İAÜ'den Türk ve Osmanlı Tarihine Derinlemesine Bakış

30.04.2014

Amerikalı ünlü Tarihçi Prof. Dr. Carter V. Findley İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen konferansa katıldı.

Categorie  Kategori : TAM

OSMANLI VE TÜRKİYE ÇALIŞMALARIYLA TANINAN ÜNLÜ AMERİKALI TARİHÇİ PROF. DR. CARTER V. FİNDLEY İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ’NDE!

Yaptığı çalışmalar ve eserleriyle neredeyse Türkiye’nin iki yüzyıllık tarihî geçmişini araştıran ve tüm deneyimlerini “Modern Türkiye Tarihi”  ve “Dünya Tarihinde Türkler” isimli kitaplarında toplayan Amerikalı Tarihçi Prof. Dr. Carter V. Findley 30 Nisan 2014 Çarşamba günü İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin konuğu olarak saat 14.00 ile 16.00 saatleri arasında Florya Yerleşkesi D Blok Oval Salon’da bir seminer verecek.

Türkiye Bilimler Akademisi Onur Üyesi ve Ohio Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Carter V. Findley Türkiye’nin toplumsal yapısı ile ilgili hem geçmişe hem gündeme dair değerlendirmelerde bulunacağı seminerde öğrencilerin sorularını da yanıtlayacak.

Prof. Dr. Carter V. Findley Kimdir?

Prof.  Findley, Osmanlı Tarihi hakkındaki araştırmalarıyla tanınan ABD’li bir akademisyen. Doktorasını 1969 yılında Harvard Üniversitesi’nde Stanford Shaw’ın yanında tamamlamış. 1972 yılından beri Ohio Devlet Üniversitesi’nde öğretim üyesi. 1987 yılında profesör unvanı alan Findley, o tarihten beri Türkiye’de ve Fransa’da misafir öğretim üyesi olarak bulunmuş. Findley’in son kitabı Modern Türkiye Tarihi: İslam, Milliyetçilik ve Modernlik, 2009 yılında Yale Üniversitesi tarafından yayımlanmış. 2010 yılında, Ohio Tarih Akademisi Yayın Ödülü’nü ve Milliyetçilik Çalışmaları Derneği tarafından verilen 2010 Joseph Rotschild Ödülü’nü kazanmış. Timaş Yayınları, Prof. Dr. Kemal Karpat’ın tavsiyesiyle kitaptan haberdar olmuş. İyi derecede Türkçe bilen Findley kitabında büyük ölçüde orijinal kaynaklara dayanarak yeni okumalar yapıyor ve yeni paradigmalar ortaya atıyor. Son dönem tarihini şekillendiren iki ana akımı Radikal (Laikçi) ve Muhafazakâr olarak tanımlıyor. Bunlar arasındaki diyalektik ilişkiyi, pozisyon değişikliklerini ve modernleşme mücadelesini ele alıyor. Namık Kemal’den Orhan Pamuk’a, Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Adalet Ağaoğlu’na Türk yazarların eserlerinden yararlanıyor.

TAM

Son Ziyaret :  23.11.2017 04:38