Aile ve Toplum

06.03.2014

İAÜ Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TARMER) Seminerleri etkinliğinin beşincisi "Aile ve Toplum" konulu konferansla gerçekleştirdi.

Categorie  Kategori : TARMER

İstanbul Aydın Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Uygulama Ve Araştırma Merkezi (İAÜ-TARMER) “TARMER Seminlerleri” Etkinliğinin Beşincisini “Aile Ve Toplum” Konulu Konferansla Gerçekleştirdi.

Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aliye Mavili Aktaş, “Aile ve Toplum” konulu konferansta öğrencilerle bir araya geldi. Moderatörlüğünü Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Saim YEPREM’in yaptığı konferansa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Prof. Dr. Aliye Mavili Aktaş, aile, toplum ve birey üçlemesi olarak ele aldığı konuşmasına, ailenin en yoğun, en uzun süren, en yakın ilişkilerin yaşandığı bir birliktelik olarak birey temeli olan varoluş olduğunu belirtirken bireyin  hak temelli varoluşuna dayanan aileler birlikteliğinin daha uzun sürdürebilir olduğuna değinerek başladı.

“Biz Grilere Ulaşırız”
    Uzun yıllar Psikodrama eğitmenliği yapan Aktaş, Beyaz ve kara; doğru ve yanlışlıkla tanımlanır. Bizse grilere ulaşırız diyerek her insanın varoluşuyla ilgili bir kaygı taşıdığına değindi.

“İnsanın Olmadığı Yerde Aile Olmaz”
    Aile içinde birlikte var olan  kadın ve erkeğin kendi aile geçmişleri yetişme tarzları ve kültürel mirası ile birlikteliğin içinde var olduklarını ve ailenin başlangıç itibariyle ortak bir sıfır noktasında başlamadığını belirtirken Batıda her üç evlilikten birinin boşanma ile sonuçlandığını belirtirken bizde ise kentlerde özellikle metropol ve megapollerde daha belirgin bir artış olduğunu ancak %3-5 oranındaki bir ortalama ile batıdaki kimi gelişmiş ülkelerdeki %30 yada %50 gibi bir yüksekliğe ulaşamadığımızı açıkladı.

“Dünyanın Tamamında Kadına Yönelik Şiddet Var”
    Kadına yönelik şiddet konusuna da değinen Aktaş, son yapılan araştırmalarda şiddete maruz kalan 45.000 kadının sığınma evlerinde olduğunu açıklarken; niçin ve neden sorularına yanıt aramaktan çok bununla nasıl baş edilebilir yönteminin daha iyi sonuçlar verebileceğini belirtti.

Mutlu aile, mutlu birey olmanın esaslarında ise; özgür irademizle gelemediğimiz bir dünyada sınırlarımıza özen gösterilen, güven verilen, sevgi gösterilen bir ailede yaşama hakkının getirdiği mahkûmiyet ve bağımlılıkların mutluluk ve aidiyet ödülünde vazgeçilemeyeceğini vurguladı. Bireyselleşmenin aidiyet bağlarından kopartıldığında yalnızlık ve kopukluğa dönüşebileceği vurgularken mutlu ailelerde hayır deme hakkına sahip, kendi seçimlerini yapabilen birey yeteneklerinin gelişebileceğini ve bağımlılık denildiğinde herkes tarafından ürkütücü gelen olgunun böylesi bir var oluşun içinde aile bağımlılığının bir sorun oluşturmayacağını açıkladı.

Öğrencilerin sorularını da içtenlikle yanıtlayan Prof. Dr. Aliye Mavili Aktaş’a Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (İAÜ-TARMER) Müdürü Prof. Dr. Mustafa Saim YEPREM’in İstanbul Aydın Üniversitesi adına plaket takdim etmesi ile konferans son buldu.

TARMER

Son Ziyaret :  21.11.2017 03:58