanlık, yaşayış biçimidir.” dedi.

Ülkemizde ve yurtdışında horonun çok fazla ilgi gördüğünü belirten Horonevi Kurucusu ve Horon Eğitmeni Aclan Sezer GENÇ, Kardeniz kültürünün bir bütün olduğunu, havasıyla, doğasıyla, yemekleriyle ve horonuyla birlikte oluştuğunu dile getirdi.

MEYODER

Son Ziyaret :  24.11.2017 06:51