İletişim ve Kadın Hakları

03.03.2014

İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin düzenlediği "İletişim ve Kadın Hakları" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Gönül Balkır, kadın haklarıyla ilgili bilgi aktardı.

Categorie  Kategori : İletişim

Medya, Rating Kaygısıyla En Vahşiyi Aktarıyor

İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin düzenlediği “İletişim ve Kadın Hakları” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Gönül Balkır, kadın haklarıyla ilgili bilgi aktardı. Yaptığı konuşmada medyanın kadına şiddet olaylarını sansürlemeden verdiğini belirten Prof. Dr. Bakır, “Medya rating kaygısıyla, en vahşi olanı ortaya çıkarıp izleyiciye aktarmak derdinde olmamalı” dedi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Hülya YENGİN, “Bu konferansı son derece önemsiyorum.  Özellikle de kadın haklarının ele alındığı bir  haftada böyle bir söyleşiyi gerçekleştirmek bizim için önemliydi. Biz bu söyleşide, kadın cinayetlerinin artığı bir dönemde neden bunlar yasalarla engellenemiyor? Neden bu olaylar daha çok doğu bölgelerinde oluyor? gibi sorulara cevap aramalıyız,” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Gönül Balkır ise konuşmasında kadın hakları, temel haklar ve özgürlükler hakkında  bilgiler verdi.

Balkır, medyada kadına şiddet olaylarının sansürlenmeden verilmesini eleştirerek, “Televizyon ve gazete haberlerinde kadınlara yönelik vahşi saldırıların sansürlenmeden yayınlanması hakkın tamamen kötüye kullanılmasıdır. Medya rating kaygısıyla, en vahşi olanı ortaya çıkarıp izleyiciye aktarmak derdinde olmamalıdır. Eğer biz en üst noktaya insan değeri ve insan onurunu koyuyorsak, bu görüntüleri medya bu unsurlara göre yorumlayarak kullanmalı ve habercilik yapmalıdır. En ince ayrıntısına kadar olayı görüntülemek ve bunu tüm ülkenin, cocuklarda dahil her yaş grubundan insanın izlediğini bile bile yayınlamak bence olumlu değildir. Ayrıca cinayete kurban giden kadınların çocukları ve ailelerinin de izlediği ve bu görüntülerin zihinlere kazındığı unutulmamalıdır. Kadınların eşleri tarafından veya aile fertleri tarafından öldürülmesi ve bu olayların son zamanlarda artması, yasaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini bir kez daha gündeme getirmiştir. İnsan hayatı kadın erkek ayırmadan değerlidir ama devletimizin bu cinayetlere dur diyecek yasal düzenlemeleri acilen yapması zorunludur. En önemlisi eğitilmiş ve bilinçlenmiş bir toplum yaratmaktır. Kadınlara yönelik şiddetin hangi toplumlarda fazla olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Türkiye bu listede artık olmamalı” dedi.

Son Ziyaret :  19.04.2019 23:55