Bilinçli Tüketici Kültürü Oluşturmalıyız

31.01.2014

"Bilinçli Tüketici" Kültürü Oluşturmalıyız.

Categorie  Kategori : EPPAM

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) ile  yürütülen,  Bilim ve Sanayii Bakanlığı, Küresel Çevre Fonu (GEF), Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği ve  ARÇELİK destekli “Türkiye’de Enerji Verimli Ürünlerin Piyasa Dönüşümü Projesi (EVÜ dP)” kapsamında, proje yürütücülüğünü Doç. Dr. Zafer UTLU'nun, proje danışmanlığını Prof. Dr. Hasan SAYGIN'ın  yapmış olduğu “Enerji Verimliliği ve Elektirikli Ev Eletlerinin Kullanım Verimliliğinin Arttırılması ve Sürdürülebilirliğinin Sağlanması” çalışması, 19 üniversite arasından yapılan seçimde ilk beş’e girerek başarılı bulunmuştur. Dokuz ay sürecek olan proje, enerji verimliliği ve çevresel etki kapsamında; Enerjinin etkin kullanımı ve Elektirikli Ev Aletlerinin verimli kullanımına yönelik, laboratuvar, eğitim ve kurs faaliyetleri ile toplum bilincinin oluşturulmasını kapsamaktadır.

İstanbul Aydın Üniversitesi Teknoloji Merkezinde kurulacak enerji verimlilik labaratuvarı, enerjinin daha verimli kullanılması, kontrollü tüketim ve Elektirikli Ev Aletlerinin kullanım verimmliliğinin arttırılması konusunda çalışmalar gerçekleştirecektir. Ortaya çıkan veriler doğrultusunda “Bilinçli Tüketici” kültürünün oluşturulması ve verimliliğin arttırılması için eğitim programları düzenleyecek olan İstanbul Aydın Üniversitesi, doğal kaynakların ve enerjinin doğru tüketilmesi konusunda bilinçlendirme etkinlikleri düzenleyecektir.

Konutlarda kullanılan enerji  başta olmak üzere enerjinin etkin kullanımı, enerji  verimliliği ve sera gazı salınımlarının azaltılması hakkında verilecek eğitimlerle kültür oluşturması, enerji verimliliği yüksek ürünlerin nihai kullanıcılar tarafından bilinçli bir şekilde seçilmesinin ve kullanılmasının sağlanması, kurulacak enerji verimlilik laboratuvarında yapılacak yüksek lisans tez ve proje çalışmaları ile proje sonuçlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve uygulama deneyimlerinin belgelenmesinin sağlanacağı proje “bilinçli tüketici” kavramını yeniden gündeme getirecektir.

Proje sonuçları için tıklayın...

EPPAM

16190564