Doğru Ağız Hijyeni Nasıl Sağlanır?

21.02.2014

Doğru Ağız Hijyeni Nasıl Sağlanır?.

Categorie  Kategori : Diş Hekimliği

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cenker KOYUNCUOĞLU, doğru ağız ve diş sağlığı hijyeninin nasıl sağlanması gerektiğini anlattı.

Yrd. Doç. Dr. Cenker KOYUNCUOĞLU, gün içerisinde yenilen besinlerin diş-dişeti birleşiminde ve dişlerimizin arasında biriktiğini, bu öğünler ardından dişlerin doğru şekilde temizlenmemesi sonucunda yiyeceklerin asit ataklarına maruz kalarak diş ve dişeti sağlığını tehdit edebileceğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. KOYUNCUOĞLU, diş fırçalarken dikkat edilecek noktalara ve doğru diş fırçalama tekniklerine de değindi.

DİŞ FIRÇALAMADA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

Diş fırçalarken ağzın her bölgesine ulaşabilen küçükbaşlı, düz yüzeyli ve kılları yuvarlatılmış fırçalar tercih edilmelidir.

Fırça sapı düz olmalı ve avuç içinin kavrayabileceği uzunlukta olmalıdır

Fırça kılları naylon ve yumuşak olmalıdır. Renkli kıllar ve farklı yönlerdeki kılların varlığı fırçanın etkinliğini düşünüldüğü kadar arttırmamaktadır.

Kılları yıpranmış ve dökülmüş fırça kullanılmamalıdır. Diş fırçası 3 ayda bir değiştirilmelidir.

Hangi diş macununu kullanırsanız kullanın ya da hangi ağız gargarasını kullanırsanız kullanın diş fırçası ve dişipi - dişarası fırçasını düzgünce kullanmıyorsanız dişleriniz çürür ve dişeti hastalıkları oluşur. Asıl olan diş fırçalamak ve dişipi – dişarası fırçası kullanmaktır.

Diş fırçalarken dişlere fazla bastırmadan dişler fırçalanmalıdır. Özellikle daha iyi temizlendiği düşüncesi ile fazla bastırarak ileri geri diş fırçalayanlarda uzun yıllar sonra derin diş aşınmaları (abrazyon) görülmektedir.

Diş fırçanız kuru olmalı ve florlu bir diş macunu kullanılmalıdır.

DOĞRU DİŞ FIRÇALAMA TEKNİĞİ

Birçok kişi ağız-diş temizliğini doğru bir şekilde yapamamaktadır. Dişler, günde en az iki kez (sabah-akşam) düzenli olarak fırçalanmalıdır. Akşam yatmadan önce dişler mutlaka fırçalamalı ve dişlerin tüm yüzeylerinin temizliği 2-3 dakika sürmelidir.

Diş fırçası 45 derecelik açı ile diş-dişeti birleşimine yerleştirilir ve fırça oval-dairesel minik titreşimlerle hareket ettirilir. Fırça kılları, alt çenede aşağı doğru üst çenede yukarı doğru eğimlendirilir. Yumuşak bir basınç uygulayarak kılların dişeti oluğuna da girmesine izin verilmelidir. Dişlerin iç yüzeyleri de aynı şekilde fırçalanır. Ayrıca alt ve üst çene ön dişlerin iç yüzeyleri temizlenirken fırça dik tutulmalıdır.

Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olacak şekilde ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır. En son olarak da dil sırtı geriden öne doğru süpürme hareketiyle temizlenmelidir. Bu fırçalama işlemleri alt ve üst çenelerde, ön, yan ve arka dişler için eşit sürelerde uygulanmalıdır.

ÜCRETSİZ HİJYEN EĞİTİMİ

İstanbul Aydın Üniversitesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cenker KOYUNCUOĞLU, İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dentaydın Diş Hastanesi olarak sosyal sorumluluk projelerine çok önem verdiklerini ve bu kapsamda Bahçelievler ve Florya Yerleşkeleri'ndeki hastanelerinde yapılan çalışmalarla ücretsiz muayeneler gerçekleştirmenin yanı sıra ağız hijyen eğitimleri de vererek toplumu bilinçlendirme çalışmalarına hızla devam ettiklerini de sözlerine ekledi.

Diş Hekimliği

19487120